Transformované fondy loni vydělaly klientům v průměru 0,8 %

27.03.2017 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Transformované penzijní fondy v roce 2016 vydělaly klientům v ročním vyjádření v průměru 0,8 procenta, jen tři z osmi překonaly inflaci. Ta loni činila 0,7 procenta. Vyplývá to z odhadů fondů pro Asociaci penzijních společností ČR. Výnosy připsané klientům musí ještě schválit valné hromady penzijních společností. O rok dříve tyto fondy při inflaci 0,3 procenta připsaly v průměru výnos 1,15 procenta.

"Na asociaci jsme publikovali 1,04 procenta a očekáváme, že se nějak významně tohle číslo lišit nebude," řekl ČTK mluvčí Allianz Václav Bálek. "Zatím máme předběžný propočet na zhodnocení v transformovaném fondu na 0,65 procenta, s největší pravděpodobností se dostaneme na 0,68 procenta," uvedl předseda představenstva České spořitelny PS Aleš Poklop. Výnos transformovaného fondu PS České pojišťovny se za loňský rok bude pohybovat okolo 0,9 procenta, odhadl generální ředitel společnosti Marcel Homolka.

Pro transformované fondy je obtížné generovat zisk, protože ze zákona musí investovat hlavně do konzervativních nástrojů. Za nízký výnos můžou především nízké výnosy českých státních dluhopisů, které budou takto negativně ovlivňovat výkonnost transformovaných fondů ještě několik let, řekl ČTK analytik společnosti Partners Martin Mašát. Loňský rok byl zřejmě na nějakou dobu poslední, kdy se transformovaným fondům podařilo udržet alespoň v průměru krok s inflací, protože ta už začala stoupat, podotkl analytik Partners Aleš Tůma.

Ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták upozornil na to, že penzijní připojištění není produktem, který by lidem nabízel zisky. Účastníci jdou primárně za státním příspěvkem či za příspěvkem zaměstnavatele.

Transformovaným fondům penzijních společností klesl v roce 2016 zisk o 900 milionů na 2,81 miliardy Kč. Skladba majetku v transformovaných fondech byla výrazně konzervativní, 90 procent bylo umístěno v dluhopisech, 7,3 procenta na peněžním trhu, včetně termínovaných vkladů, 1,9 procenta v akciích a podílových listech. V transformovaných fondech byly čtyři miliony lidí. To bylo o 282.000 méně než na konci roku 2015.

Do transformovaných fondů nyní už lidé nemohou vstupovat, nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření v účastnických fondech. Ty už například neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno přes 70 procent práceschopné populace.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY