Úřady nebudou prověřovat korunové dluhopisy, píše Babiš Sobotkovi

21.02.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Finanční úřady nebudou plošně provádět daňové kontroly kvůli nezdanění výnosů z korunových dluhopisů. V dopisu, na který dnes upozornil Deník a který má ČTK k dispozici, to napsal ministr financí Andrej Babiš (ANO) premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Reagoval tak na dřívější Sobotkův dopis, v němž premiér Babiše minulý týden vyzval, aby uvedl, zda dluhopisy prověřila Finanční správa. Sobotka dnes na serveru Blesk.cz uvedl, že ministrovu odpověď považuje za příliš obecnou. Babiš nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy korun.

Babiš koupil desetileté dluhopisy se šestiprocentním úrokem, které Agrofert vydal v prosinci 2012. Nedaněné korunové dluhopisy skončily změnou zákona s rokem 2013. Sobotka se ve svém dopise Babiše ptal, jestli se Finanční správa zabývala případy emise a nákupu korunových dluhopisů. "Došlo už v některých případech k doměření daně, případně kdy k tomu dojde?" napsal premiér.

Babiš napsal, že Finanční správa již v minulosti dospěla k závěru, že vydání korunových dluhopisů nikdy žádný právní předpis nezakazoval a nezdanění úrokového výnosu "nelze bez dalších aspektů hodnotit jako nezákonné". "Nelze předjímat, že všichni emitenti korunových dluhopisů a jejich stávající držitelé se dopustili nezákonné daňové optimalizace," napsal Babiš.

"Nemusíte mít obavy z nečinnosti finanční správy k nekalým daňovým praktikám ani z poklesu daňového inkasa na dani z příjmů," napsal ministr. Uvedl přitom, že neshledává jako nezbytné provádět kvůli korunovým dluhopisům plošné daňové kontroly.

Premiér také žádal, aby ministr financí zhodnotil situaci, kdy firma vydá korunové dluhopisy a jako jediný je nakoupí její majitel. "Nejedná se o podezřelé jednání s cílem obejít placení daně?" uvedl v dopise Sobotka.

I v tomto případě Babiš odepsal pouze, že takový postup není nezákonný. "Žádné právní předpisy neupravují, kdo může dluhopisy nakoupit, ani nezakazují, aby dluhopisy nakoupil od své společnosti společník nebo jinak spojená osoba. Dluhopis se chová jako půjčka. Není výjimečné, že společnosti poskytne půjčku společník ze svých vlastních zdrojů," napsal. Tato situace je podle něj standardní už od roku 1993 a finanční správa podobné případy kontroluje.

Konkrétně k vlastnímu nákupu dluhopisů Agrofertu se Babiš nevyjádřil. V dopisu ale zopakoval, že situaci kolem korunových dluhopisů chce řešit zákonem, který by tyto dluhopisy zdanil v případě, že vlastník dluhopisu a emitent byli v době vydání nebo nabití cenného papíru spojenými osobami.

Sobotka považuje Babišovu odpověď za příliš obecnou. "Odpověď jsem dostal sice rychle, ale je bohužel velmi obecná," uvedl premiér v dnešním rozhovoru pro web Blesk.cz. Babišova odpověď mu prý nedává jistotu, zda daňová správa podobné případy analyzovala a zjišťovala, zda se nejedná o obcházení zákona. Stále čeká, zda se Finanční správa k této věci jasně vyjádří.

Babiš v dopise také Sobotku vyzval, aby pověřil civilní rozvědku prověřením možné korupce v souvislosti se stanovením výše základu pro vyměření zdravotního a sociálního pojištění OSVČ či superhrubé mzdy. Podle ministra jsou to případy "nesystémového ohýbání daňového základu" ze strany některých ministrů financí. Babiš také žádá premiéra o vysvětlení okolností privatizace těžební firmy OKD. Sobotka byl ministrem financí ve vládě Stanislava Grose, která v roce 2004 schválila prodej menšinového státního podílu v OKD.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ