5 vlastností předdůchodu, které byste měli znát

21.05.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Čerpat předdůchod mohou občané mající dostatečné vlastní úspory na smlouvě o doplňkovém penzijním spoření, pokud jsou splněny další zákonné podmínky. Co je dobré o předdůchodu vědět, si ukážeme v praktických příkladech.

Pobírat předdůchod mohou pouze občané, jejichž úspory na smlouvě o doplňkovém penzijním spoření dostačují k měsíční výplatě předdůchodu v částce 30 % průměrné mzdy. Minimálně je potřeba předdůchod pobírat dva roky. Měsíční částka předdůchodu v roce 2018 musí být minimálně 8 629 Kč. Do předdůchodu je možné odejít nejdříve 5 let před dosažením řádného důchodového věku muže stejného ročníku narození. Doba trvání spoření na smlouvu musí trvat minimálně 60 kalendářních měsíců. Za všechny předdůchodce platí zdravotní pojištění stát.

(1) Spoření v penzijním připojištění

Paní Válková si pravidelně každý měsíc spoří na smlouvu o penzijním připojištění. Paní Válková uvažuje o odchodu do předdůchodu. Paní Válková si musí svoji smlouvu o penzijním připojištění převést na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření, ze které je možné předdůchod čerpat. Měsíce spoření v penzijním připojištění se přitom započítávají do potřebného limitu 60 měsíců.

(2) Vyhnutí se předčasnému důchodu

Panu Kyselovi chybí tři roky do dosažení řádného důchodového věku, přičemž je již více než rok nezaměstnaný a vyčerpal nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pan Kysela nechce odejít do finančně kráceného předčasného důchodu, a proto se rozhodne pro volbu předdůchodu, neboť má dostatečné úspory na smlouvě o doplňkovém penzijním spoření. Pan Kysela si při dosažení řádného důchodového věku požádá o starobní důchod a vyhne se krácení a do doby nároku na řádný starobní důchod nebude bez finančních prostředků.

(3) Odchod do předčasného důchodu

Pan Novák odešel tři roky před dosažením řádného důchodového věku do předdůchodu. Po roce pobírání předdůchodu však potřebuje pan Novák z rodinných důvodů zvýšit měsíční pravidelný příjem, proto odejde do předčasného důchodu. Pan Novák bude tedy současně pobírat předdůchod i předčasný důchod. Primárně je předdůchod určen k tomu, aby bylo možné odejít až do nekráceného řádného starobního důchodu, přesto je možné si požádat i o předčasný důchod.

Jaké jsou výhody předdůchodu

(4) Zahájení samostatné výdělečné činnosti

Paní Kučerová čerpá předdůchod, po několika měsících čerpání předdůchodu dostane zajímavý podnikatelský nápad, který chce uskutečnit. Paní Kučerová tedy zahájí výkon samostatné výdělečné činnosti. Během pobírání předdůchodu je možné začít vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. Pro účely placení sociálního pojištění se výkon samostatné výdělečné činnosti považuje za výkon hlavní samostatné výdělečné činnosti, ale pro účely placení zdravotního pojištění se výkon samostatné výdělečné činnosti považuje za vedlejší činnost.

(5) Nástup do práce během pobírání předdůchodu

Pan Vodák chtěl dříve skončit v práci a přitom nechtěl čerpat trvale krácený předčasný důchod. Protože měl dostatečně vysoké vlastní úspory na smlouvě o doplňkovém penzijním spoření, tak se rozhodl odejít do předdůchodu. Po roce čerpání předdůchodu však dostal pan Vodák zajímavou pracovní nabídku, kterou rád přijal. Pan Vodák může i během čerpání předdůchodu pracovat na standardní pracovní smlouvu.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY