Fotovoltaika na domě krok za krokem: Pomůžou i dodavatelé energií

26.10.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ještě před několika lety by málokdo věřil, že velké energetické společnosti budou podporovat nezávislost českých domácností. Dnes jdou ale s dobou a lidem pomáhají s instalací fotovoltaiky i s vyřízením dotací na solární elektrárny. Vyplatí se využít jejich balíčků? Na co se při instalaci fotovoltaiky na střechu rodinného domu zaměřit?

Energetika se proměňuje. Vedle tradičních uhelných nebo jaderných elektráren pořád víc promlouvají obnovitelné zdroje energie. S tím souvisí decentralizace energetiky, kterou i velké energetické společnosti berou na zřetel. Nejdou proti proudu, ale svým odběratelům pomáhají s instalací fotovoltaiky na střechách jejich domů.

S instalací fotovoltaické elektrárny je spojena celá řada kroků: výběr výkonu fotovoltaické elektrárny, výpočty, administrativní vyřizování dotací nebo zajištění licence u Energetického regulačního úřadu. Bez odborné pomoci se většina domácností neobejde.

TIP: Malá fotovoltaická elektrárna na střechu domu: Kde začít?

Velikost fotovoltaiky

„Důležité je znát například průběh spotřeby v domě. Na základě této informace odborníci navrhnou instalovaný výkon fotovoltaické elektrárny. Lidé by si také měli promyslet, jak budou využívat přebytky. Řešením je například ohřev užitkové vody,“ říká Tomáš Baroch z České fotovoltaické asociace. Pro prvotní informace se lidé mohou obrátit například na bezplatná konzultační střediska EKIS, které provozuje ministerstvo průmyslu a obchodu.

Nutné je promyslet i technické detaily. Pro potřeby rodinných domů je zpravidla doporučován výkon elektrárny kolem 5 kWp. Dotacemi jsou podporovány malé zdroje do 10 kWp instalovaného výkonu. Administrativa je u malých solárních elektráren jednodušší, protože pro elektrárny do 10 kWp je třeba zajistit pouze povolení k připojení do distribuční sítě, zatímco pro elektrárny nad 10 kW také licenci Energetického regulačního úřadu.

O vyrobeném objemu elektřiny bude rozhodovat kromě výkonu elektrárny i použitá technologie, orientace nebo sklon panelů. Odborníci většinou doporučují jižní orientaci fotovoltaických panelů a sklon kolem 30 až 35°. Samozřejmě je nutné vyřešit napojení elektrárny na rozvodnou síť a případný prodej přebytků elektřiny energetickým společnostem.

Solární elektrárna na klíč

Fotovoltaiku si můžete instalovat sami nebo s pomocí odborníka. Využít lze i solárních elektráren na klíč, které připravují nejen výrobci solárních technologií, ale také například energetické firmy. „S instalacemi střešních fotovoltaických elektráren jsme začali na konci loňského roku. Zajišťujeme dodávku na klíč, včetně vyřízení všech povolení a pomoci se zpracováním žádosti o dotace,“ říká Roman Gazdík ze společnosti ČEZ.

Podobnou cestou jde i společnost E.ON Energie, která připravila projekt Fotovoltaika bez starostí. „Je to komplexní služba, v jejímž rámci zajistíme návrh vhodného řešení, instalaci i pomoc s vyřízením dotací. Realizujeme projekty jak pro ohřev vody, tak připojení do distribuční sítě,“ uvádí Simona Bláhová z E.ON Energie. Společnost například ověří, zda zákazník splňuje podmínky pro získání dotace (až do výše 100 tisíc korun), navrhne technické řešení, připraví cenovou nabídku, vypracuje projektovou dokumentaci a vyřídí připojení k distribuční síti.

Samotná instalace elektrárny ve výsledku zabere jeden až dva dny. „Její výkon je garantován 25 let a životnost systému se očekává až 30 let,“ upřesňuje Roman Gazdík a dodává: „Začali jsme také nabízet moderní bateriový systém sonnen pro ukládání vyrobené elektřiny. Tento systém plánujeme zájemcům na zkoušku i půjčovat.“

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ