Rodičovský příspěvek se od 1. ledna 2023 nezvýší, zvýší se v průběhu roku 2023?

02.11.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rodičovský příspěvek činí 300 000 Kč a naposled vzrostl 1. ledna 2020. Od jara se mluví o jeho navýšení z důvodu rostoucích cen. Počítá ministerstvo s růstem rodičovského příspěvku?

Zástupci vládní koalice v květnu avizovali, že nejpozději do 1. ledna 2023 vzroste rodičovský příspěvek, uvažovalo se o navýšení maximálně o 15 % (o 45 000 Kč), a to z důvodu vysoké inflace.

Jenže po pěti měsících se objevilo pouze pár zmínek o navýšení rodičovského příspěvku (zejména z Pirátské strany) a debata zůstala pouze v rámci koalice. Nicméně schodek státního rozpočtu na příští rok je stanoven na téměř 300 miliard korun, výdaje státu v současné podobě nejsou dlouhodobě udržitelné a Česko má jeden z nejrychleji rostoucích dluhů mezi zeměmi EU.

Rodičovský příspěvek nevzroste letos a nejspíše ani příští rok

Zdroj: Pixabay

Ďábel skrytý v detailu tiskové zprávy

Tiskové oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí oznámilo 25. října 2022, že vzroste přídavek na dítě, nicméně jedna věta z tiskové zprávy má významný dopad na mladé rodiny.

„I proto, že momentálně není rozpočtově únosné navýšení rodičovského příspěvku, na který mají nárok všichni rodiče dětí do čtyř let, rozhodli jsme se zvednout přídavek na dítě. Nabídneme tak ještě vyšší podporu pro více rodin, a to adresně, rodičům dětí nebo studentům do 26 let, kteří nevycházejí se stávajícími příjmy,“ uvedl v tiskové správě MPSV ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. 

Jinými slovy v boji s inflací a rozkolísanými cenami energií a pohonných hmot vláda pomůže pouze těm nejpotřebnějším (průměrně vzroste přídavek na děti cca o 330 Kč měsíčně).

Rodiče na rodičovském příspěvku mají smůlu, rodičovský příspěvek zvýšený letos a pravděpodobně ani příští rok nebude, protože je rozpočet na další rok i tak schodkový.

Vzroste rodičovský příspěvek alespoň v průběhu roku 2023?

Ministerstvo práce a sociálních věcí růst rodičovského příspěvku v průběhu roku 2023 nevyloučilo. Nicméně jeho růst označilo za nepravděpodobný s odůvodněním, že ministerstvo musí jednat rozpočtově odpovědně.

Ministerstvo uvedlo, že se rozhodlo jít cestou poskytování pomoci rodinám maximálně adresně. 

„Zatímco rodičovský příspěvek je velmi plošná dávka, tak například jednorázovým příspěvkem nebo přídavkem na dítě cílíme přímo na ty, kdo pomoc v současné nelehké situaci potřebují nejvíce,“ uvedl Jakub Augusta, vedoucí oddělení mediální komunikace MPSV.

Proč nevzroste rodičovský příspěvek? Za vším hledejte peníze…

Vláda zvýší přídavky na dítě, což bude mít dopad v řádech stovek milionů korun.

Navýšení rodičovského příspěvku by ovšem zvýšilo výdaje státního rozpočtu v řádech několika miliard korun (záleželo by na tom, komu by vyšší rodičovský příspěvek náležel – zdali všem, kteří ho pobírají, či těm, kteří o něj teprve žádat budou).

Při zvýšení rodičovského příspěvku o 15 % by se výdaje státního rozpočtu zvýšily alespoň o 6 miliard korun. Pokud by ministerstvo mělo zohlednit růst cen plně, tedy při růstu rodičovského příspěvku o 25 % (75 000 Kč) pro všechny děti do 4 let věku, výdaje státního rozpočtu by se téměř jistě zvýšily alespoň o 10 miliard korun, pravděpodobně ještě více.

Reálná hodnota rodičovského příspěvku klesla kolem 20 % a bude klesat dál

Ačkoliv rodičovský příspěvek vzrostl naposled v lednu 2020 o 80 000 Kč, vysoká inflace si nevybírá a reálná hodnota rodičovského příspěvku od poslední nárůstu v lednu roku 2020 klesla reálně o téměř 25 %.

Ceny energií sice klesají, ale na další vývoj jejich cen bude mít hlavní vliv počasí v zimě a pokračování ruské agrese na Ukrajině. Navíc kvůli Saúdům a Rusům stoupá cena ropy a pohonných hmot, tudíž i v roce 2023 musíme s dalším růstem cen počítat.

Dodejme, že s malými dětmi se hůře šetří a topit se zkrátka musí.

Co mohou mladí rodiče dělat, aby si navýšili rozpočet?

Příjem rodičů malých dětí není proti vysoké inflaci chráněn valorizací, tudíž si musí často říkat o navýšení mzdy.

Nově si mohou nízkopříjmoví rodiče na rodičovském příspěvku navýšit měsíční rodičovský příspěvek až na 13 000 Kč měsíčně.

Nicméně tím rychleji vyčerpají celkový objem rodičovského příspěvku ve výši 300 000 Kč a svoje dítě musí umístit do školky dříve, s tím se ovšem pojí nedostatek míst v mateřských školách, který trápí řadu rodičů a ztěžuje jim návrat do zaměstnání.

Tip: Vypočítejte si výši rodičovského příspěvku v naší kalkulačce

Navíc od července tohoto roku mohou při narození dalšího dítěte rodičovský příspěvek dočerpat do plné výše, a rodiče tak nejsou penalizováni za dalšího potomka.

Další možností je požádat o přídavky na děti či příspěvek na bydlení.

Již jste požádali o jednorázový příspěvek ve výši 5000 Kč?

Abychom nebyli pouze negativní, vláda prosadila jednorázový příspěvek ve výši 5000 Kč na dítě pro rodiče, jejichž dítě bylo či je 1. srpna 2022 mladší 18 let. Žádat mohou i ti, kterým se dítě narodí v roce 2022 (ale až po narození dítěte). Více se o jednorázovém příspěvku dočtete na našich stránkách.

Ministerstvo uvedlo, že jednorázový příspěvek již obdrželo více než 1 238 000 dětí.

Je čas na uzákonění valorizace rodičovského příspěvku?

Rodičovský příspěvek není valorizován a rodiče malých dětí nejsou nijak chráněni proti inflaci, naproti tomu důchody se letos zvyšovaly 3× a od 1. ledna 2023 vzrostou znovu.

Valorizace důchodů jsou ovšem dány ze zákona. Důchody lze zmrazit, ale důchodci jsou silně ohroženi energetickou chudobou, což by způsobilo další sociální pětí.

Vláda nemůže přidávat všem skupinám obyvatel, čímž by nadále prohlubovala schodek státního rozpočtu ve výši 295 miliard korun a poháněla by dále inflaci, na druhé straně nepoměr mezi růstem důchodů, platů státních zaměstnanců a dalšími dávkami ve srovnání se stagnací rodičovského příspěvku je propastný.

Pro již tak zanedbaný důchodový systém je důležité mít vysokou porodnost, která zaručí jeho stabilitu. K tomu je nutné mít důstojnou a stabilní výši rodičovského příspěvku, proto je nutné zvýšení rodičovského příspěvku a zavedení jasného systému jeho valorizace.

Přestože strany vládní koalice na jaře o růstu a zavedení valorizace jednaly, tento rok si s tím vláda neporadila a mladým rodinám zbyl v ruce Černý Petr.

Mladým rodičům nezbývá než doufat, že příští rok se k růstu a pravidelné valorizaci rodičovského důchodu již vláda dostane. Mezitím si mohou vyzkoušet, zdali nemají nárok na přídavek na dítě, ten od 1. ledna 2023 vzroste o 30 %, jak nadšeně oznámilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 24 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY