Jak se změní zdanění dohody o provedení práce od července 2024?

28.02.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Pracovat současně na více dohod o provedení práce bude od července 2024 méně výhodné, neboť v rámci konsolidačního balíčku došlo ke změně limitů pro odvod pojistného z dohod o provedení práce. Jaké tedy bude zdanění ve druhé polovině roku?

Atraktivita dohody o provedení práce (DPP) vzhledem k úpravám zákoníku práce od října 2023 poklesla. Zejména pro menší zaměstnavatele je aktuálně značně složitější nabízet brigády na dohodu o provedení práce. Administrativa pro zaměstnavatele značně stoupla a od ledna 2024 mají i zaměstnanci pracující na dohodu o provedení práce nárok na placenou dovolenou. Dalšími nepříznivými změnami u dohod o provedení práce je změna celkového zdanění. Původně se počítalo se změnami již od ledna, nakonec jsou však v účinnosti od července.

Zdroj: Depositphotos

Limit 10 000 Kč v první polovině roku 2024

V případě, že bude hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce v prvním pololetí roku 2024 činit 10 000 Kč a méně, nebudou se z dohody o provedení práce nadále odvádět sociální pojištění, zdravotní pojištění a nemocenské pojištění. V těchto případech nebude odvádět povinné pojistné zaměstnanec ani zaměstnavatel. Limit se přitom sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť. Zaměstnanci si tak mohou současně přivydělávat pro více zaměstnavatelů současně, a pokud je hrubá měsíční odměna do limitu, je celkové jejich zdanění příznivé.

Tip: Kalkulačka DPP a DPČ

Nová zákonná úprava

Od července 2024 bude platit nová legislativní úprava, která bude méně výhodná pro řadu zaměstnanců pracujících na základě dohody o provedení práce. Povinné pojistné se bude muset odvádět z dohody o provedení práce, jestliže:

  • Bude hrubá měsíční odměna při práci pro jednoho zaměstnavatele činit 25 % průměrné mzdy (zaokrouhluje se na pětisetkoruny směrem dolů).
  • Bude hrubá souhrnná měsíční odměna z více dohod o provedení práce činit 40 % průměrné mzdy (zaokrouhluje se na pětisetkoruny směrem dolů).

Pro účely stanovení limitu se posuzuje průměrná mzda stanovená MPSV pro rok 2024, která se vypočítává jako součin všeobecného vyměřovacího základu za rok 2022 a přepočítacího koeficientu pro úpravu všeobecného vyměřovacího základu za rok 2022. Rozhodná průměrná mzda pro rok 2024 je tedy 43 967 Kč (40 638 Kč × 1,0819).

 

Konkrétní příjmové limity pro práci na DPP

Od července 2024 se tedy nebude odvádět ze zaměstnání na dohodu o provedení práce povinné pojistné, jestliže hrubá měsíční odměna při práci pro jednoho zaměstnavatele bude činit méně než 10 500 Kč (43 967 Kč × 25 %, zaokrouhleno podle zákona) a při práci pro více zaměstnavatelů bude činit méně než 17 500 Kč (43 967 Kč × 40 %, zaokrouhleno podle zákona). Zaměstnanci, kteří si budou přivydělávat pro více zaměstnavatelů současně, tedy budou mít značně vyšší zdanění.

Čtěte také: Jaké je zdanění práce na dohodu v roce 2024?

Praktický příklad

Pan Luděk aktuálně pracuje současně pro tři zaměstnavatele s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč. Hrubou odměnu má do limitu, a ani z jedné dohody o provedení práce tedy neplatí povinné pojistné. Rovněž ani jeden zaměstnavatel neplatí za pana Luďka povinné pojistné.

Pokud by pan Luděk pracoval na základě těchto tří dohod o provedení práce i ve druhé polovině roku, povinné pojistné by odváděl ze všech tří měsíčních odměn, protože jeho souhrnná měsíční hrubá odměna bude alespoň 17 500 Kč.

Dohoda o provedení práce pouze jako jeden přivýdělek

Zákonné změny tedy značně znevýhodní kumulaci zaměstnání na více dohod o provedení práce. Příznivé zdanění zůstane zachováno pouze při práci na základě jedné dohody o provedení práce, kde se limit pro neplacení povinného pojistného dokonce zvyšuje. Uvedené zákonné změny nejsou příznivou zprávou zejména pro rodiny, které mají problémy finančně vyjít se svým příjmem z hlavního zaměstnání a řeší svoji složitou finanční situaci právě různými víkendovými brigádami na dohodu o provedení práce.

Čtěte také: Sjednání dohod již není jednoduché. A bude hůř

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: DANĚ