Zbytečné strašení s dluhem domácností

16.10.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Taky už vás štve, jak nás pořád všichni straší s těmi dluhy? Fintriky tohoto týdne se budou dluhy podrobně zabývat. Soustředíme se především na zadlužení domácností, na dobré a špatné a hlavně na rizika. Dnes ale konečně pravdivá čísla.

Téma týdne: Řešíme problémy s dluhy

V úterý 10.10. napsala ČTK: "Podle odborníků se Češi nemusí problémů plynoucích z přílišného zadlužení obávat." Touto optimistickou větou bude vhodné začít týden finančních rad, tipů a triků na téma dluhy.

Nekonečné strašení ze všech stran, dramatické přepočítávání zadluženosti na jednoho obyvatele a hlavně matení veřejnosti nesmyslnými čísly spojovanými s nepochopenými pojmy se na nás valí ze všech médií. Skutečnost je ale jiná. I přes poměrně výrazné zrychlení tempa zadlužování se, pozorovatelné někdy od konce roku 2000, stále patříme (a hlavně ještě dlouhá léta patřit budeme) mezi státy s nejnižším poměrem dluhu k vlastnímu finančnímu majetku občanů.

"Zadlužení českých domácností v relaci k jejich příjmům prozatím nedosahuje úrovně obvyklé ve vyspělých zemích s rozvinutým trhem finančních služeb, natož úrovní, které by byly nebezpečné z pohledu celkového vývoje ekonomiky nebo systémového rizika bankovního sektoru," uvedl pro ČTK David Marek z Patria Finance.

Skutečná čísla
V médiích je možné najít spoustu čísel o zadluženosti. Pro porovnatelnost a pro zjednodušené účely tohoto textu jsme vybrali statistiku České národní banky. Ta sleduje bankovní statistiky, tedy běžné obchodní banky, nikoliv podomní půjčovatele peněz ani nejrůznější splátkové společnosti. Zadluženost českých domácností u bank je následující (k 31.8.2006):

  • Celková zadluženost domácností u obchodních bank: 485,319 miliard Kč
  • Spotřební úvěry: 90,839 miliard Kč
  • Úvěry na bydlení: 334, 373 miliard Kč

Z těchto čísel, vykazovaných ČNB v systému ARAD, jasně vyplývá, že zadlužování domácností je "zdravé". Drtivá většina nových půjček klientů jde do investic do nemovitostí a to je dobrá zpráva.

Další významná část dluhů domácností u bank jsou úvěry na spotřebu. Z téměř 100 miliard je 51,2 miliardy úvěrů dlouhodobých (splatnost více než 5 let), 30,2 miliardy střednědobých (1-5 let) a pouhých cca 18,2 miliardy krátkodobých (splatnost do jednoho roku). To je také dobrá zpráva, neboť to dokazuje, že lidé zatím nemají žádnou výraznou potřebu půjčovat si peníze na překlenutí krátkodobé tíživé situace např. mezi dvěma výplatami. Drobnou nevýhodou je, že tato statistika (hlavně u krátkodobých úvěrů) je ovlivněna absencí čísel od nebankovních finančních institucí.

Závěr
Z obecného ekonomického pohledu se v žádném případě nedá říci, že zadlužování domácností (ba dokonce ani tempo zadlužování) v naší ekonomice je nezdravé či snad dokonce rizikové. Česká republika se jen i v části využívání finančních služeb stává normální fungující ekonomikou. Půjčit si finance na pořízení vlastního bydlení není nic špatného a spoření (tedy čekání) na novou televizi se také nenosí.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky