Vláda asi odmítne dodatečné odškodnění klientů Union banky

24.10.2016 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Někdejší klienti zkrachované Union banky by neměli dostat dodatečné odškodnění, jak navrhla skupina poslanců ČSSD. Zřejmě takový postoj zaujme k předloze na pondělní schůzi vláda. Záměru by měla vytknout podle předběžného stanoviska pro ministry nepřípustnou zpětnou platnost i to, že nadstandardní odškodnění by se týkalo jen jednotlivců, navíc pouze jednoho ze zkrachovalých bankovních ústavů.

"Vláda zastává stanovisko, že takový diskriminační přístup je v rozporu s obecným principem rovnosti mezi fyzickými a právnickými osobami v oblasti ochrany vlastnictví," stojí v dokumentu. Kabinet by měl navíc poukázat na neslučitelnost normy s evropským právem a na to, že neobsahuje rozbor dopadů na bankovní garanční fond, z něhož by mělo odškodnění jít.

Poslanecká předloha předpokládá, že odškodnění pro jednotlivce by mělo dosahovat zákonem stanovené hranice 100.000 eur, tedy asi 2,7 milionu korun na osobu. Podle spolupředkladatele Ladislava Šincla by se dodatečné odškodnění týkalo zhruba 60.000 lidí.

O návrhu rozhodnou zákonodárci. Stejnou předlohu podali sociální demokraté v létě 2013. Tehdejší úřednický kabinet Jiřího Rusnoka ji odmítl a Sněmovna o ní před volbami nerozhodla.

Union banka zavřela pobočky v únoru 2003. V celé republice měla přibližně 130.000 klientů, 90 poboček a údajně disponovala vklady 17 miliard korun. Po prohlášení konkurzu byly uznány pohledávky za 15,1 miliardy korun.

Klienty Union banky už částečně v minulosti odškodnil Fond pojištění vkladů. Po krachu banky vyplatil klientům 90 procent jejich vkladů, nejvýše však do 800.000 korun. V konkurzu si pak tyto peníze nárokoval. Klienti v konkurzu žádali o vyplacení zbylých deseti procent jejich vkladů či větší částky, pokud jejich vklady přesahovaly 800.000 Kč.

Union banka byla středně velká banka, která na českém trhu působila v letech 1991 až 2003. V roce 2003 jí Česká národní banka odebrala bankovní licenci a banku soud poslal do konkurzu.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ