Sdružení: Domácnosti letos zaplatí za dálkové teplo o 1200 Kč víc

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. února (ČTK) - Domácnosti by měly letos zaplatit za dálkové teplo v průměru 15.200 Kč ročně a příští rok 16.000 Kč. Ještě loni to bylo průměrně 14.000 korun za rok. Důvodem zdražení je nárůst nákladů na výrobu tepla, tedy zvýšení cen vody, elektřiny, uhlí a zejména plynu. Vyplývá to z informací, které na dnešní tiskové konferenci zveřejnilo Teplárenské sdružení ČR.

Průměrná cena dálkového tepla byla v Česku v minulém roce 350 Kč/GJ. Její rozptyl se pohyboval od 250 Kč/GJ u velkých soustav v krajských městech zásobovaných z uhelných tepláren či elektráren až po 550 Kč/GJ u plynových zdrojů. Centrální zásobování teplem v zemi využívá 1,505 milionu bytů, průměrná roční spotřeba je 40 GJ ročně.

Předseda výkonné rady sdružení Alexej Nováček ocenil, že se ČR podařilo v EU zachovat trvalou výjimku na nižší sazbu daně z přidané hodnoty na dodávky tepla. Zvýšení DPH na 19 procent by podle něj znamenalo v příštích letech zvýšení roční platby za tepelnou energii z centrálních zdrojů o 2200 Kč na rok a byt.

Naopak výrazné zdražení dálkového tepla může podle sdružení přinést systém obchodování s emisními povolenkami či chystaná energetická daňová reforma. "Zaráží nás fakt, že ač má být do konce letošního června předložen český návrh alokace emisních povolenek pro roky 2008 až 2012 do EU, nic se kolem jeho příprav a návrhu na odpovědných ministerstev neděje," uvedl obchodní ředitel International Power Opatovice Jiří Pěnka.

Při snížení množství povolenek pro společnosti zásobující teplem je budou podle něj tyto firmy nuceny nakupovat. To prý přinese ekonomické zatížení jejich hospodaření a vedle zdražení tepla to může vést k rozpadům systémů zásobování teplem. V tom případě by byl ekologický způsob zásobování teplem obyvatelstva nahrazen individuálním vytápěním s negativními dopady na životní prostředí, dodal Pěnka.

Také zatížení paliv ekologickou daní by podle sdružení zvýšilo ceny tepelné energie a zatížilo rozpočty domácností. Na konci roku 2007 by prý cena tepla zdražila o 13 až dvacet Kč/GJ a v roce 2015 ještě mnohem více. "Nepřiměřené sazby a růst ekologických daní pak v řadě domácností povede ke spalování "všeho co hoří", tedy k pravému opaku, který má reforma sledovat," uzavřel Nováček.

Systém ekologických daní má motivovat k úsporám energií a snižování emisí skleníkových plynů. Návrhy počítají mj. se zvyšováním daní z elektřiny, uhlí a zemního plynu postupně od roku 2007 do roku 2015. Reforma má být výnosově neutrální. To znamená, že peníze ze zavedených daní by měly být použity na snížení daní přímých.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK