Regulace a růst cen nemovitostí jsou motorem rekordního objemu hypoték

25.10.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Blížící se regulace akceleruje poptávku po vlastním bydlení. Banky za uplynulá 3 čtvrtletí rozpůjčovaly na hypotékách bezmála 160 miliard korun. Dalších 36 miliard přidaly stavební spořitelny. Kam až objemy půjček na bydlení porostou?

V uplynulém měsíci se banky objemem sjednaných hypoték opět přiblížily k 20miliardové hranici. V září bylo podle dat serveru hypoindex.cz* poskytnuto 9825 hypotečních úvěrů (y/y +14 %) v celkovém objemu 19,6 mld. Kč (y/y +23 %). Průměrná výše hypotéky dosáhla 1,996 mil. Kč, což je o 144 000 Kč více než v loňském roce.

Pozoruhodné jsou také kvartální výsledky. Počet sjednaných hypoték činí 26 730 ks, což je téměř na chlup stejně jako v loňském roce (26 608). Diametrálně odlišné jsou však sjednané objemy. Celkově za poslední 3 měsíce banky dle dat hypoindexu* rozpůjčovaly 53 miliard korun. Loni za stejné období to bylo o 4 miliardy méně. Kvartální objemy a prudký růst v posledních letech, lépe než všechna slova, vyjadřuje následující graf.

Objem poskytnutých hypoték v ČR od roku 2006 za jednotlivá čtvrtletí (mld. Kč)

Objem poskytnutých hypoték v ČR od roku 2006 za jednotlivá čtvrtletí

Sazby stále ještě klesají. Jak dlouho?

Průměrná úroková sazba v září sjednaných hypoték činí 1,82 %, což je o 2 setiny procentního bodu méně než v předchozím měsíci a o 29 setin méně než loni ve stejném období. Pokles indexu reálných sazeb však ještě není u konce. Banky dál pokračují ve snižování nabídkových sazeb, což je ve zhruba 1-2měsíčním odstupu propíše také do ukazatele výše reálně sjednávaných sazeb. Index GOFI 70, mapující nabídkové sazby všech bank poskytujících hypotéky, klesl v září na 1,88 % a v říjnu je o další 2 setiny procentního bodu níže. Mimochodem rozdíl mezi oběma ukazateli signalizuje, že klienti se v jednotlivých případech mohou díky vyjednávání dostat na nižší sazby, než banky aktuálně uvádějí ve svých sazebnících. Obecně však očekáváme dosažení úrokového dna nabídkových sazeb v letošním prosinci, kdy vstoupí v platnost zákon o spotřebitelském úvěru a některé typy hypoték zdraží. Navíc obrat vidíme také v ceně peněz na mezibankovním trhu, takže bankám zdražují peníze na vstupu.

Stavební spořitelny v září sjednaly 26 169 nových smluv o stavebním spoření a poskytly 6715 úvěrů v celkovém objemu 4,3 mld. Kč (y/y - 8 %). Průměrná výše úvěru činí 640 357 Kč. V meziročním srovnání si stavební spořitelny v září trochu pohoršily, ale kvartální výsledek není vůbec špatný. Celkem spořitelny poskytly úvěry za 12,4 mld. Kč.

Největší podíl ze zmíněných 12,4 miliardy Kč si připsala Českomoravská stavební spořitelny (ČMSS): 5,86 mld. Kč, což značí tržní podíl 47 % celkového objemu sjednaných úvěrů. Druhá je Raiffeisen stavební spořitelna a Modrá pyramida se 17 % podílem a objemem 2,11 resp. 2,10 mld. Kč. 15procentního podílu dosáhla Buřinka (SSČS) a pole uzavírá Wüstenrot stavební spořitelna se 4 procenty trhu.

Banky a spořitelny letos útočí na čtvrtbilionovou metu

Banky za uplynulá 3 čtvrtletí rozpůjčovaly na hypotékách bezmála 160 miliard korun. Rekordní byly v letošním roce všechna čtvrtletí, nicméně vrchol představoval květen a červen, kdy objem sjednaných hypoték vystoupal na 20 miliard korun. V závěru roku trh vstupuje do období nově startující regulace, která bude znamenat horší dostupnost financování bydlení pro některé skupiny žadatelů o úvěr.

„Dopad regulace do obchodních výsledků bank bude však v letošním roce spíše opačný. Chystané změny a obavy klientů ze zpřísnění podmínek poskytování úvěrů ještě více akcelerují poptávku po úvěrech, takže objem sjednaných hypoték téměř jistě přesáhne 210 mld. Kč. V roce 2017 očekáváme ochlazení jak poptávky, tak nabídky, přičemž pokles objemu sjednávaných hypoték může dosáhnout až 20 procent,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Stavební spořitelny za 3 čtvrtletí sjednaly úvěry za 36 miliard korun. Za celý rok očekáváme, že by jejich produkce mohla vystoupat nad 50 mld. Kč, což v součtu s hypotékami indikuje objem úvěrů na bydlení přesahující 250 mld. Kč. Dopady regulace na produkci v roce 2017 očekáváme v případě stavebních spořitelen spíše pozitivní, neboť se jim s novými stropy hypotečních LTV otvírá prostor při dofinancování záměru klienta.


* své výsledky serveru nereportuje mBank, Oberbank, Fio banka, WSPK
Zdroj: GOLEM FINANCE, www.hypoindex.cz, patria.cz, AČSS, ČTK, www.stavebky.cz

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ