"Bude to dobrý rok," banky a stavební spořitelny počítají výsledky v polovině roku 2017

26.07.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V červnu banky sjednaly hypotéky za 22 miliard, což je o 1 miliardu více než v květnu a v součtu za celé pololetí jsou na tom banky o 12 miliard lépe než loni. Přesto se ve výsledcích začíná rýsovat určitá změna trendu. Jak se tedy bankám a stavebním spořitelnám daří na konci pololetí a podaří se jim posunout loňská maxima opět o něco výš?

V červnu tuzemské banky poskytnuly* 10 822 hypotečních úvěrů, což je oproti loňskému roku o 12,2 % méně. Celkový objem rovněž meziročně mírně klesl. Hodnota v červnu sjednaných hypoték činí 22,206 mld. Kč (-6,6 %). Průměrná výše hypotéky dosáhla 2,050 mil. Kč, což je o 123 000 Kč více než ve stejném období loňského roku. I přesto, že píšeme o poklesu počtu i objemu sjednaných hypoték, stále se jedné o vysoce nadprůměrné výsledky, které dále vylepšily i čtvrtletní výsledky. Za druhý kvartál banky poskytly hypotéky za 61 mld. Kč a spolu s více než 57 miliardami z 1. čtvrtletí to v součtu za uplynulých 6 měsíců dělá 118,6 mld. Kč. A to zde nejsou započteny hypotéky mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK.

Lidé si půjčují čím dál víc

Optikou meziročního porovnání prvních pololetí letos banky aspirují na další rekordní výsledek. „Loňskou pololetní produkci banky aktuálně překonávají již o 12 miliard korun. Nicméně vzhledem k vysoké srovnávací základně loňského 2. pololetí (ve 4. čtvrtletí objem sjednaných hypoték vyskočil na 66 mld. Kč) a předpokládanému snížení objemu schvalovaných hypoték v důsledku regulace pásem LTV, zatím nepředpokládáme, že by banky v celoročním zúčtování překonaly loňské výsledky,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. „To vše samozřejmě platí za předpokladu, že v druhé polovině roku nedojde k nějakým zásadním změnám a zpřísnění regulace, které by zvedlo poptávkovou vlnu, protože by si lidé chtěli sjednat hypotéky za starých – příznivějších podmínek,“ doplňuje Libor Ostatek.


Přečtěte si také: 

Jak si vedly hypotéky v první polovině roku 2017

Stavební spořitelny si připsaly 30% růst

Stavební spořitelny v červnu sjednaly 33 688 ks (y/y -28,8 %) nových smluv o stavebním spoření a poskytly 7 420 úvěrů, což je o 2,5 procenta méně než loni. Ale v objemu jsou na tom spořitelny výrazně lépe a celková suma v červnu sjednaných úvěrů činí 5,803 mld. Kč, což je o bezmála 20 % více než loni. Také v případě stavebních spořitelen vidíme dlouhodobý nárůst průměrné půjčené výše úvěru, díky které produkce spořitelen meziročně roste. V červnu průměrná výše úvěru činila 782 075 Kč, loni to bylo o 145 499 Kč méně.

Stavební spořitelny letos rostly v obou čtvrtletích a v celkovém pololetním součtu mají ve své bilanci nové úvěry za 30,6 miliardy Kč, což v meziročním srovnání znamená nárůst produkce o bezmála 30 %. „V letošním roce očekáváme, že stavební spořitelny překonají své loňské výsledky. Spořitelny využívají konjunktury české ekonomiky a zvýšeného zájmu o rekonstrukce a obecně zlepšení bydlení, a zároveň do jisté míry také těží z horší dostupnosti hypotečních úvěrů resp. jejich omezení v oblasti LTV,“ říká Libor Ostatek z GOLEM FINANCE.

Jak si vedly hypotéky v první polovině roku 2017

Banky a spořitelny zatím rozpůjčovaly 150 miliard

Trh s úvěry na bydlení prochází nadmíru dynamickou fází vývoje a neustálým přepisováním dosavadních maxim. Když nerostou hypotéky, roste sektor stavebního spoření. Podle našeho odhadu, který jsme nastínili již v předchozích komentářích, objem hypoték za celý letošní rok s největší pravděpodobností nepřekoná loňské výsledky - celkový objem vč. nereportovaných bank očekáváme zhruba na úrovni 220 miliard Kč. Nicméně tento „propad“ možná dorovnají stavební spořitelny. Objem úvěrů ze stavebního spoření jsme po prvním čtvrtletí odhadovali na 57,5 mld. Kč. Tohoto odhadu se i nadále držíme, nicméně s ohledem na vývoj v posledních měsících zvažujeme jeho aktualizaci směrem nahoru zhruba na úroveň 60 miliard. Uvidíme, jaké budou červencové výsledky, neboť loni v tomto měsíci došlo k celkem razantnímu poklesu.

Jak si vedly hypotéky v první polovině roku 2017

Jak si vedly hypotéky v první polovině roku 2017

Trh úvěrů na bydlení je v excelentní kondici. Navzdory obrovskému zájmu banky zvládají tuto poptávku odbavit a úrokové sazby i nadále zůstávají na velice atraktivních úrovních. Průměrná úroková sazba v červnu sjednaných hypoték činila 2,04 %. A na podobné úrovni jsou také průměrné nabídkové sazby hypoték do 80 % LTV. Kde však dochází ke zvyšování sazeb, jsou hypotéky nad 80 % LTV, které jsou po regulací ČNB a v posledních měsících citelně podražily (úrokové sazby se pohybují okolo 3 % p.a.), takže i zájem o tyto úvěry znatelně ochladl a lidé se učí, jak dostupné zdroje financování vhodně poskládat.


* chybí zde výsledky mBank, Oberbank, Fio banky a WSPK, které svá čísla hypoindexu nereportují

** LTV (loan to value) poměr mezi výší úvěru a zástavní hodnotou nemovitosti

Zdroj: GOLEM FINANCE, banky

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ