Dlouhá cesta do práce? I na dojíždění a stěhování existuje příspěvek

24.10.2017 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Líbí se vám pracovní nabídka v jiném městě, ale bojíte se, kolik byste utratili v případě úspěchu za dopravu? Máte strach, že by se vám MHD prodražilo a benzín ještě víc? Nemáte tedy náhodou nárok na příspěvek na dopravu?

Příspěvek na podporu regionální mobility (příspěvek na dojížďku) dostávají od státu především nově nastupující zaměstnanci. Uchazeče o zaměstnání má pak motivovat k tomu, aby pro ně delší cesta do práce nebyla překážkou. Podobná dávka - příspěvek na mobilitu – je pak určena zdravotně postiženým osobám. V roce 2017 činila 400 Kč měsíčně.

Kdo má nárok na příspěvek na dojížďku?

Příspěvek platí zejména pro dlouhodobé uchazeče o zaměstnání v evidenci na úřadu práce. Dále navíc žadatelé musejí splňovat:

  • Být v evidenci na UP minimálně 5 měsíců*
  • Od zaměstnavatele musíte dostat smlouvu na dobu neurčitou, nebo určitou. Ta ale musí trvat déle než 6 měsíců.
  • Na UP musíte doložit pracovní smlouvu, která jasně potvrzuje, že vaše nové zaměstnání bude v jiné obci, než pod kterou spadá vaše trvalé bydliště.
  • Vaše měsíční hrubá mzda nesmí být vyšší než 1,5 násobek průměrné mzdy.

 

*Lze zažádat i v případě, kdy je uchazeč o zaměstnání v evidenci kratší dobu. Podmínkou ale je, že ztráta práce musela vzniknout z důvodu hromadného propouštění.

V případě zájmu je třeba vyplněnou žádost o příspěvek na dojížďku podat na příslušné pobočce Úřadu práce. Musí být podána společně s pracovní smlouvou ještě před nástupem do nového zaměstnání.

Kolik stát přispívá na cestu do práce?

Výše příspěvku na dopravu se liší na základě toho, kolik kilometrů jste vzdálení od místa výkonu práce.

  • Do 10 km 1000 Kč*
  • 10 – 25 km 1500 Kč
  • 25 – 50 km 2500 Kč
  • Nad 50 km 3500 Kč

 

*Platí pouze v případě, že chybí spojení s veřejnou dopravou.

Pokud bychom se rozhodli pracovat v zahraničí a dojíždět přitom z ČR, stát nám nic nedá. Jedinou výjimkou pro získání příspěvku je pak trvalé bydliště v Moravskoslezském kraji.



Jak probíhá vyplácení příspěvku na dopravu?

Jestliže vám bude žádost schválena, bude třeba s výplatní páskou pravidelně docházet na úřad práce, kde vám bude po zkontrolování vaší mzdy příspěvek zpětně proplacen. Důležité je zmínit, že se příspěvek na podporu regionální mobility vyplácí pouze 12 měsíců.

Lze jej navíc používat jak na klasické cestovní náhrady (jízdné, benzín), tak i na ty vzniklé, jako je např. hlídání dětí. Dále pak může být využíván na náklady spojené s ubytováním v obci, kde zaměstnanec pracuje.

Doprava do práce na náklady zaměstnavatele

Jestliže jste již nějakou dobu zaměstnanec společnosti, do které dojíždíte zdaleka, můžete zkusit zažádat o příspěvek na cestu do práce i u samotného zaměstnavatele. Může se jednat o kompletní pokrytí výloh anebo jen o jejich část. Každopádně je velká šance, že zaměstnavatel na vaši žádost přistoupí. Je to pro něj totiž výhodné – váš příspěvek na dopravu si totiž v plné výší může odečíst z daní. Jako zaměstnanec je ale dobré počítat s tím, že příspěvek se vám zdaní podobně, jako kdyby se mělo jednat o mzdu.

Některé firmy navíc nabízejí možnost dopravy prostřednictvím firemního autobusu, v rámci zvýhodněné ceny anebo úplně zdarma. Jedná se pak především o ty společnosti, které sídlí hlavně v průmyslových zónách, kde je ztížená doprava.

A není lepší se přestěhovat?

Jestliže dojíždíte do práce větší dálku, než je 50 km, je dobré začít uvažovat o tom, zdali by nebylo lepší se raději přestěhovat, když lze příspěvek od úřadu pobírat pouze rok a ten od zaměstnavatele se navíc daní stejně jako mzda.

Jestliže se hodláte stěhovat za prací, úřad práce bude od listopadu 2017 nabízet další příspěvek, tentokrát tedy na přestěhování. Bude se jednat o jednorázovou dávku, která bude činit 50 000 Kč. Sloužit bude pak na pokrytí výdajů, které vznikly stěhováním.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY