Snižte si výdaje na bydlení

21.02.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Připadají vám náklady vaší domácnosti příliš vysoké a nevíte jak je snížit? Jednou z možností je omezit výdaje za elektřinu, vodu a topení. Jak to provést co nejefektivněji si přečtěte v našem článku.

Téma týdne: Jak ulehčit rodinnému rozpočtu

Věci jako je tekoucí voda, vytopená domácnost a fungující elektřina vnímáme jako základní potřeby bez kterých se náš život neobejde. Nepříjemným faktem však je, že nás komfort který s sebou přináší něco stojí. Je však spousta způsobů, jak efektivně výdaje za tyto položky v rodinném rozpočtu snížit aniž by jsme museli svůj obvyklý komfort nějakým výrazným způsobem omezit.

Výdaje na elektřinu
Elektřina je jednou z nejzásadnějších výdajových položek v rodinném rozpočtu, zvláště pokud ji používáte i na vytápění domácnosti. A možností jak její spotřebu snížit je několik:

  • Zvolte si optimální tarif z nabídky vaší elektrárenské společnosti – operátoři na informačních linkách dané společnosti vám na základě posledních vyúčtování doporučí nejvhodnější variantu
  • Používejte úsporné žárovky – vyměňte klasické žárovky za úsporné. Jejich vyšší pořizovací náklady se vám brzy vrátí na nižší spotřebě a delší životnosti
  • Kupujte spotřebiče energetické třídy A – spotřebiče s nižší spotřebou jsou na pořízení sice o něco dražší, ale jejich provozem ušetříte za dobu jejich životnosti tisíce korun. Například u ledničky, která je zapnutá v podstatě neustále je volba energetické třídy A z pohledu úspory energie zásadní záležitostí.
  • Použijte orientační světélko – do elektrické  zásuvky umístíte tzv. orientační světlo jež má spotřebu jen 1 W/h a nemusíte již na chodbě, předsíní nebo schodech zbytečně svítit

Výdaje za teplo
Přetopené místnosti jsou současným trendem většiny českých domácností. Přitom přetopená domácnost se negativně neprojeví jen na výdajích, ale i na zdraví. Na zvýšení teploty domácnosti o jeden stupeň vzrostou náklady na teplo o 5-6%. Jakými zásadami se řídit, abychom výdaje za teplo minimalizovali:

  • Dobře zateplený a odizolovaný dům – špatně těsnící vchodové dveře a okna jsou příčinou velkých tepelných ztrát, udává se že například správně utěsněnými okny je možno ušetřit až 10% výdajů za teplo. Starší dveře a okna lze utěsnit speciálními páskami, či izolační pěnou. Pokud to není možné z výše zmíněného důvodu se vyplatí i  investice do nových oken a dveří
  • Zajistěte správnou funkčnost topení – tím že zajistíte 100% funkčnost topení lze také výrazně ušetřit. Není vhodné před radiátory postavit nábytek, či mít před nimi spuštěny záclony. Jestliže máte topení na obvodové zdi, je vhodné za něj vložit hliníkovou folii, která teplo odrazí zpět do místnosti.
  • Nepřetápějte místnosti – ideální pokojová teplota v místnostech, kde trávíme většinu času je 20 až 21 stupňů. Na chodbě, v koupelně, či v kuchyni je doporučená teplota kolem 16 stupňů. Stejná teplota je doporučená i pro ložnici.
  • Zvolte vhodný systém vytápění domácnosti – nabídka vytápěcích systémů je v současné době opravdu široká a rozdíl mezi jednotlivými systémy obrovský. Existuje spousta moderních a úsporných vytápěcích systémů (solární systémy, tepelná čerpadla)

Výdaje za vodu
Cena vody se rok od roku zvyšuje a tímto trendem lze počítat i do budoucna. Přitom spousta z nás právě tímto zdrojem nejvíce plýtvá. Jak tedy za vodu ušetřit a čeho se vyvarovat:

  • Dejte přednost sprše před vanou – sprchou s úspornou hlavicí můžete ušetřit až 75% vody. Šetřiče je dobré namontovat rovněž na ostatní vodovodní kohoutky – vodu provzdušní, čímž ji proteče méně se stejným efektem
  • Používejte jednopákové baterie – touto baterií je možné okamžitě nastavit jak množství tak i teplotu puštěné vody. Uspoříte tak až třetinu vody
  • Šetřete vodou – při sprchování vypínejte vodu po dobu mydlení, nenechávejte zbytečně puštěnou vodu při holení, či mytí zubů, pořiďte si na WC splachovadlo se dvěma možnostmi spláchnutí (menší a větší spotřeba vody), to jsou jen některé z možností jak šetřit vodou.

Závěr:
Výše zmíněné způsoby úspory energií jsou často jen maličkosti, ale pokud je dokážete efektivně využít, tak vám v součtu za rok dokážou ušetřit i tisíce korun.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky