Potravináři by uvítali zvýšení cen potravin o 8 až 10 procent

29.03.2011 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Pro výrobce potravin by bylo v současnosti optimální zvýšení cen potravin o osm až deset procent.

Řekl to na Žofínském fóru prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Ceny potravinářských komodit v posledních měsících vzrostly o desítky procent, zvyšuje se také cena dalších vstupů. Zdražování potravin v tuzemsku podle Tomana brzdí svým tlakem na nízké ceny obchodní řetězce.

"Obchodníci by pak toto zvýšení cen měli akceptovat a je spotřeba, aby si spotřebitelé zvykli, že potraviny nemohou stále fungovat jako sociální polštář, tedy že jejich ceny budou za každou cenu nízké, a to tak, že na úkor výrobců a zemědělců," uvedl Toman. Kromě ceny komodit potravinářům stále rostou ceny energie, pohonných hmot či lidské práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU