Za kolik dodavatelé vykupují elektřinu z fotovoltaiky?

21.10.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Když si instalujete fotovoltaické panely na střechu rodinného domku, o dotovaných výkupních cenách nebo zelených bonusech si můžete v současné době nechat jen zdát. Elektřinu ale můžete prodat za tržní cenu dodavatelům. Za kolik ji od vás vykoupí?

Štědré dotace na obnovitelné zdroje energie jsou minulostí. Letos zůstaly nově připojené výrobny bez výkupních cen. Energetický regulační úřad je nevypsal s odvoláním na chybějící notifikace ze strany Evropské komise. Bez ohledu na to, že v předchozích letech notifikovány také nebyly a podporu přesto dostávaly.

Příští rok by výkupní ceny a zelené bonusy měly podpořit nové bioplynové stanice nebo malé vodní elektrárny. Pro další zdroje notifikace stále chybí a Energetický regulační úřad do té doby, než „posvěcení“ z Evropské komise dostanou, odmítá podporu vypsat.

Místo výkupní ceny dotace na fotovoltaiku

Ještě před šesti lety dostávaly fotovoltaické elektrárny zajímavou podporu. Výkupní ceny i zelené bonusy byly nastavené štědře a z výroby elektřiny ze slunce se stal výnosný byznys. Následovalo osekání dotací, a proto se zastavily i investice do velkých fotovoltaických elektráren.

Dnes tedy dotované výkupní ceny nebo zelené bonusy elektrárny nedostávají. Podporované jsou ale jinak. Instalaci obnovitelných zdrojů energií v domácnostech podporuje například dotační program Nová zelená úsporám. Lidé tak můžou získat finance na kotel na biomasu, na solární kolektory nebo fotovoltaickou elektrárnu. Právě na solární elektrárnu do 10 kW instalovaného výkonu je možné dostat až 100 tisíc korun.

Co s vyrobenou elektřinou? Místo dodávek do sítě za výkupní cenu ji lze ihned spotřebovávat doma, například k napájení běžných elektrospotřebičů, jako je lednička, pračka, myčka, sušička nebo sekačka na trávu.

V České republice je celkový instalovaný výkon solárních elektráren asi 2075 MW. Fotovoltaika ročně vyrobí zhruba kolem 2 244 195 megawatthodin elektřiny. Na trhu obnovitelných zdrojů se sluneční elektrárny podílí 30 procenty.

Přebytky prodejte do sítě za tržní cenu

Především v létě může domácí solární elektrárna vyrobit víc elektřiny, než domácnost spotřebuje. V takovém případě lze přebytky dodávat do sítě za cenu, kterou si výrobce vyjedná s dodavatelem. Energetické společnosti ale běžně nezveřejňují ceník, za který elektřinu z obnovitelných zdrojů vykupují.

„Výkupní ceny z obnovitelných zdrojů energie považujeme za firemní tajemství. Na trhu se pohybuje asi osm velkých hráčů, kteří si vzájemně velmi konkurují, a tak nelze tyto ceny odhalovat. Navíc jsou ceny smluvně ujednané včetně klauzule, podle níž je nelze sdělit třetím stranám,“ vysvětluje Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky.

Výše výkupní ceny z obnovitelných zdrojů se stanovuje podle aktuální ceny elektřiny na trhu. Ta se v současné době pohybuje kolem 0,90 korun za kilowatthodinu. Přihlíží se i k cenovým rozhodnutím Energetického regulačního úřadu a platné legislativě. „Při stanovování výkupních cen vycházíme z platného cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, kterým se stanovuje podpora pro podporované zdroje energie,“ dodává Roman Gazdík ze společnosti ČEZ.

Ačkoli konkrétní výši výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů dodavatelé nesdělují, podle našich informací se aktuálně pohybuje v průměru kolem 4 korun za kilowatthodinu. Jde o tržní cenu, to znamená, že není striktně stanovena, ale je výsledkem obchodního jednání mezi výrobcem elektřiny a dodavatelem. Solární elektrárny, které byly do provozu uvedeny ještě za doby štědrých dotací, dostávají až 15 korun za kilowatthodinu vyrobené elektřiny.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ