1,5% inflace: K růstu cen přispěla EET, konec intervencí je na dohled

09.12.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


K překvapivému nárůstu listopadové inflace na 1,5 procenta podle analytiků oslovených ČTK přispěla částečně i příprava restaurací na elektronickou evidenci tržeb (EET), když zdražily své služby. Údaje navíc podle ekonomů naznačují, že inflace může dvouprocentního cíle České národní banky (ČNB) dosáhnout již v prvních měsících roku 2017. Díky tomu by centrální banka nemusela prodlužovat režim devizových intervencí a mohla jej ukončit již v průběhu příštího roku.

Meziroční inflace v Česku v listopadu zrychlila na 1,5 procenta z říjnových 0,8 procenta. Je nejvyšší od června 2013. Cenová hladina se zvýšila především u potravin, nápojů či tabáku.

Vedle potravin a pohonných hmot k inflaci přispěla podle analytika ČSOB Petra Dufka i příprava na EET u stravovacích služeb. Jak upozoronil hlavní ekonom ING Jakub Seidler ceny v kategorii stravování a ubytování totiž vzrostly meziročně o 2,2 procenta, zatímco celkový dosavadní průměr byl 1,2 procenta. "Někteří provozovatelé stravovacích zařízení začali mírně zvyšovat ceny již v listopadu před samotným ostrým spuštěním EET," uvedl.

"Růst cen potravin a alkoholu se promítl i do cen v restauracích. Restauratéři se kromě toho připravovali na zavedení EET, které se ovšem do cen v restauracích plně promítne až v prosincových datech," uvedla i hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský odhaduje, že zdražení restauračních služeb zhruba z jedné poloviny odráželo předčasné navyšování cen před chystaným zavedením EET a z druhé poloviny růst cen potravin. "Zatímco v listopadu byl dopad plánovaného najetí EET do inflace ještě relativně zanedbatelný, v prosinci už tomu může být jinak. Odhadujeme, že navýšení inflace kvůli EET může v prosinci dosáhnout celé desetiny procenta," uvedl.

Evidence tržeb přitom ale podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela sama o sobě, i díky snížení DPH, není důvodem pro zdražování. "Nicméně ceny se v tomto sektoru již nějakou dobu výrazněji nehýbaly a v současnosti začaly výrazně růst ceny potravin, zvyšují se mzdové tlaky, a rostou ceny nájmů," vysvětlil.

Celkově podle ekonomů tak inflace nadále poroste, a dokonce již v únoru může podle některých odhadů dosáhnout dvou procent. "Na domácí scéně by tedy nic nemělo bránit opuštění kurzového závazku v nejbližším možném termínu," uvedla Zamrazilová. Ani podle Dufka by již ČNB neměla dále posunovat svůj kurzový závazek. "A to bez ohledu na čtvrteční rozhodnutí ECB, která se rozhodla zaplavit finanční trhy dalšími stamiliardami nových eur," dodal Dufek. Konec intervencí očekává ve třetím čtvrtletí příštího roku.

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy dokonce dnešní data zvyšují pravděpodobnost překvapivého ukončení kurzového závazku již ve druhém čtvrtletí 2017. "Pravděpodobnost, že v příštím roce ČNB ukončí svůj závazek znatelně stoupla," uvedl rovněž hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Štítky:

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU