Od ledna mateřská také pro muže

18.07.2006 | , Finance.cz
DANĚ


Čekáte přírůstek do rodiny? Zákon o nemocenském pojištění umožní od ledna získat peněžitou pomoc v mateřství nově také mužům. Za jakých podmínek mohou muži vystřídat ženy v péči o dítě? Zlepší se tak postavení žen?

Nový zákon o nemocenském pojištění č.187/2006 Sb., který má začít platit od 1.1.2007, přináší řadu změn. Asi nejvíce diskutovanou otázkou je  změna vyplácení nemocenské v době nemoci. Nechme tuto otázku mimo náš zájem a podívejme se na jinou změnu, která se týká rodičů malých dětí.

V současné době je peněžitá pomoc v mateřství poskytována pouze ženám, které dítě porodily, nebo které převzaly dítě do trvalé péče nahrazující péči mateřskou na základě rozhodnutí příslušného orgánu.

Od ledna bude moci pobírat peněžitou pomoc v mateřství též otec dítěte nebo manžel ženy, který o dítě pečuje. Nárok na peněžitou pomoc v mateřství podle § 32 zákona má kromě ženy která dítě porodila, též osoba:

  • pokud převzala dítě do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí
  • která pečuje o dítě, jehož matka zemřela
  • která pečuje o dítě a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud matka dítěte nemůže nebo nesmí o dítě pečovat po závažné dlouhodobé onemocnění
  • která pečuje o dítě a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavře písemnou dohodu.

Písemná dohoda je nutná

Žena, která porodila dítě, má nárok na peněžitou pomoc v mateřství od počátku 8. týdne před očekávaným dnem porodu a to na dobu 28 týdnů, případně 37 týdnů, pokud porodila zároveň dvě a více dětí a stará se o ně. Nejdříve s účinností od počátku sedmého týdne po porodu dítěte může být uzavřena písemná dohoda o tom, že muž bude pečovat o dítě místo ženy. Muži, který písemnou dohodu uzavřel náleží peněžitá pomoc v mateřství po dobu 22 týdnů.

V písemné dohodě musí být:

  • uveden den, od kterého bude pojištěnec o dítě pečovat
  • den porodu
  • ověřený podpis matky

Peněžitou pomoc v mateřství může na dítě pobírat pouze jedna osoba. V době, kdy o dítě pečuje otec, ji pobírá on. Takto uzavřená dohoda může být  též jednostranně zrušena jak mužem nebo matkou dítěte. Přestože dohoda může být též vypovídána a uzavírána opakovaně, podmínky nároku na dávku se zjišťují pouze ke dni prvního převzetí dítěte do péče. Také do doby nároku na dávku se započítává doba, kdy se o dítě stará druhý z partnerů.

Peněžitou pomoc v mateřství nebude vyplácet zaměstnavatel

A zaměstnavatelé nebojte se, vás se výplata této dávky nedotkne. Výše peněžité pomoci v mateřství za kalendářní den činní 70 % denního vyměřovacího základu a to od prvního dne nástupu na mateřskou dovolenou a to i opakovaně v případě využití písemné dohody mezi partnery. V obou případech je dávka vyplácena z nemocenského pojištění.

Závěr

Zákon nově umožní zůstat doma s dítětem i mužům a to od 7 týdne po porodu dítěte. Ženy, pokud budou chtít a dohodnou se tak se s partnerem,  se budou moci vrátit do zaměstnání a rodina bude moci dále pobírat  peněžitou pomoc v mateřství (muž).

V dnešní době také žena nemusela využít celou dobu pobírání peněžité pomoci v mateřství a o dítě se od určité doby mohl začít starat muž, ale v tomto případě nepobíral peněžitou pomoc v mateřství, která je poskytována z nemocenského pojištění, ale pouze rodičovský příspěvek, který nyní činí pouze 3696 Kč. 

Zákon umožní, aby se o děti mohli za stejných podmínek starat od určitého věku též muži. Jak tuto možnost využijí? To ukáže až čas.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ