Paradoxy životního pojištění: Češi se bojí úrazů, největším rizikem jsou ale nemoci

23.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průzkum ukázal, že pokud jde o životní pojištění, tak Češi se nejčastěji pojišťují proti následkům úrazu, ale na vážné nemoci zapomínají. Přitom ale právě nemoc patří k nejčastějším důvodům poklesu budoucích příjmů. Jak máte nastavené životní pojištění vy?

„Tenhle případ je bohužel takřka exemplární,“ vypráví jeden z obchodníků Allianz pojišťovny. „Pan Novák uzavřel životní pojištění, a když jsem mu tvrdil, že by se měl soustředit hlavně na riziko invalidity, rozhodně byl proti, protože, jak zdůrazňoval, jeho zdraví je železné. A tak ho zajímalo hlavně denní odškodné. Přemlouval jsem. Všechno marné. Měsíčně právě za to odškodné pak platil přes 250 korun, a protože si za celou dobu jednou podvrknul kotník, dostal 5000 korun. Skutečná rána ale následovala o rok později. Rakovina a měsíční propad v příjmech přes 10 tisíc korun. Tohle bohužel pojištěné neměl, to už spadalo právě do rizik invalidity. Ale vždyť hlavně kvůli těmto případům existuje životní pojištění.“

Jaké Češi uzavírají životní pojištění? 

Nedávný průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Broker Trust ukazuje, že podobně uvažuje značný počet Čechů. Lidé se cítí reálně nejvíce ohroženi dlouhodobou pracovní neschopností (24,2 %), následují autonehody (22,8 %) a úrazy (20,2 %). Nejméně se lidé obávají, že by jim momentálně hrozilo úmrtí.

„Ze statistik přitom vyplývá, že se Češi častěji potýkají s vážnými nemocemi, nežli s následky větších úrazů. Pozorujeme částečně paradoxní situaci, že se lidé obávají méně pravděpodobných rizik,“ upozorňuje Michal Knapp, generální ředitel společnosti Broker Trust.



Jaká rizika nejvíce ohrožují vaše příjmy?

Při otázce, které riziko by nejvýrazněji ovlivnilo rodinný rozpočet, byla smrt nejčastější odpovědí, tuto možnost uvedlo přes 36 procent respondentů.

„Největší dopad na rodinné finance by měla zpravidla invalidita, kterou se ale jako největším rizikem cítí ohroženo jen 7,5 procenta účastníků průzkumu a za největší hrozbu z hlediska výpadku příjmů ji považuje jen 11 procent lidí,“ říká Michal Knapp s tím, že většina lidí rovněž podceňuje hodnotu svého budoucího příjmu a rizika s ním spojená. Zatímco majetek průměrné rodiny může mít hodnotu stovek tisíc nebo několika milionů korun, budoucí hodnota příjmu v průběhu života snadno převýší částku deseti milionů korun.

„Přesto je nám bližší pojištění našeho auta nebo domu než pojištění vlastní schopnosti vydělávat peníze na živobytí,“ dodává Michal Knapp.

O průzkumu: Průzkumu se účastnil reprezentativní vzorek 509 respondentů ve věku od 15 do 59 let.


Broker Trust 

  • Broker Trust v jedné větě: Největší servisní organizace pro nezávislé finanční poradce na českém trhu. 
  • Broker Trust ve třech číslech: V České republice působíme od roku 2001. Spolupracujeme s více než 2000 aktivními poradci. V roce 2016 byl hrubý provizní obrat společnosti 1,04 miliardy korun.
  • Tři principy Broker Trustu: Svoboda podnikání pro partnery. Špičkové zázemí. Jasná pravidla a vysoký etický standard při poskytování finančního poradenství.
  • Něco navíc: Jako tzv. brokerpool umožňuje Broker Trust budovat partnerům jejich vlastní firmu, tým spolupracovníků či kmen klientů a zároveň využívat moderní nástroje a servis, díky kterým mohou poradci pomáhat s osobními financemi na nejvyšší úrovni.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU