Babiš: Rozpočet letos skončí v přebytku, bude to nejlepší výsledek

25.10.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Státní rozpočet letos skončí v přebytku. Jeho výsledek bude nejlepší za dobu existence České republiky. Zároveň poklesne státní dluh. Důvodem je především lepší výběr daní. Na konferenci k elektronické evidenci tržeb to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Letos měl schodek podle schválené verze rozpočtu dosáhnout 70 miliard korun. Ke konci září přitom přebytek státního rozpočtu stoupl na 82,3 miliardy korun ze srpnových 81,2 miliardy korun.

"Budeme mít nejlepší rozpočet v historii této země, přebytkový. A snížíme dluh poprvé od roku 2011 (pozn. pod hranici 40 procent HDP), a to díky výběru daní," uvedl Babiš.

Výběr daní je podle Babiše meziročně lepší o 47 miliard korun. Podle ministra tomu napomohlo zavedení kontrolního hlášení u DPH od letošního roku. Za jeho zavedení se na konferenci podnikatelům omluvil s tím, že MF jeho zavedením "trošku obtěžovalo".

ČR měla přebytkový státní rozpočet v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy byl přebytek 10,4 miliardy korun. Česko vykázalo poprvé schodek rozpočtu v roce 1996, a to 1,6 miliardy korun. V roce 2003 pak poprvé překonal stomiliardovou hranici, konkrétně 109,1 miliardy korun. Nejvyšší byl schodek rozpočtu v roce 2009, kdy se přehoupl přes 192 miliard korun.

Státní dluh pak meziročně klesl poprvé od roku 1995 v roce 2014, a to meziročně o 19,7 miliardy na 1663,7 miliardy korun.

Vzhledem k vývoji plnění státního rozpočtu v posledních měsících je podle dřívějšího vyjádření ekonoma Komerční banky Marka Dřímala jeho vyrovnané či mírně přebytkové hospodaření na konci roku reálné. "Důvodem je především nárůst příjmů státu, především daňových. Naopak výdaje oproti loňsku klesají, a to kvůli nižším investicím," uvedl.

Již dříve přitom řada analytiků upozornila, že za lepším hospodařením státu letos jsou z významné části nižší veřejné investice. "Z dnešního pohledu se už nezdá úplně nerealistické, že zůstane státní kasa v přebytku i na konci roku. Šlo by ovšem o nechtěný přebytek, vyvolaný neschopností státní administrativy realizovat infrastrukturní stavby," uvedl například počátkem září hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Dřímal dále upozornil, že je možné letos i snížení dluhu. "Stát totiž může využít likviditní rezervu, tedy zůstatky na účtech státní pokladny. Celkový veřejný dluh by měl podle našeho očekávání letos poklesnout pod 40 procent HDP poprvé od roku 2011," uvedl.

Do Sněmovny poslala na konci září vláda návrh rozpočtu, který počítá v roce 2017 se schodkem 60 miliard.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU