Banky a spořitelny letos rozpůjčovaly na bydlení o třetinu více než loni

25.04.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Banky a stavební spořitelny rozpůjčovaly v prvním čtvrtletí téměř 72 miliard korun, což je skoro o třetinu více než loni. Co je příčinou takto rychlého růstu a míří letos banky a spořitelny k novým rekordům?

Hypoteční banky v březnu poskytly 10 388 hypotečních úvěrů (y/y +10,8 %)* v celkovém objemu 21,1 mld. Kč (y/y +18 %). Průměrná úroková sazba sjednaných hypoték vzrostla proti únoru o 7 setin procentního bodu na 1,95 % (y/y – 2 bps.). Průměrná výše hypotéky dosáhla 2,034 mil. Kč (y/y + 124 000 Kč).

Čtvrtletní hypoteční výsledky vyrážejí dech

V součtu za celé první čtvrtletí pak objem sjednaných hypoték dosahuje 57,6 miliard Kč. Přitom loni ve stejném období to bylo o 12,4 miliardy méně. Meziroční nárůst vidíme i v ukazateli průměrné výše hypotéky. Zatímco letos v 1. kvartálu banky v průměru půjčovaly 2,024 mil. Kč, loni v první čtvrtletí to bylo „jen“ 1,958 mil. Kč.

„Meziroční nárůst objemu sjednaných hypoték je výsledkem působení několika faktorů. V první řadě je to hrozící zhoršení dostupnosti hypoték související s regulativou ČNB. Lidé zvažující pořízení vlastního bydlení na nic nečekají a poptávka akceleruje. Ale důvodem zrychleného rozhodování jsou také rostoucí ceny nemovitostí a rostoucí sazby hypoték,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení. „Průměrná úroková sazba v březnu sjednaných hypoteční úvěrů vzrostla meziměsíčně z 1,87 na 1,95 %, nicméně průměry nabídkových sazeb (GOFI), které bez časového zpoždění indikují trend, již dávno 2procentní hranici překonaly a dál rostou,“ dodává Libor Ostatek.

Čtvrtletní objemy poskytnutých hypoték

TIP: Pro přehledné porovnání nabídkových sazeb hypoték můžete využít náš srovnávač sazeb hypoték.

Stavební spořitelny profitují z menší dostupnosti hypoték

Stavební spořitelny v březnu sjednaly 7530 nových úvěrů v celkové hodnotě 5,635 miliardy korun. Průměrná výše úvěru činila 748 340 Kč. Počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření činil 37 342 ks a objem cílových částek těsně přesáhl 15,5 miliardy korun.

Pokud se na čísla stavebních spořitelen podíváme čtvrtletní optikou, tak cekem bylo v prvním čtvrtletí sjednáno 18475 nových úvěrů v celkové hodnotě 14,4 miliardy korun. Průměrná výše úvěru tedy činila 779 432 Kč. Počet nově uzavřených smluv o stavebním spoření činil 101 183 ks a objem cílových částek dosáhl 38,4 miliardy korun.

V meziročním srovnání je evidentní růst v úvěrové oblasti. Počet sjednaných úvěrů meziročně vzrostl o 13 % a objem dokonce o 41 %. Znatelný je také nárůst průměrné výše úvěru. Oproti loňsku tento ukazatel narostl o 155 000 Kč (1Q 2016 624 732 Kč).

Největší podíl na objemu sjednaných úvěrů má Českomoravská stavební spořitelna. S 6,4 mld. Kč jí náleží 44,5 % trhu. Druhá v pořadí je Modrá pyramida (3,36 mld. Kč). S menším odstupem následuje Buřinka (2,195 mld. Kč) a Raiffeisen stavební spořitelna (2,02 mld. Kč). Pořadí pětice stavebních spořitelen uzavírá Wüstenrot s 410 mil. Kč.

Produkce stavebních spořitelen a tržní podíly

„Stavební spořitelny rostou díky omezování hypotečních úvěrů, kde Česká národní banka zpřísňuje parametry poskytování hypoték,“ říká Libor Ostatek.

Banky a spořitelny v soustu nasbíraly 72 mld. Kč

Hrozící regulace bude objemy sjednaných hypoték dál přifukovat. „Lidé, kteří uvažují o vlastním bydlení a povedlo se jim najít vhodnou nemovitost, což je na stávajícím přebraném trhu docela kumšt, skutečně nemají důvod se žádostí o hypotéku vyčkávat. Zlom však může přijít v chvíli, kdy Česká národní banka bude mít zákonnou pravomoc bankám diktovat, komu půjčit a komu ne. V takovém případě dojde na trhu k zřetelnému ochlazení a poklesu počtu i objemu sjednávaných hypoték. Na druhou stranu sektor stavebního spoření díky zmíněným regulacím bude letos spíše posilovat. Náš letošní odhad i nadále předpokládá objem sjednaných úvěrů na bydlení zhruba okolo 250 miliard Kč,“ uzavírá Libor Ostatek.

Dlouhodobý vývoj financování bydlení v ČR


* chybí zde výsledky mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK, které svá čísla hypoindexu nereportují
Zdroj: GOLEM FINANCE, www.stavebky.cz, www.hypoindex.cz

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ