Je čas připravit se na topnou sezonu

20.09.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Chladné dny na sebe nenechají dlouho čekat. Kotle a radiátory se po několikaměsíčním odpočinku zase pustí do práce. Je nejvyšší čas připravit se na topnou sezónu: zkontrolovat radiátory, kotle, protáhnout komín, nastavit termostaty.

V parných letních dnech myslí na zimu jen málokdo. Přesto se vyplatí nezahálet a přemýšlet nad tím, že teplo zase vystřídá zima a bez topení to v našich klimatických podmínkách nejde. Říká se, že štěstí přeje připraveným – včasná kontrola otopné soustavy většinou zabrání nepříjemnostem. Třeba prasklé trubce u radiátorů v těch největších mrazech.

Kotle a tepelná čerpadla

„Lidé by rozhodně neměli zapomínat na každoroční revizi kotlů a na jejich vyčištění. V případě tepelného čerpadla vzduch-voda zkontrolujte, zda je čistá venkovní jednotka. Především výparník by měl být očištěn od prachu a listí,“ říká Stanislav Bednář ze společnosti Teplo-doma.cz.

Na kontrolu je dobré si pozvat odborníka, který by měl prohlédnout nejen kotel, ale i odvod spalin a přikládací mechanismus. Důležitá je především kontrola plynových kotlů revizním technikem. „Moderní kondenzační kotle jsou úsporná, ale poměrně složitá technická zařízení. Každý rok by je proto měl prohlédnout revizní technik, který mimo jiné zkontroluje stav hořáku, výměníku, těsnost spalovací komory a odvodu spalin a provede správné seřízení kotle podle požadavků výrobce,“ uvádí Roman Švantner, produktový manažer společnosti ENBRA. Pravidelná údržba kotle zvyšuje nejen bezpečnost při vytápění, ale prodlužuje i jeho životnost.

Komín

Když topíte tuhými palivy, jako je dřevo nebo uhlí, nezapomínejte na komín. Má to svůj smysl – komín zanesený spalinami může být příčinou požáru. Teplota ohně při požáru spalin v komínu může dosáhnout až 1 200 °C, často přitom dochází k poničení střechy domů i krovů. Alespoň jednou za rok si nechte komín vyčistit kominíkem, který ho zbaví spalin a případně doporučí drobné opravy. Navíc je dobrý tah komína předpokladem úsporného vytápění. Při nižším tahu komína trpí i vaše kamna, krby nebo kotle – nehoří, dehtují se a zanášení.

Radiátory

Pozornost věnujte i dalším součástem otopné soustavy. „Před topnou sezónou je důležité zkontrolovat a vyčistit filtr na topném okruhu pro dostatečný průtok,“ říká Stanislav Bednář. Zaměřte se také na radiátory, zda nejsou zavzdušněné nebo uzavřené. Prohlédněte je a ošetřete místa, kde se mohla objevit koroze. Přesvědčte se, že ventily jsou v pořádku, případně je vyměňte. Radiátory vysajte a zbavte je prachu. Úspory při vytápění vám přinese jednoduché opatření – instalace reflexní folie za radiátory, která teplo odráží do místnosti.

Nastavte si termostat

Tepelná pohoda je pro příjemné bydlení důležitá. Předchozí zimy byly mírné, a tak se protopilo méně. Když chcete doma šetřit, vyplatí se správně nastavit teplotu na termostatu. Moderní řídicí jednotka vám umožní nastavit stálou a pohodlnou denní i noční teplotu – když v osm hodin odcházíte z domu a vracíte se kolem páté, není nutné, aby kotel jel na plné obrátky. Úsporu energií zajistí i řízení otopné soustavy na základě vnější teploty vzduchu (ekvitermní regulace). Moderní systémy umožňují řízení vytápění na dálku, třeba prostřednictvím chytrého telefonu.

Levné topivo

Lidé, kteří vytápí uhlím, dřevem nebo peletami dobře ví, kdy je pořídí nejlevněji. Je to mimo topnou sezónu. Ještě pořád je čas získat alespoň drobnou slevu. Stejně tak mohou ušetřit domácnosti topící elektřinou nebo zemním plynem, pokud si zvolí levnějšího dodavatele energií.

Tepelná pohoda a úsporné vytápění

Až se kotle naplno rozhoří a radiátory začnou příjemně topit, nenechte se připravit o tepelnou pohodu. Přesto můžete své účty za vytápění optimalizovat – stačí drobná opatření.

  • Nastavte si správně otopný systém (termostatické hlavice a termostat).
  • Nezakrývejte radiátory (těžké závěsy, sušení prádla, nábytek).
  • Zvolte vhodnou teplot v místnosti (v ložnici je zdravější nižší teplota než v obýváku).
  • Větrejte krátce, ale intenzivně. Zavřete topení a otevřete okna na několik minut. Výměna vzduchu je intenzivní, ale neochladí se zdi, které pak musíte znovu vyhřát.
  • Topte jen tolik, kolik opravdu potřebujete. Pozor na přetápění místnosti, které střídá větrání – plýtváte tak energiemi.
  • Využijte reflexní folie za radiátory, které teplo odrážejí do místnosti.
  • Přesvědčte se, že okny netáhne, případně využijte samolepicí izolační pásky.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ