UniCredit: Bankovnictví výrazně poroste, hlavně v Rusku

28.07.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Až neuvěřitelné změny čekají bankovní sektor v Rusku, Turecku a časem i na Ukrajině. Rekudkce, konsolidace, fůze, ale hlavně výrazný růst. Vyplývá to z výzkumu společnosti UniCredit.

Bankovní trh ve střední a východní Evropě se vyznačuje dominantním postavením mezinárodních bank, které tento trh považují za svůj druhý domácí trh, vyznačující se navíc silným potenciálem růstu. Ke konci roku 2005 byl podíl na trhu v tomto regionu u mezinárodních bank 78 %  (kromě Ruska, Ukrajiny a Turecka). Bankovní trhy v „zavedených“ zemích střední a východní Evropy byly již do značné míry privatizovány a nabízí se zde nyní už jen velmi málo příležitostí k novým akvizicím. Mezinárodní investoři proto čím dál tím více obracejí svou pozornost k trhu Ruska, Turecka a ve střednědobé perspektivě také Ukrajiny. V těchto zemích nedosáhl proces internacionalizace a konsolidace bankovního sektoru ještě pokročilé fáze. Tyto země přitom nabízejí významný růstový potenciál. Takové jsou výsledky nedávné studie provedené výzkumnou sítí UniCredit New Europe.

V Turecku mají mezinárodní banky v současnosti 19 % podíl na trhu. Privatizační proces tam postupuje a dá se zároveň očekávat další konsolidace trhu. V Rusku je podíl zahraničních bank ještě nižší, dosahuje tam v současné době pouze 9 %. Vzhledem k tomu, že je v této zemi celkem 1 200 (!) bankovních institucí, je více než pravděpodobné, že proběhne proces strukturální transformace. Naopak nejvyšší koncentraci mezinárodních bank můžeme zaznamenat v:

  • Estonsku 99 %
  • Slovensku 98 %
  • Chorvatsku 91 %

Rusko, Turecko a ve střednědobé perspektivě také Ukrajina jsou jednoznačně novými cíli regionální strategie velkých mezinárodních hráčů, kteří působí na trzích regionu středu a východu Evropy. Z obecnějšího hlediska považujeme navíc za další významný podnět ke strukturální přeměně regionu konsolidační proces v bankovnictví na mezinárodní  úrovni, jako byl případ fúze skupin UniCredit-HVB, který vedl k vytvoření zdaleka největšího hráče na regionální úrovni,” říká Andrea Moneta, člen řídicího výboru skupiny UniCredit Group a zároveň člen představenstva BA-CA zodpovědný za aktivity v zemích SVE.

Hlavní mezinárodní banky ve střední a východní Evropě
Několik mezinárodních hráčů považuje tento region za svůj druhý domácí trh. Tito hráči mají v několika zemích regionu vedoucí postavení a těží ze široké nadregionální sítě. Nejdůležitějších 7 hráčů kontroluje zhruba čtvrtinu celého bankovního trhu ve střední a východní Evropě (měřeno celkovými aktivy).

Mezi velkými mezinárodními bankami působícími v regionu má skupina UniCredit Group první místo s celkovými aktivy ve výši 86,2 mld. eur a čistými výnosy po zdanění ve výši 1,3 mld. eur. Na druhém místě je Erste Bank s celkovými aktivy ve výši 48,7 mld. eur a čistými výnosy po zdanění ve výši 711 mil. eur. Belgická skupina KBC je třetí, s celkovými aktivy 42,7 mld. eur a čistými výnosy po zdanění ve výši 556 mil. eur. Za těmito prvními třemi bankovními skupinami se dále řadí Raiffeisen International, Société Générale, Banca Intesa a maďarská OTP.

Největší síť v regionu má UniCredit Group / BA-CA a sice 17 zemí, Raiffeisen International zastoupená v celkem 15ti zemích a za nimi následuje skupina Société Générale (10 zemí) a Banca Intesa (9 zemí).

Za povšimnutí stojí, že mezi 7 největšími regionálními hráči jsou pouze 3, kteří patří mezi 20 největších evropských bank podle tržní kapitalizace,” uvedla Debora Revoltella, hlavní ekonomka UniCredit pro střední a východní Evropu.

Výnosnost bank zůstává vysoká
Bankovní trh ve střední a východní Evropě bude i nadále pro mezinárodní banky aktivní v tomto regionu klíčovým růstovým trhem. Jen v roce 2005 celkové čisté výnosy před zdaněním u bank devíti zemí střední a východní Evropy (Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Turecko) vzrostly o 4,5 mld. eur z 16,5 mld. na 21 mld. Odborníci ve skupině UniCredit zastávají názor, že se výnosy v tomto regionu v období 2004 až 2008 celkově zdvojnásobí až na celkových 32 mld. eur.

"Očekáváme, že největší nárůst ziskovosti dosáhne bankovní sektor v Rusku," uvedla Debora Revoltella. Průměrný růst zisku před zdaněním v Rusku v období 2005-2008 odhaduje Revoltella na 21 %. Také bankovní sektor v Turecku dál dynamicky poroste, a to i navzdory současné volatilitě finančních trhů. Růst ziskovosti bude silný rovněž v Bulharsku (odhadem 13 %) a Rumunsku (odhadem 11 %), u dvou zemí, které se připravují na vstup do EU.

Uvedené údaje činí z Ruska jeden z nejatraktivnějších bankovních trhů v rámci regionu.

Růst je tažený retailovými úvěry
Retailové úvěrování bude i nadále hlavním tahounem růstu v tomto regionu. Očekává se, že u retailových úvěrů v regionu objem celkem poroste do roku 2008 průměrným ročním tempem 31 %. Nejsilnější nárůst bude zaznamenán samozřejmě v Rusku, kde tento sektor poroste o 56 %, což bude téměř dvojnásobek míry růstu trhu jako celku, tedy včetně Ruska.

"Domníváme se, že se v nejbližších třech letech objem retailových úvěrů ztrojnásobí. V současnosti má bankovní účet 51 % ruského obyvatelstva, řekla Revoltella. Tento údaj ukazuje nesmírný potenciál, který je v této zemi k dispozici. Za Ruskem následuje Srbsko a Turecko, kde se očekává, že objem retailových úvěrů bude růst o 30 %.

S 24 % je průměrný růst objemu úvěrů v celé SVE daleko silnější než v Eurozóně (6 %). Údaje za jednotlivé země ke konci r. 2005, v procentním vyjádření k HDP, ukazují, že růst byl největší v Chorvatsku (68 %), který zdaleka přesahoval průměr za SVE (32 %). V Rumunsku růst dosahoval 22 %, což ukazuje nevyužitý potenciál na tomto trhu. Analytici UniCredit očekávají, že objem úvěrů poroste napříč celým regionem, a to díky kombinaci silného růstu ekonomiky a existujícím mezerám v penetraci trhu. Hlavní hnací silou růstu bude retailový trh. Dobré makroekonomické vyhlídky a silná poptávka po investicích budou také podporovat pozitivní výsledky u firemního úvěrování.

"Bankovní trh v regionu střední a hlavně východní Evropy bude dál silně růst," uzavírá Andrea Moneta.

 Zdroj dat. Analýza společnosti UniCredit

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ