Konec rekordů na dohled! Dostupnost financování bydlení už lepší nebude

27.09.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V následujících měsících lze očekávat zachování nízké hladiny úrokových sazeb, ale přesto bude docházet ke znatelnému zhoršování dostupnosti financování bydlení. Jednak dílem omezení LTV ze strany ČNB, jednak banky zpřísní posuzování příjmů a schopnosti hypotéku splácet ze strany klienta.

Banky v srpnu poskytly hypotéky za více než 18,1 mld. Kč (y/y +16 %). Průměrná výše úvěru se opět přiblížila 2 milionům a průměrný sjednaný úrok klesl na 1,84 %. Dařilo se i stavebním spořitelnám. Objemem dosáhly druhého nejlepšího srpnového výsledku v historii. Dostupnost úvěrů je nyní extrémně vysoká, ale jak dlouho ještě?

V srpnu se hypoteční trh opět rozeběhl na plné obrátky. Počet sjednaných hypoték vystoupal na 9 290 kusů, což je zhruba o 800 více než v loňském roce a o 1675 více než v předchozím měsíci. To samé platí o objemech sjednaných úvěrů. Zatímco loni si lidé v srpnu rozpůjčovali 15,6 miliardy korun, letos to bylo 18,1 mld. V meziročním srovnání to znamená nárůst o 16 procent. Z celkových 18 miliard připadá podle našich odhadů okolo 3 miliard na refinancování dříve sjednaných hypotečních úvěrů, takže skutečně nových úvěrů bylo sjednáno zhruba za 15 miliard. V našich odhadech přitom vycházíme z čísel ČNB.

Struktura produkce vykazovaných hypoték (mld. Kč) (srpen 2006 – 2016)

Struktura produkce vykazovaných hypoték

Zdroj dat: MMR, hypoindex.cz, Golem finance

Refinancování hypoték již není velké téma

„Refinancování letos již není takové téma, jako v letech 2011 – 2013. Nabídky bank jsou nyní velice vyrovnané, a pokud klient přijde do své stávající banky s nabídkou od konkurence, domácí banka v rámci udržení klienta tuto nabídku zpravidla dorovná. Refinancování dle našeho názoru má smysl pouze v případech, kdy konkurenční banka nabízí něco, co klient ve stávající bance nemůže získat. Ať už je to dofinancování projektu, navýšení úvěru, nebo jiné doprovodné služby,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Levné hypotéky zůstanou, dostupnost financování bydlení se zhorší

Průměrná výše sjednané hypotéky v srpnu dosáhla 1,95 miliardy korun, což je i v rámci letošního roku průměrný výsledek. Oproti loňsku však průměrná částka vzrostla o více než 100 000 Kč a o předchozích letech nemluvě. Mnohokrát komentovanou příčinou nárůstu průměrné půjčené částky jsou rostoucí ceny nemovitostí, větší frekvence výstaveb rodinných domů a prodeje bytů v novostavbách. Ale zpětně je to také dobrá dostupnost financování bydlení a levných hypoték, díky kterým lidé dosáhnou na vyšší částky než v minulosti. Průměrná úroková sazba v srpnu sjednaných hypoték činila 1,84 %, což u 2milionové hypotéky se splatností na 20 let generuje měsíční splátku 9 967 Kč. Před třemi roky, při tehdy běžných sazbách okolo 3 %, by člověk při stejné splátce dosáhl na úvěr ve výši 1,8 mil. Kč. Ovšem daleko není ani doba, kdy se sazby pohybovaly okolo 5 % a pak by si za stejných podmínek klienti půjčily jen něco málo přes 1,5 mil. Kč.

„V následujících měsících očekáváme zachování nízké hladiny úrokových sazeb, ale přesto bude docházet ke znatelnému zhoršování dostupnosti financování bydlení. Jednak dílem omezení LTV ze strany ČNB, jednak banky zpřísní posuzování příjmů a schopnosti hypotéku splácet ze strany klienta,“ říká Libor Ostatek.

Stavební spořitelny se v srpnu překonaly

Regulace hypotečních úvěrů může přinést oživení byznysu stavebních spořitelen, jejichž úvěry jsou vhodným doplňkem nebo alternativou hypotečních úvěrů, nicméně stavebním spořitelnám už se dařilo i v uplynulém měsíci. Objem úvěrů sjednaných tuzemskými stavebními spořitelnami v srpnu dosáhl 4,7 miliard korun, což je výrazný posun směrem vzhůru jak v meziměsíčním, tak meziročním srovnání a z dlouhodobého pohledu se jedná o 2 nejlepší výsledek v historii, jak je patrné z následujícího grafu.

Objem sjednaných úvěrů ze stavebního spoření (srpen 2010 – 2016)

Objem sjednaných úvěrů ze stavebního spoření

Zdroj dat: AČSS, Stavebky.cz

Trh s úvěry na bydlení táhnou hypotéky

V součtu české banky a stavební spořitelny rozpůjčovaly na účely bydlení více než 170 miliard korun, což je o necelých 12 procent více než ve stejném období loňského roku. Samozřejmě lví podíl na tomto nárůstu mají hypotéky (y/y 13 %), ale růst se daří i stavebním spořitelnám (y/y + 4,6 %). Podzimní sezóna se navíc rozjela velice slibně. V závěru roku sice přijde nová regulace, která by mohla negativně ovlivnit počty a objemy sjednávaných hypoték, nicméně očekáváme, že hlavní efekt těchto regulačních změn se projeví až v roce 2017. V letošním roce se celková suma sjednaných hypoték přehoupne přes 210 miliard korun a může vystoupat až na námi odhadovanou hodnotu 219 mld. Kč.


Zdroj: GOLEM FINANCE, www.hypoindex.cz, banky, Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS), Stavebky.cz

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ