Dohoda o provedení práce a její vliv na důchod v průběhu let

30.05.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Během let se měnily podmínky ohledně práce na dohodu o provedení práce, což má vliv i na důchodové nároky. Kdy se práce na dohodu o provedení práce počítá do důchodu a kdy nikoliv? Jak je to při práci pro více zaměstnavatelů současně? Podívejme se na praktické příklady.

Do výpočtové formule starobního důchodu vstupují pouze příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění. Příjmy, ze kterých nebylo zaplaceno sociální pojištění, nemají vliv na výši průměrné mzdy za odpracované roky (tzv. osobního vyměřovacího základu), ze které se následně vypočítává starobní důchod. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2024 se hodnotí rozhodné příjmy v letech 1986 až 2023.

Zdroj: Depositphotos

Dohody o provedení práce do konce roku 2011

Z hrubé odměny z dohody o provedení práce se až do konce roku 2011 neplatilo sociální pojištění bez ohledu na výši hrubé měsíční odměny. Práce na dohody o provedení práce do konce roku 2011 tak neměla žádný vliv na důchodové nároky.

Tip: Jak má vypadat systém „oznámené“ dohody o provedení práce s vyšším limitem pojistného

Praktický příklad nepočítání hrubé odměny z DPP pro výpočet důchodu

Paní Alena si v letech 2008 až 2010 ke svému hlavnímu zaměstnání, kde pracovala pouze za minimální mzdu, přivydělávala na dohodu o provedení práce, kde měla paradoxně vyšší hrubou měsíční odměnu, která činila 20 000 Kč. Ani z jedné hrubé odměny nezaplatila sociální pojištění, proto tento příjem nemá žádný vliv na výpočet starobního důchodu v roce 2024.

Vzhledem k tomu, že paní Alena odváděla sociální pojištění z hlavního zaměstnání, zvyšovala si dobu pojištění ovlivňující výši státního důchodu. Osobní vyměřovací základ (průměrná mzda za odpracované roky) však za období 2008 až 2010 bude záviset výhradně na mzdě v hlavním zaměstnání, paní Aleně se tak bude v tomto období počítat pouze minimální mzda.

Spočítejte si svůj starobní důchod v naší kalkulačce

 

Dohoda o provedení práce od roku 2012

Od roku 2012 se z dohody o provedení práce odvádí sociální pojištění, když byla hrubá měsíční odměna 10 001 Kč a více. Pro důchodové účely se tak započítává práce na dohodu o provedení práce pouze v případě, že z hrubé měsíční odměny z dohody o provedení práce bylo odvedeno sociální pojištění. Limit pro neplacení sociálního pojištění se sledoval u každého zaměstnavatele zvlášť.

Praktický příklad hodnocení práce na tři DPP pro výpočet důchodu

Pan Josef po celý rok 2020 pracoval pouze na dohody o provedení práce pro tři zaměstnavatele současně. Hrubá měsíční odměna u každého z nich činila 15 000 Kč po celý rok 2020. Z každé odměny tedy zaplatil pan Josef sociální pojištění.

S ohledem na výpočet starobního důchodu je na tom pan Josef za rok 2020 stejně jako zaměstnanec pracující na jednu klasickou pracovní smlouvu s hrubou mzdou 45 000 Kč. Žádný měsíc nemůže být pro důchodové účely hodnocen jako dva měsíce, proto práce pro tři zaměstnavatele současně po celý rok 2020 znamená zvýšení doby pojištění klasicky o jeden rok, tj. stejně jako při práci pouze pro jednoho zaměstnavatele.

Tip: Spočítejte si odměnu za práci na DPP a DPČ v roce 2024

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY