Máte povinnost k silniční dani? Termín daňového přiznání se blíží

15.01.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Nejste si jisti, jestli se máte řadit mezi plátce silniční daně? Do kdy se musí uhradit a jak si poradit s daňovým přiznáním? Odpovíme vám na vše.

Silniční daň se platí za automobily, které jezdí po českých silnicích. Neplatí ovšem pro všechna auta a pro každého. Pro koho ale ano?

Co je to silniční daň

Silniční daň je daň placená za využivání automobilu a silnic. Jasně o ní pak hovoří zákon č.16/1993 Sb, o silniční dani. Předmětem daně jsou registrovaná a provozovaná vozidla v České republice za účelem podnikání s výjimkou speciálních pásových automobilů (např. traktorů). Silniční daň je povinná pro firmy i OSVČ. Předmětem daně jsou nejen motorová vozidla, ale i přípojná vozidla.

Silniční daň

(foto: Pixabay)

Vozidla spadající pod silniční daň - kdo platí silniční daň

  • Jakýkoliv automobil, který je využíván za účelem podnikání nebo samostatně výdělečné činnosti.
  • Nákladní automobily nad 3,5 tuny s největší povolenou hmotností.
  • Přípojná vozidla nad 3,5 tuny s největší povolenou hmotností.

Všeobecně platí, že daňové přiznání musíte podat i v případě, kdy je váš vůz od silniční daně osvobozen, ale přesto jej využíváte za účelem výdělečné činnosti či podnikání. Pokud soukromé vozidlo využíváte pouze pro soukromé účely, tak daňové přiznání k silniční dani podávat nemusíte a daň samotnou neplatíte.

 

Zálohy pro úhradu 2018

  1. Čtvrtletí (leden, únor, březen)

do 16. dubna

  1. Čtvrtletí (duben, květen, červen)

do 16. července

  1. Čtvrtletí (červenec, srpen, září)

do 16. října

               Říjen, Listopad

do 17. prosince

Tyto termíny platí i pro registraci silniční daně. Dnem splatnosti, kdy již musí být peníze na účtu finančního úřadu, je brán nejbližší následující pracovní den po termínu. Prosinec z minulého roku poté musí být doplacen do 31. ledna. Stejné datum pak platí i pro podání daňového přiznání za rok 2018.

Kdo je plátce daně?

Plátcem daně je v tomto případě osoba, která je provozovatelem vozidla a samozřejmě je i zapsaná v jeho technickém průkazu. Dále pak plátcem může být i ten, kdo není v techničáku zapsán a vozidlo užívá, ale to jedině, pokud původní majitel automobilu zemřel, zanikl anebo byl odhlášen z registru vozidel.

Mezi poplatníky můžeme řadit i zaměstnavatele, kteří vyplácejí zaměstnancům cestovní náhrady za použití automobilu, popř. i přípojného vozidla, jestliže plátcem daně nebyl již sám provozovatel. A tak to platí i v případě, kdy zaměstnavatel není majitelem vozu. Hradit daň poté může za každý měsíc, během kterého probíhaly služební cesty. Lze ale použít i denní sazbu, která činí 25 Kč. Způsob hrazení se během celého zdaňovacího období nesmí měnit. Případnou změnu úhrady lze provést až v dalším období.

Mezi poplatníky silniční daně poté můžeme zařadit i osoby, které vůz zaregistrovaly a využívají jej jako mobilizační rezervu nebo pohotovostní zásobu. To samé platí i pro stálé provozovny nebo organizační složky, jejichž majitel sídlí v zahraničí anebo tam má alespoň trvalý pobyt.

Jak podat daňové přiznání?

Daňové přiznání bude třeba podat příslušnému finančnímu úřadu, pod který spadá sídlo firmy anebo trvalé bydliště poplatníka. Jestliže patříte k vlastníkům datové schránky, jste povinni podat jej touto cestou, což by platilo i pro registraci k silniční dani anebo naopak k její odhlášce. Pokud by poplatník takto neučinil, mohla by mu hrozit pokuta ve výši 2 000 Kč, která se ale v některých případech může vyšplhat až na 50 000 Kč.

Formulář k vyplnění seženete na internetových stránkách daňové správy. Pokud datovou schránku nevlastníte, lze jej i tak zaslat elektronickou poštou, ale pouze za předpokladu, že vlastníte i elektronický podpis. V jiném případě bude třeba přiznání vytisknout a následně odeslat poštou anebo jej odevzdat osobně na finančním úřadu. Daň poté můžete uhradit složenkou anebo bankovním převodem. Do kolonky pro variabilní symbol budete muset zapsat DIČ, neboli identifikační číslo, popř. rodné číslo. Samotnou výši daně za váš automobil si pak můžete vypočítat na naší kalkulačce silniční daně.

Daňové přiznání k dani silniční se podává za uplynulé období, tedy za minulý rok. Celý minulý rok jste ale už platili zálohy na silniční daň, takže současná daňová povinnost je o tyto zálohy snížena. Po podání daňového přiznání pak platíte pouze doplatek k silniční dani.

Kde se registrovat k silniční dani

Samotné podání daňového přiznání ale nestačí. K silniční dani se musíte nejprve registrovat, a to prostřednictvím růžového formuláře, který najdete na daňovém portále finanční správy. Ten můžete následně stáhnout, vyplnit a nechat na příslušný finanční úřad zaslat poštou anebo jej odevzdat osobně. Jestliže ale máte datovou schránku, pak musíte registraci provést jejím prostřednictvím podobně jako u daňového přiznání. Pokud již vaše vozidlo naopak není předmětem daně, nesmíte se také zapomenout odregistrovat. 

Sazby silniční daně

Objem motoru Roční sazba daně
do 800 cm³ 1 200 Kč
nad 800 cm³ do 1250 cm³ 1 800 Kč
nad 1250 cm³ do 1500 cm³ 2 400 Kč
nad 1500 cm³ do 2000 cm³ 3 000 Kč
nad 2000 cm³ do 3000 cm³ 3 600 Kč
nad 3000 cm³ 4 200 Kč

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: DANĚ