Pojištění přes internet? Snadno a rychle!

05.09.2006 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Uzavření smlouvy o stavebním spoření nebo penzijním připojištění přes internet je snadné, naopak uzavření složité životní pojistky téměř nemožné. Cesta ke složitým pojišťovacím produktům vede přes ty jednoduché jako...

...jsou cestovní a úrazové pojištění, povinné ručení a pojištění domácnosti. Jaká je perspektiva internetu pro pojišťovny?

Také jste již někdy měli pocit, že se budete muset rozdvojit, protože jinak všechno nestihnete nebo se vám jenom nechtělo stát dlouhou frontu v bance? Tahle starost dnes již naštěstí odpadá díky možnosti vyřídit spoustu věcí přes telefon nebo internet. Internet se stal nedílnou součástí života většiny z nás. Podle údajů Českého statistického úřadu má v Čechách počítač 30 % domácností, 64 % z nich přitom využívá připojení k internetu.

Téměř 3 miliony lidí nakupují na internetu
Lidé nejvíce používají internet ke komunikaci a k vyhledávání informací o zboží a službách. Rostoucí tendenci má u nás ale i nakupování na internetu. Jak ukázala studie Online Shopping 2005, nakupovalo v roce 2005 na internetu 83 % uživatelů internetu v ČR (tedy téměř 3 miliony lidí) oproti 70 % v roce 2004. Spotřebitelé, stejně jako v předchozím roce, nejvíce nakupovali knihy, časopisy, výpočetní techniku a spotřební elektroniku. Po internetu můžete komunikovat se státní správou, své produkty nabízejí na internetu i mnohé finanční instituce, které těm konzervativnějším umožňují navštívit kamenné pobočky. Ty však začínají sloužit klientům spíše k řešení složitějších produktů.

Rozmach služeb po internetu nyní zaznamenává pojišťovnictví
S nabídkou internetového bankovnictví přišla v roce 1998 jako první eBanka. Podle její tiskové mluvčí Pavly Pasekové by dnes mělo být přímé bankovnictví s vysokou úrovní zabezpečení a širokou škálou služeb samozřejmou součástí nabídky každé banky. Služby po internetu také začaly postupně nabízet i investiční společnosti. Ty začínaly pouhým zveřejňováním kurzů podílových listů, poté aktuálním přehledem hodnoty portfolia jednotlivých investorů a dnes již některé z nich umožňují po internetu i to nejsložitější - zpětný odkup podílových listů od investorů.

Nejnovější rozmach v oblasti internetu nastává v současné době pravděpodobně v pojišťovnictví. Průkopníkem ve sjednání po internetu bylo cestovní pojištění, které dnes nabízejí přes internet všechny velké pojišťovny i nezávislé internetové servery. Výběr produktů, které můžete uzavřít na internetu, se však pomalu rozšiřuje i na ostatní typy pojištění. Mezi ně se u některých pojišťoven dostalo už i jedno z nejvýznamnějších pojištění - povinné ručení. Přesná absolutní čísla pojišťovny zveřejnit nechtějí a prozrazují jen tempa růstu trhu. Například Česká pojišťovna zaznamenala v roce 2006 trojnásobný nárůst počtu uzavřených smluv na povinné ručení prostřednictvím internetu oproti roku 2004. Nabídka pojištění po internetu se bude u jednotlivých pojišťoven určitě nadále rozšiřovat. Ze zahraničí můžeme zmínit například britskou pojišťovnu Direct, která umožňuje uzavřít na internetu i nejsložitější produkt – životní pojištění.

Zájem o sjednání pojištění po internetu roste
Počet klientů nakupujících naše produkty po internetu se zvýšil o 40 % ročně a domníváme se, že zájem o tento způsob sjednání bude i nadále růst. Proto jsme se rozhodli rozšířit od srpna 2006 nabídku produktů nabízených po internetu o úrazové a havarijní pojištění,“ uvádí Miroslav Řezník, ředitel marketingu České pojišťovny. Výhodou sjednání pojištění po internetu je zejména rychlost, jednoduchost a nižší cena, kterou pojišťovně umožňují nižší náklady na prodej produktu. 84 % smluv uzavíraných přes internet u České pojišťovny tvoří cestovní pojištění, 14 % povinné ručení, a po 1 % je to havarijní a úrazové pojištění (možnost sjednání po internetu funguje od srpna 2006). Nejčastějšími klienty produktů sjednávaných online jsou lidé ve věku od 21 do 30 let (45 %) a od 31 do 40 let (27 %). Lidé do 50 let byli klienty v 17 % sjednání pojištění.

Možnosti uzavření pojištění po internetu u jednotlivých pojišťoven a na Finance.cz (srpen 2006) 

/>
Č.P.
Allianz ČPP ČSOB Generali Koo Uniqa ECP Finance.cz
Cestovní pojištění O.K. O.K. O.K. O.K. O.K. O.K. O.K. O.K. O.K.
Havarijní pojištění O.K. O.K.
Povinné ručení O.K. O.K. O.K. O.K. O.K. O.K.
Úrazové pojištění O.K.
Pojištění odpovědnosti O.K. O.K.

 

Vysvětlivky:

  • Č.P. = Česká pojišťovna
  • ČPP = Česká podnikatelská pojišťovna
  • ECP = Evropská cestovní pojišťovna
  • Koo = Kooperativa

Jak pojištění přes internet funguje
Na internetových stránkách pojišťovny najděte produkt, který chcete uzavřít on-line. Nejprve si obvykle vypočítáte výši pojistného a poté je vám nabídnuta možnost uzavřít pojistnou smlouvu. Uzavření pojistné smlouvy probíhá v několika krocích v závislosti na zvoleném pojištění. Vždy je ale třeba zadat osobní údaje a rozsah pojištění, zvolit způsob platby a doručení dokumentů. V případě složitějších pojištění je třeba dodat i další údaje, např. údaje o automobilu v případě povinného ručení.

Na co si dát pozor
Dopředu si připravte podklady, které budete při vyplňování potřebovat. U cestovního pojištění se jedná o jména, příjmení, adresy a rodná čísla všech pojišťovaných osob. U povinného ručení a havarijního pojištění pak tzv. velký technický průkaz pojišťovaného vozidla a případně i potvrzení o předchozím průběhu pojištění v případě, že uplatňujete bonus. Zvolit vhodný počátek pojištění nebo sjednat pojištění s dostatečným předstihem. Pojistná smlouva se stává platnou přijetím úhrady za pojistné na účet pojišťovny. Zejména u cestovního pojištění je potřeba zvolit počátek pojištění i s ohledem na způsob úhrady, který zvolíte. V případě on-line plateb je smlouva uzavřena do 1 hodiny i o víkendech. Pokud zvolíte platbu převodem, smlouva bude uzavřeno do jednoho až dvou pracovních dnů. U havarijního pojištění je také podmínkou absolvování prohlídky pojišťovaného vozidla před datem počátku pojištění.

Trendy
Zahraniční zkušenosti dokazují, že internet je vhodným prodejním kanálem nejen u jednoduchých smluv, ale i u sofistikovanějších pojišťovacích produktů. Rizikové životní pojistky, úrazové pojištění a např. pojištění domácnosti se již brzo mohou stát dobrým "finančním zbožím" i u nás v Česku.

Výhoda finančních portálů je  možnost porovnání. Porovnání produktů by mělo proběhnout před každým uzavřením smlouvy. Porovnejte, pokud uznáte za vhodné pak se poraďte a následně smlouvu uzavírejte. K porovnání je internet ideální, ke konzultacím můžete využít nejen internet, ale i telefon a on-line uzavření smlouvy je pak otázkou několika minut.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ

Kufry sbaleny? Nic nebylo zapomenuto? A co pojištění na cesty! Pokud jste doposud neuzavřeli, u nás máte na poslední chvíli šanci.

POVINNÉ RUČENÍ

Zákonná povinnost pojištění vozu se vztahuje i na vašeho miláčka. Neváhejte a uzavřete si nejlevnější možné povinné ručení právě u nás!


Transp_darek.gifPOZOR! SPECIÁLNÍ A ČASOVĚ OMEZENÁ AKCE!

Za on-line uzavření či navýšení smlouvy o stavebním spoření nebo penzijním připojištění do 30.9.2006 získáte od nás k finanční odměně navíc dárek.

 

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ