Banky mění hypoteční sazby jak na běžícím pásu

12.12.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Růst sazeb pokračuje. Nejvíce rostou úrokové sazby hypoték poskytovaných na maximálně 80 % hodnoty nemovitosti. Ze 14 bank pouze 5 ponechalo své sazby během listopadu beze změny. A další 3 banky mění sazby nyní na začátku prosince.

V 9 bankách ze 14 došlo v listopadu k přenastavení úrokových sazeb. Pouze mBank, Equa Bank, Wuestenrot hypoteční banka, Oberbank a Fio banka ponechaly své sazby během listopadu beze změny. Ale změny na trhu jsou velice dynamické a během prvních prosincových dnů došlo k dalším změnám. V pondělí se k této skupině bank zvyšujících hypoteční sazby přidala mBank, v úterý zvýšila sazby Raiffeisenbank a k dnešnímu dni došlo ke zvýšení sazeb jedné z dalších velkých bank.    

Nečastěji rostou sazby hypoték do 80 % LTV

Ačkoliv nárůst sazeb je skutečně velmi rychlý, nejedná se o plošné zvyšování. Gró cenových změn se v listopadu událo u hypoték s fixní sazbou a LTV do 80 % LTV. Výsledkem je meziměsíční nárůst indexu GOFI 70* o celou desetinu procentního bodu na 2,35 % a také index GOFI 80 meziměsíčně vzrostl z 2,16 na 2,24 %. V meziročním srovnání jsou nyní sazby hypoték do 70 % LTV zhruba o půl procenta výše. Index GOFI 70 loni v listopadu dosahoval hodnoty 1,86 %.

Hypoteční sazby 2017 prosinec

Naopak stagnaci či mírný pokles vidíme u hypoték nad 80 %, kde se potvrzuje, že sazby byly v reakci na doporučení ČNB nadsazeny a nyní dochází k jejich korekci. Index GOFI 90 klesl z říjnových 3,11 % na 3,09 % a index GOFI 85 v listopadu zopakoval říjnových 2,94 %. Nicméně v meziročním srovnání hypotéky do 85 % hodnoty nemovitosti téměř o procento dražší. Loni v listopadu byl index GOFI85 na 2,04 procentech.

Skokový nárůst sazeb jsme zaznamenali u hypoték s plovoucí sazbou, které reagují na růst sazby PRIBOR. Hodnota GOFI 70 VAR meziměsíčně stoupla z 2,45 na 2,63 %. Hypotéky s plovoucí sazbou se však nyní téměř neposkytují.

V prosinci už zdražily další 3 banky

V následujících měsících očekáváme vlivem zdražování peněz na mezibankovním trhu a i s ohledem na vyjadřování ČNB další posun sazeb směrem vzhůru. Ostatně během prvních prosincových dní oznámila zvýšení sazeb mBank, Raiffeisenbank a další z velkých bank rozhodla o změně dnes.

„Udržet si přehled o cenách jednotlivých bank je v současné situaci pro běžného smrtelníka téměř nemožné. Od začátku listopadu do dnešního dne jsme v našem systému monitorujícím ceny hypoték a úvěrů ze stavebního spoření napočítali 35 změn. Abychom dokázali klientům poskytnout vždy aktuální přehled o cenách jednotlivých bank, tak kromě přenastavení úrokových sazeb samozřejmě sledujeme také změny v poplatcích a startující či běžící akční nabídky, kterých je nyní také celkem dost a s pořadím nejvýhodnějších bank dokážou také zamíchat,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která prostřednictvím svých hypotečních makléřů poskytuje bezplatné poradenství v oblasti financování bydlení. 



* INDEXY GOFI jsou průměrem fixních nabídkových sazeb hypotečních úvěrů všech bank v daném pásmu LTV (70, 80, 85, 90). Index GOFI 70 VAR mapuje plovoucí sazby 

Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz, Patria.cz

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY