Firmy mají problém sehnat lidi. Nezaměstnanost klesla na 5,2 %

12.07.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla z květnových 5,4 na 5,2 %. Dříve měli zaměstnavatelé problém najít pracovníky na technické pozice. Dnes už je problém sehnat správného člověka napříč všemi obory. Pokles překonal i odhady analytiků. Nezaměstnanost vytrvale klesá od února, meziročně se snížila o jeden procentní bod. Pod 5% hranici se ale podíl lidí bez práce letos zřejmě nedostane.

Za poklesem stojí podle úřadu stejně jako v předchozích měsících posilování české ekonomiky či sezonní práce. „Zároveň se rozběhla turistická sezona,“ doplnila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Volných míst v nabídce úřadu v červnu přibylo téměř o 5000 na zhruba 134.000. Bylo jich tak nejvíce od září 2008, tedy od doby před prohloubením světové hospodářské krize. Rekordní počty míst hlásily i regiony s nejvyšší nezaměstnaností. „Například na Ústecku evidoval Úřad práce ČR nejvíce volných míst od ledna 2001 - celkem 7587,“ sdělil ředitel odboru zaměstnanosti úřadu Jan Karmazín.

Nadále se daří v oblasti volných pracovních míst, kterých bylo v červnu téměř 134 000, což znamená, že je to nejlepší číslo od září 2008. „Nižší byla nezaměstnanost naposledy v roce 2008. Kontinuální zlepšování situace na pracovním trhu trvá již přes dva roky a souvisí primárně s obnovením hospodářského růstu. Aktuální červnový pokles nezaměstnanosti je však spojen především s pozitivními sezónními faktory, když jsou vytvářena dočasná pracovní místa ve službách, stavebnictví či zemědělství,“ potvrzuje Miroslav Novák, analytik AKCENTA a.s.

Nejnižší nezaměstnanost v EU

„Ve srovnání v rámci EU, zůstává Česká republika s přehledem na první příčce v žebříčku zemí podle nejnižší míry nezaměstnanosti následována Maltou a Německem,“ uvádí David Marek, hlavní ekonom Deloitte. I když snižování podílu nezaměstnaných ve zbytku roku podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank přibrzdí, stále bude Česko na špici EU. „Během letních měsíců to bude výsledek sezónního vývoje, na podzim se ale projeví ve větší míře nedostatečná kapacita volných pracovních sil. Pod hranici 5% zřejmě podíl nezaměstnaných neklesne ani v jednom ze zbylých měsíců a v prosinci skončí odhadem na 5.6%. I takový výsledek znamená, že si Česko udrží pozici země s nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU podle měření Eurostatu, což je uspokojivý výsledek,“ uvedl Sobíšek. Podobný scénář nastínil i analytik Komerční banky Marek Dřímal. Podle něj může nezaměstnanost v létě mírně vzrůst, ale na podzim se vrátí na 5,2 procenta. „V prosinci asi dosáhne 5,7 procenta, což by bylo meziročně o půl procentního bodu méně,“ upozorňuje Dřímal.

Zaměstnavatelé mají problém sehnat lidi

Počet míst stále narůstá a počet nezaměstnaných stále klesá, což má za následek růst platů napříč kraji i obory. „Dříve měli zaměstnavatelé problém najít pracovníky na technické pozice. Dnes už je problém sehnat správného člověka napříč všemi obory. Tak jako se dříve nedal najít strojní inženýr, jsou dnes problematické pozice typu stavební dělník nebo administrativní pracovník,“ upozorňuje Petr Vlasák, hlavní analytik tginvest.cz. „V České republice začíná být problémem dalšího rozvoje ekonomiky chybějící pracovní síla a to může být ve střednědobém až dlouhodobém horizontu pro naše hospodářství nebezpečné. Zaměstnavatelé proto stále častěji hledají vhodné zaměstnance za hranicemi,“ dodává Vlasák.

„Červen a následující letní měsíce přinášejí každoročně sezónní místa ve stavebnictví, cestovním ruchu a zemědělství. Rostoucí ekonomika navíc vytváří i dlouhodobá místa, zejména v průmyslu, ale i dalších sektorech, která je stále obtížnější obsadit. Průzkum PwC mezi generálními řediteli největších českých firem ukázal, že právě nedostatek lidí s potřebnými dovednostmi a znalostmi považují za největší hrozbu pro svůj byznys v letošním roce,“ říká Andrea Linhartová Palánová, odborník na řízení lidských zdrojů, PwC ČR.

Analytici odhadovali nižší pokles

Analytici oslovení ČTK odhadovali, že nezaměstnanost klesne pouze na 5,3 procenta, a bez sezonních prací by podle nich stagnovala. V červenci již čekají nárůst nezaměstnanosti kvůli nástupu absolventů na trh práce. V červnu ještě absolventi a mladiství podle Úřadu práce celkovou statistiku výrazně neovlivnili. Bývalých studentů bylo mezi nezaměstnanými přes 10.000, což bylo výrazně méně než v předchozích letech, třeba ve srovnání s červnem 2013 o polovinu méně.

Rostou mzdy a sezónní práce jedou naplno

Trh práce však podle analytika Komerční banky Marka Dřímala začíná narážet na své limity. „Volných míst je sice 134.000, ale firmy mají problém nalézt vhodné kandidáty. Logickým krokem je proto zvyšování mezd. Poprvé od intervencí ČNB se letos firmám snižuje ziskovost právě na úkor růstu platů,“ sdělil. Červen je podle Dřímala měsíc, kdy je sezónnost na trhu práce nejlepší – začínají letní brigády, naplno běží práce v zemědělství či stavebnictví a zároveň mezi nezaměstnané neproudí absolventi, kteří prozatím nenašli místo, k čemuž dochází spíše v červenci, srpnu a září. „Nezaměstnanost nezvyšují ani absolventi škol, kterých bylo nově evidováno 14 618, jedná se však o nižší číslo o 3 524 oproti loňskému červnu,“ potvrzuje Tomáš Volf, dealing manager Citfin.

V jednotlivých regionech je nezaměstnanost opět nejnižší v Plzeňském kraji, kde činila 3,7 procenta. I v několika dalších regionech se ale také dostala pod čtyři procenta. Nejvyšší je stále v Ústeckém kraji s 8,3 procenta. V rámci okresů byla nejnižší nezaměstnanost na Rychnovsku, a to 1,9 procenta, a nejvyšší s 11 procenty na Mostecku.

Na jedno volné místo ke konci června připadalo v Česku 2,9 uchazeče. Největší počet lidí na jedno místo byl na Karvinsku, celkem 13,8. Nejmenší konkurence byla na Rychnovsku, kde bylo dokonce méně uchazečů než nabízených prací, takže na jedno místo připadalo 0,8 uchazeče. Obecně měli zaměstnavatelé v Česku největší zájem o různé pomocné pracovníky, montážní dělníky, řidiče, pracovníky ostrahy, kuchaře, obsluhu pojízdných zařízení, slévače, svářeče či prodavače.


ČTK, Lukáš Pololáník

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU