Studovat a dostávat zaplaceno? V Dánsku žádný problém

13.01.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stačí pracovat 10 hodin týdně a stipendium ve výši necelých 19 000 Kč máte na účtu. Vítejte v Dánsku, zemi neomezených možností.

Jak to funguje?

Jakýkoliv student, který pochází ze členské země EU má na toto stipendium (SU) nárok. Musí však splňovat podmínky; pracovat 10 - 12 hodin týdně, což je zhruba 43 hodin měsíčně a nepřekročit limit 11 300 DKK měsíčně před zdaněním.

Dříve byla tato podpora při studiu dostupná pouze pro dánské studenty. Ti na něj mají nárok, pokud prokážou, že žijí sami bez rodičů. Za účelem obdržení tohoto grantu ale nemusí pracovat. V roce 2014 se však kvůli nařízení EU musel dánský grant SU rozšířit i pro studenty ze zemí Evropské unie.

Kolik studenti dostanou?

Měsíčně to dělá celkem 5200 DKK, což je zhruba 18720 Kč. Když k tomu připočítáte váš výdělek za 43 hodin s průměrnou mzdou 120 DKK na hodinu, což dělá cca 9300 Kč po zdanění, vyjde vám příjemná suma.

Není to však tak jednoduché. Stane-li se, že pracujete nějaký měsíc méně než 43 hodin, bude po vás dánský daňový úřad (SKAT) žádat proplatit částku za ten daný měsíc zpět.

Dále existují SU výhody jako například SU holidays. To znamená, že si v jednom roku můžete zažádat o max. 6 týdnů volna, kdy nebudete pracovat a SU vám přijde i tak.

Zní to velice příjemně, ale musíte si stále dávat pozor na dosáhnutí požadovaného počtu hodin. Dánské „SU“ je jen jednou z řady výhod, které tato země nabízí. Dánská vláda však momentálně projednává možné změny, které by mohly v budoucnu nastat, hovoří se o mírném snížení SU. Detaily však nejsou veřejnosti známé.

Autor článku

Lucie Czillingová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU