Cashback přichází, požádejte o peníze pokladní

13.09.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Vybírat hotovost na pokladně (cashback) současně s placením nákupu bude možné již od letošního října. V supermarketech Albert a hypermarketech Hypernova budou moci klienti ČSOB a Poštovní spořitelny vybrat zdarma až 1500 korun.

Končí doba bankomatů, začíná éra výběru hotovosti na pokladnách v obchodních domech a časem možná u všech obchodníků s elektronickým platebním terminálem. Tak by možná mohla vypadat budoucnost. Realita je sice trošičku jiná, nicméně nová služba ČSOB banky, Poštovní spořitelny a řetězce Ahold je revolucí v bankovních službách v naší zeměpisné šířce.

Jak bude služba cashback fungovat? K nákupu v Albertu nebo Hypernově ve výši minimálně 300 Kč budou moci klienti, kteří zaplatí nákup platební kartou ČSOB nebo Poštovní spořitelny, dostat od pokladní ještě hotovost. Dolní hranice pro vybíranou částku není omezena, horní je stanovena na 1500 korun na jeden nákup. Částka musí být vždy v celých stokorunách. Klienti budou mít výběry na pokladnách naprosto zdarma. Výběr bude velmi bezpečný, klient bude při transakci s cashbackem vždy zadávat PIN.

„Naši klienti mohou pro přístup ke svým penězům využít více než 562 bankomatů. U Poštovní spořitelny navíc 3300 pošt. Nyní se k nim nově přidává více než 2500 pokladen v bezmála 300 prodejnách společnosti Ahold. Tím se stáváme naprosto nejdostupnější bankou na českém trhu,“ uvedl Jan Lamser, člen představenstva ČSOB. „ČSOB i Poštovní spořitelna tak prokázaly, že přinášejí inovace, které klientům zpříjemní život,“ doplnil Jan Lamser.

Vzhledem k jednoduchému fungování systému nebudou mít výběry hotovosti vliv na rychlost u pokladen. Zákazník prodavačce před platbou oznámí, jakou částku si bude vybírat. Pokladní zadá požadavek na cashback do systému společně s požadavkem na platbu kartou a platební terminál ověří oba požadavky současně. Zákazník dostane účtenku z pokladny i z terminálu, na nichž bude částka cashbacku, částka nákupu a částka celkem. Spolu se spuštěním cashbacku začnou terminály v prodejnách Albert a Hypernova číst karty i pomocí čipu, což bude pro některé držitele čipových karet znamenat podstatné zrychlení platby kartou.

Zahraniční zkušenosti
S cashbackem mají obě společnosti mnohaleté zkušenosti ze zahraničí. V USA nabízejí dceřinné společnosti Royal Aholdu službu cashback již více než 12 let. Tato služba úspěšně funguje v Dánsku, Švédsku, Nizozemí, Velké Británii, Singapuru, Jižní Africe. Např. ve Velké Británii více než 25 % všech transakcí uskutečněných debetními kartami v supermarketech obsahuje službu cashback a podle cardmag.cz více než 50 % držitelů debetních karet v USA používá cashback pravidelně.

A ostatní banky?
Tato služba bude dostupná jen klientům ČSOB a to pouze na pokladnách Aholdu. To je sice prakticky 2500 nových "bankomatů" pro stávajících 1,6 milionu vydaných karet, ale klienti jiných bank mají smůlu. Stejně tak klienti ČSOB a Poštovní spořitelny v jiných prodejnách. Je otázka, zda by nebylo pro klienta lepší, kdyby se banky na úrovni jejich asociace, resp. přímo kartové asociace (Visa, MasterCard) nedomluvily a službu mohla být spuštěna možná později, zato všude a pro všechny. Snad se dočkáme za rok, možná dva.

O službě cashback jsme psali již v článku Banky usnadní výběr hotovosti.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ