Vkladové produkty nabízí nízké riziko, ale i výnos

10.08.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Pro konzervativní investory s vysokou averzí k riziku se jako vhodná příležitost k uložení dočasně volných peněz jeví běžně používané bankovní vkladové produkty. Jaké jsou jejich pro a proti?

Téma týdne: Bankovní produkty v kostce

V současnosti na našem trhu figurují desítky bankovních institucí s širokým nabídkovým portfoliem. Stěžejním produktem každé banky je především běžný účet, ať už pro fyzické osoby, podnikatele či studenty. Ten by měl být základní možností, kde zhodnocovat své finanční prostředky. Spojení slov „by měl“ je namístě, jelikož ve skutečnosti tomu tak není. Díky nízkým úrokovým sazbám a poplatkům za vedení účtu a účetní operace jsou finanční prostředky na běžném účtu spíše znehodnocovány.

I přesto můžeme v nabídce bank nalézt produkty, jejichž primárním cílem je zhodnocování prostředků. Mezi standardní, tj. běžně používané bankovní produkty patří termínovaný vklad, vkladní knížka a spořící účet. Ani v tomto případě není zhodnocení nikterak závratné, za což mohou nízko nastavené úrokové sazby centrální banky.

  • Termínovaný vklad
    Zpravidla jednorázový vklad na bankovní účet, na kterém se vám po určitý čas (termín) vaše peníze úročí stanovenou sazbou. Tento vkladový účet může být úročen pevnou (fixní) nebo pohyblivou (variabilní) sazbou a není určen k běžnému platebnímu styku. Některé banky nabízí takové typy vkladových produktů, na které lze postupně „přihazovat“ dočasně volné finanční prostředky.

  • Spořící účet
    Takové produkty finančního trhu, které slouží jako vhodný doplněk k běžnému účtu. Efektivní jsou spíše pro krátkodobé úložky jako doplnění rezervních prostředků. Zakládá se zpravidla na dobu neurčitou a slouží ke zhodnocení volných finančních prostředků formou postupného ukládání peněz. Některé banky stanoví různé délky výpovědních lhůt (od jednoho týdne do několika let), u některých je možné vybrat peníze okamžitě. Tím se výrazně liší od termínovaného vkladu, který lze otevřít pouze na dobu určitou a za předčasný výběr bývá klient sankcionován.

  • Vkladní knížka
    Spořící bankovní produkt sloužící k hotovostním operacím (umožňují libovolné vkládání a vybírání finančních prostředků). Disponovat s vkladem může pouze majitel nebo zmocněná osoba vybavená dokladem o vkladu, tj. vkladní knížkou. Jejich největší výhodou je jednoduchost. Výše úrokové sazby je ovlivněna výší vkladu a délkou výpovědní lhůty.

Pro a proti
Všechny výše uvedené produkty mají své pro a proti. Aktuální nabídka bankovních instrumentů je dosti pestrá a produkty mohou mít různé variabilní parametry a modifikace. Jaké jsou tedy jejich obecné výhody a nevýhody?

Výhody a nevýhody uvedených bankovních produktů

+

bezpečnost investice - vklady v bance jsou pojištěny pro případ krachu či platebních problémů banky (v souvislosti s přizpůsobováním bankovních zákonů s právem Evropské Unie vyšla v platnost novela zákona o bankách, která zakotvila zvýšení maximální hranice pro výplatu na 25.000 EUR tj. něco přes 700.000 korun

+

snadná dostupnost – až na některé výjimky je ve své nabídce má většina tuzemských bank a díky široké pobočkové síti není problém je obstarat.

+

výhodnější úrokové sazby než u běžných účtů

+

vklad nemusí být vázán na české koruny

-

úrokové výnosy jsou zdaněny srážkovou daní ve výši 15 %

-

nižší likvidita - k výplatě prostředků zpravidla nedochází ihned, ale po uplynutí smluvně stanoveného termínu. Za předčasný výběr finančních prostředků může být klient sankcionován.


Další finanční tipy a triky najdete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ