Kdy začít nakupovat na Vánoce? Aneb jaké akce nás čekají?

05.11.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vánoce jsou tady už za necelé dva měsícel. Někdo se těší na salát, někdo na cukroví a někdo na dárky. Je nejvyšší čas prostě začít nakupovat na Vánoce. Pamatují na to i obchody, takže už příští měsíc se můžete těšit na dny dopravy zdarma a na Black Friday.

Singles day

Ještě než se podíváme na slevové akce, které nabídnou české eshopy, tak pojďme zmínit jednu slevovou akci až z daleké Asie. Ta je už na začátku listopadu, říká se jí singles day a je to den, který má v datumu samé jedničky. Byl slaven (neoficiálně) už  devadesátých letech jako takový anti-Valentýn. V dnešní době tento den zpropagoval čínský AliExpress, který tradičně nabízí velké slevy, a festival singles se pod názvem AliExpress global shopping festival tak stal jednou z největších oslav online nakupování. České eshopy se této akce ale zatím nechopily. 

Singles day se tématicky slaví vždy 11.11.

Den dopravy zdarma 2019

Dny dopravdy zdarma letos nebudou, protože řada eshopů nabízí různé formy dopravy zdarma po celý rok. Tuto akci organizoval srovnávací portál Heureka, který od roku 2012 zapojuje eshopy do největší české online předvánoční prodejní akce. Eshopy se v rámci této akce zavázaly, že nebudou účtovat poštovné u nákupů nad 300 korun, a zákazníci toho hojně využívali. Tak moc, že úvodní obrat akce byl 135,5 mil. Kč v roce 2012 se v roce 2017 se dostal až k 592 mil. Kč.

Státní svátek 17. Listopadu

Výročí sametové revoluce je jediným podzimním svátkem, kdy nemusí v Česku obchody s prodejní plochou více než 200 metrů čtverečních zavřít. Na Svatého Václava v září i na výročí samostatné československé republiky v říjnu musí všechny větší obchody zavřít, stejně tak většina obchodních center. Listopadový svátek ale není zákonem nijak limitovaný, obchody zůstanou otevřené.

Obchody zavřené ve svátek? Ovšem ani svátky, kdy musely obchody zavřít, nikoho v nakupování nezastavily. Češi se totiž stále častěji během svátků přesouvají na internet, eshopy totiž zůstávají samozřejmě otevřené. Především eshopy velkých kamenných prodejců v těchto dnech v posledních letech zaznamenávají zvýšení prodeje.

Během kterých svátků jsou zavřené obchody?

Black Friday 2019

Black Friday je prodejní akce, která přišla z USA. Tam patří k tradičním slevovým akcím před Vánocemi. Termín černého nakupovacího pátku je pohyblivý a vždy připadá na den po dnu díkuvzdání, který se slaví čtvrtý čtvrtek v listopadu. S Black Friday americké obchody startují předvánoční nákupní horečku a výprodej na Černý pátek je prostě součástí americké kultury. Název slevové akce odkazuje na začátek světové krize v roce 1929, kdy na černý pátek spadly ceny akcií. A stejně tak by měly během pátku padat i prodejní ceny spotřebního zboží.

V Česku je Black Friday poměrně novým pojmem, ale stále více obchodů a především eshopů se do této akce zapojují. Slevy sice nejsou tak velké jak v americko-kanadském prostředí, ale i tak se můžete těšit na procentní slevy nebo na dárky k nákupům.  Přičemž zhruba 90 % Čechů má povědomí o Black Friday a asi 40 % během slev nakoupí. V průměru pak každý účastník Black Friday v Česku utratil 5 615 Kč.

U nás slevový černý pátek jako první slavil Apple, v současné době v tento den můžete čekat slevy například na Alze, na Mallu, Bonami, Notino, v Datartu a na spoustě dalších eshopů i v kamenných prodejnách. Black Friday ovšem české obchody používají spíše jako marketingové lákadlo a slevy nejsou tak výrazné jako v amerických obchodech, kde se například na otevření v den slev čekají před obchodem fronty.

Letos Black Friday připadá na pátek 29. listopadu.

 

Kdy je Black Friday

(foto: Shutterstock)

 

Cyber Monday 2019

A protože jeden den není dost, tak kromě černého pátku můžete nakupovat i v pondělí. Vzniká tak nákupní víkend plný slev 4 týdny před vánočními svátky. Akce se samozřejmě stejně jako černý pátek šíří po celém světě, takže i u nás už můžete narazit na obchody, které slevy v pondělí nabídnou. Slevové akce jsou spíše marketingovým pojmem, tak se připravte na to, že na Black Friday i Cyber Monday můžete narazit v souvislosti nejen s pátkem a s pondělím, ale spousta eshopů tuto prodejní akci bude propagovat kdykoliv na konci listopadu.

Cyber Monday letos připadá na 2. prosince.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: Spotřebitel