Co se změnilo a možná ještě změní u hypoték?

25.07.2023 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Jak vypadal hypoteční trh v červnu, jaké jsou úrokové sazby, co se změnilo a k jakým změnám ještě možná dojde?

Hypoteční trh v posledních pár měsících lehce zamrzl. Mohou za to kromě vysokých cen realit i vysoké úrokové sazby u hypoték. Nicméně ceny nemovitostí začaly po mnoha letech pomalu, ale jistě padat a jinak tomu není ani u úroků na úvěrech. Kromě toho také Česká národní banka dovolila upustit od ukazatele DSTI. Chystá se však pravděpodobně změna, která hlavně spotřebitele vůbec nepotěší.

Objem hypotečních úvěrů v červnu 2023

Oproti měsíci květnu objem sjednaných hypoték mírně vzrostl. V červnu 2023 si tak hypotéku vzalo o 13,1 % spotřebitelů více než v předchozím měsíci. Nicméně i přesto banky bůhvíjak nejásají, neboť se právě za červen jedná o meziroční pokles o 41,2 %. Pokud bychom pak měli srovnat červen 2023 s červnem 2021, jde dokonce o pokles o 71,1 %.

Kdo má nejnižší úrokovou sazbu?

Úrokové sazby šly také lehce dolů. Nejnižší úrok u hypotečního úvěru na českém trhu pravděpodobně nabízí UniCredit Bank. Ta slibuje 5,39 % p.a. Bohužel je však podmínkou takového úroku uzavření rizikového pojištění. Druhý nejnižší úrok 5,68 % p.a. aktuálně poskytuje Fio banka, na kterou v závěsu navazuje Air Bank, Komerční banka a Moneta Money Bank s 5,79 % p.a. Česká spořitelna se pak dostala na čtvrté místo s 5,84 % p.a. Jako pátá se nachází ČSOB s 5,94 % p.a.

Následné dvě banky již nabízejí úrokovou sazbu nad 6 %. Jsou jimi Raiffeisenbank s 6,09 % p.a. a mBank s 6,89 % p.a.

TIP: Hypoteční kalkulačka

Srovnání hypoték v červenci 2023 a konec DSTI

Zdroj: Shutterstock

 

Srovnání výše úrokových sazeb přehledně

Banka

Výše úrokové sazby

UniCredit Bank

5,39 % p.a.

Fio banka

5,68 % p.a.

Air Bank

5,79 % p.a.

Komerční banka

5,79 % p.a.

Moneta Money Bank

5,79 % p.a.

Česká spořitelna

5,84 % p.a.

ČSOB

5,94 % p.a.

Raiffeisenbank

6,09 % p.a.

mBank

6,89 % p.a.

Od DSTI se aktuálně upustilo

ČNB před lety stanovila hned tři ukazatele, podle kterých se mají ostatní banky řídit při posuzování nároku na hypotéku. Jedním z nich je tzv. DSTI, tedy procentní vyjádření podílu ročních průměrných výdajů žadatele o úvěr vyplývající z jeho celkového zadlužení na jeho ročním čistém příjmu.

Jednoduše řečeno, žadatel musí na hypotéku vydávat jen určitou část svého měsíčního čistého příjmu. U žadatelů do 36 let platilo, že splátka nesmí být vyšší než 50 % měsíčních čistých příjmů, u ostatních pak šlo o 45 %.

ČNB však ukazatel DSTI deaktivovala, a nemusí tak být dodržen. Nicméně bankám doporučuje, aby DSTI držely na 40 %.

Co se pak týče samotných bank, Moneta Money bank prozatím nechává DSTI beze změn. Oproti tomu UniCredit Bank přestala tento parametr úplně posuzovat. Např. Hypoteční banka pak stanovila DSTI na 70 % a Komerční banka na 50 %.

Česká spořitelna se pro změnu rozhodla posuzovat výši DSTI na základě věku žadatele. Osoby do 36 let budou mít maximální DSTI na 60 %. Starší zájemci o hypotéku pak 55 %.

Dalšími ukazateli, které však zůstaly stále platné, jsou LTV a DTI.

Čtěte také: Jaké výhody mají mladší žadatelé o hypotéku?

Předčasné splacení hypotéky se prodraží

Předčasné splacení hypotéky není aktuálně nijak sankcionováno. Příjemce hypotéky ji může předčasně splatit i během trvání fixace a bance zaplatí jen účelně vynaložené náklady, které nejčastěji nepřevyšují 1000 Kč. To se však má změnit. Usiluje o to plánovaná novela spotřebitelského zákona, která by mohla začít platit již od začátku roku 2024.

Ta pojednává o tom, že spotřebitelé nebudou hradit jen účelně vynaložené náklady, ale i určitou část úroků. Klient by ovšem neměl zaplatit více než 2 % z jistiny předčasně splacené částky úvěru.

Čtěte také: Jaké příjmy se počítají, když žádáte o hypotéku?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY