Bankovní účty mají slunné i stinné stránky

06.11.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Termínované vklady a spořicí účty jsou oblíbených nástrojem k ukládání volných finančních prostředků a leží na nich stamiliardy korun. Jaké jsou jejich výhody? A jaké záludnosti naopak tyto bankovní produkty skrývají?

Téma týdne: Hledáme nejvýhodnější spoření

Zatímco občanům ve vyspělých západních zemích s rozvinutým finančním trhem investiční odvaha nechybí, v Čechách se lidé drží pro zdi. A tak není žádným překvapením, že nejvíce peněz českých domácností leží na bankovních účtech. To potvrzují i bankovní statistiky. Celkový objem úspor českých domácností činí zhruba 1,9 bilionu korun. Z nich největší část představují peníze na termínovaných vkladech (605 mld. Kč). Tyto produkty, stejně jako spořicí účty, jsou v oblibě především konzervativních klientů, kteří za cenu vyšší bezpečnosti volí nižší výnosy.

Nízké riziko za nízký výnos
Běžné účty díky úrokovým sazbách poskytují prachbídné zhodnocení. To však není jejich primárním cílem. Přijatelnějších výsledků dosáhneme vložením na některý ze spořicích účtů či termínovaných vkladů. Společnou výhodou zmíněných produktů je především jejich bezpečnost, snadná dostupnost a alespoň minimální zhodnocení, jejich nevýhodou pak nižší likvidita. To jsou však pouze základní informace, tyto produkty mají i svá skrytá pozitiva i negativa.

  • Spořicí účet
    Jeho založení i následné vedení bývá bezplatné, klient má možnost přikládat libovolně vysokou částku v hotovosti, jednorázovými platbami nebo trvalými příkazy. Navíc může využít možnosti automatického převádění volných finančních prostředků. Účty nemusí být vázány pouze na domácí měnu, dá se vybírat z široké nabídky měn. Podmínkou pro jeho založení však zpravidla bývá existence běžného účtu u stejného peněžního ústavu. Stejně jako u termínovaných vkladů, i zde je stanovena délka výpovědní lhůty.

  • Termínovaný vklad
    I v tomto případě bývá založení a vedení zdarma. Tento produkt může mít různé podoby a parametry. Klient může zvolit jednorázový vklad (kdy po uplynutém období je jistina vkladu i úrok klientovi plně k dispozici), nebo různé modifikace v podobě opakovaných vkladů.
    I pro termínované vklady platí, že mohou být v domácí nebo zahraniční měně. Právě volba měny může hrát výraznou roli při výši úrokových sazeb. Zvolíte-li si například švýcarský frank, můžete počítat se zhruba třetinovými úrokovými sazbami než u amerických dolarů nebo britských liber. Za zmínku stojí i nejnižší povolený vklad, který může být i několik tisíc korun.

Závěrem
Nechat volně ležet větší obnos na běžném účtu není z finančních hlediska příliš ekonomické. Díky téměř nulovým úrokovým sazbám a poplatkům za vedení dochází ke znehodnocení finančních prostředků. Svůj díl si ukrojí i inflace. Na běžném účtu bychom proto měli mít určitou finanční rezervu pro mimořádné výdaje. Proto není od věci uložit prostředky nad rámec této rezervy na lépe úročené konto. Spořicí účty a termínované vklady nejsou jen záležitostí bank, ale můžeme je najít i v nabídce družstevních záložen.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ