Odhad: Zentiva loni zvýšila zisk až o pětinu na 1,9 miliardy Kč

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. února (ČTK) - Největšímu výrobci léků v zemi, holdingu Zentiva, vzrostl podle odhadu analytiků oslovených ČTK za loňský rok čistý zisk meziročně až o pětinu na 1,93 miliardy korun. Tržby se podle nich zvýšily až na 11,88 miliardy z předloňských 10,67 miliardy Kč. Zentiva zveřejní výsledky v pondělí.

Nejvíce optimistický ve vývoji čistého zisku je analytik společnosti Cyrrus Petr Bártek, který předpokládá zvýšení až na 1,93 miliardy korun. Proti roku 2004 to znamená nárůst o 19,6 procenta. Pozitivně se na tomto vývoji podílel růst tržeb, hrubé marže a pokles finančních nákladů, uvedl analytik. Růstu zisku podle něj také pomáhá pokles daňových sazeb v ČR.

Růst by měly i tržby. Více než 11procentní nárůst čeká analytik Patria Finance Tomáš Gatěk, podle kterého Zentiva za loňský rok utrží téměř 11,9 miliardy korun. Další analytici odhadují růst tržeb na 11,5 až 11,8 miliardy korun.

Nejvýrazněji by podle Bártka měly růst tržby v Polsku a Rusku, kde předpokládá nárůst shodně o více než 70 procent proti roku 2004. "Růst Zentivy v těchto zemích bude podpořen zlepšenými makroekonomickými podmínkami a v Polsku také tlakem státu na vyšší využití generických léků," uvedl Bártek. Na trhu v ČR předpokládá stagnaci tržeb.

Skupina Zentiva je čtvrtým největším výrobcem léků ve východní Evropě, zaměstnává přes 4000 lidí a vyrábí více než 250 léčivých přípravků. Vedle České republiky má vedoucí postavení na farmaceutických trzích Slovenska a Rumunska. Rychle roste také v Polsku, Rusku a pobaltských republikách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK