Nesplňujete potřebnou dobu pojištění pro odchod do důchodu? Pravidla toho odloženého se zmírní

29.05.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Pokud nesplňujete potřebnou dobu účasti na důchodovém pojištění a při dosažení důchodového věku nebudete mít nárok na starobního důchod, ještě můžete pár let počkat a odejít až do důchodu odloženého. Co je dobré vědět?

Novela, kterou se mění zákon o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb., s sebou přináší kromě snížení a zvýšení důchodového věku a výrazných změn ve výpočtech důchodů i změny u tzv. odložených důchodů. Přesněji řečeno dojde dokonce ke zmírnění pravidel.

Polepší si tak především osoby, které nezískaly potřebnou dobu aktivní účasti na důchodovém pojištění nebo náhradních dob. Co přesně se pro ně tedy změní?

Důchod se v tomto případě neodkládá kvůli zvýšení procentní výměry

Hned na začátek je nutné zmínit, že si řada lidí pojem odložený starobní důchod spojuje spíše s prací na procenta.

K té dochází, pokud dané osobě vznikl nárok na odchod do řádného starobního důchodu, ale ona tak neučinila a rozhodla se dál pracovat. V takovém případě totiž vzniká zvýšení procentní výměry důchodu, a to o 1,5 % výpočtového základu za každých 90 kalendářních dnů výdělečné činnosti. My se však dnes budeme bavit o odloženém starobním důchodu, na který mají nárok lidé, kteří nezískali potřebnou dobu pojištění.

Čtěte také: Kdy vám bude přiznán důchod ve výši 25 000 Kč?

Odložený důchod je alternativa pro ty, co nemají dostatek pojištění

Pro nárok na přiznání a výplatu starobního důchodu je nutné, aby žadatel dosáhl dvou podmínek. Tou první je dosažení řádného důchodového věku 65 let nebo méně, pokud se věk za zákonných podmínek snižoval. Druhou je poté získání potřebné doby účasti na důchodovém pojištění, která musí činit minimálně 35 let.

Pokud by nebyla dosažena potřebná doba účasti na pojištění, legislativa nabízí ještě jedno řešení a tím je tzv. odložený starobní důchod. Na ten vznikne nárok tomu pojištěnci, který získal dobu pojištění nejméně 20 let v kombinaci příspěvkových i nepříspěvkových dob nebo 15 let čistě příspěvkových dob. Za to však pojištěnec zaplatí pozdějším odchodem do důchodu.

Čtěte také: Důchodová reforma počítá s novými čísly při výpočtu starobní penze. Pro mnohé dokonce bude vyšší

Odložený odchod do důchodu: nesplnění pojištění, zvýšení věku

Zdroj: Depositphotos

 

Věková podmínka se zmírní. Do odloženého důchodu se bude odcházet dříve

Dosud ještě stále platí, že do odloženého starobního důchodu je za splnění zmírněné doby účasti na důchodovém pojištění možné odejít, pokud pojištěnec mj. dosáhl věku alespoň o 5 let vyššího, než je stanovený důchodový věk pro muže stejného data narození.

Důchodová reforma počítá s tím, že by se věková hranice mohla snížit tak, že by stačilo, kdyby pojištěnec dosáhl věku alespoň o 2 roky vyššího, než je důchodový věk pro muže stejného data narození.

Příklad: Pojištěnec dosáhl důchodového věku dne 1. 6. 2023 a získal 19 let doby pojištění, z toho 16 let čisté příspěvkové doby. Věku aspoň o 2 roky vyššího, než je důchodový věk stanovený podle § 32 pro muže stejného data narození, dosáhne ke dni 1. 6. 2025, od něhož mu vznikne nárok na tzv. odložený starobní důchod.

TIP: Důchodová kalkulačka

Jak zjistím, jaký je můj důchodový věk?

Důchodový věk pro může narozeného mezi lety 1936 až 1971 je stanoven v tabulkové příloze zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. K výpočtu můžete využít taky naši kalkulačku důchodového věku.

Kalkulačka věku odchodu do důchodu

 

Dobré je však vědět, že důchodový věk pro muže narozené po roce 1965 je aktuálně 65 let. Na základě důchodové reformy má však u někoho dojít ke zvýšení a u někoho ke snížení důchodového věku.

Čtěte také: O důchodovém věku je už rozhodnuto. Koho pošle reforma do penze dříve a koho později?

Zdroj: YouTube / Ministerstvo práce a sociálních věcí

Od kdy se sníží věk pro odchod do odloženého důchodu?

Pokud projde důchodová reforma celým legislativním procesem, doba čekání na nárok na odložený důchod by se mohla zkrátit ze současných 5 let na 2 roky od 1. ledna 2025.

Jestliže by však mělo dojít k tomu, že dvouletá věková podmínka byla splněna přede dnem nabytí účinnosti nové právní úpravy, vznikne nárok na odložený starobní důchod ode dne nabytí její účinnosti.

Zdroj: Návrh, kterým se mění zákon o důchodovém pojištění 155/1995 Sb.

Čtěte také: Studium se zase začne započítávat do důchodu. Ale jen u některých osob

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY