Je na uložení peněz lepší spořicí účet nebo termínovaný vklad?

21.04.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Přemýšlíte o tom, že byste začali spořit? Nemůžete se rozhodnout, jestli zkusit spořicí účet nebo termínovaný vklad? Tak si je tedy pojďme porovnat!

První věc, na kterou se člověk určitě bez debaty zaměří, jsou úroky. Nebudeme si nic nalhávat – během posledních let jsou u těchto bankovních produktů až směšně nízké. To zapříčiňuje především situace na trhu úrokových sazeb. Pokud by se ale tamější stav zlepšil, lze očekávat jejich zvýšení. Otázkou je, zdali se něco takového v příštích několika letech vůbec může stát. V dnešní době by člověk musel spořit opravdu velké částky, aby se dočkal zajímavého zhodnocení. Jenže o něco takového (až na vyjímečné případy) zase nestojí banky, protože by klientům museli zdarma vyplácet vyšší částky zúročených peněz. Co si tedy vybrat?

Je spořící účet výhodný?

Spořicích účtů je v nabídce nejen českých bank nespočet. Jejich nespornou výhodou je to, že vedení je až na pár vyjímek úplně zdarma. Plusem je dále i to, že s uloženými penězi můžete volně disponovat, přeposlat je na svůj běžný účet anebo si je vybrat. Je ale dobré si předem ověřit, zdali můžete využít skutečně všechny finance, co spoříte. Třeba u ING Konta je podmínkou, že na účtu vždy musí zůstat minimálně 1000 Kč. Když už jsme navíc zmínili podmínky bank, je dobré případné zájemce předem upozornit, že u těch nejvýhodnější nabídek je téměř vždy nějaký háček.

Nejvyšší sazbu nabízí MONETA Money Bank – 1,10 % do 999 999 Kč u spořicího účtu Gold. Jenže abyste na úrok dosáhli, musíte mít založené běžné konto Genius Gold a mít na něm minimální měsíční příjem 35 000 Kč.

Dále pak nadprůměrnou sazbu na dnešní dobu nabízí Air Bank, a to 1,00 % do 250 000 Kč, poté pouze 0,20 %. Nutností k jeho získání je ale mít u této banky běžný účet a minimálně 5x do měsíce zaplatit kartou, což je nevýhoda především pro ty, kteří raději vybírají hotovost z bankomatu. Pokud ale kartou opravdu platíte alespoň 5x měsíčně, dostanete tento úrok za odměnu na obou účtech, tedy i na běžném.

Dalším příkladem je FÉR spoření PLUS od Sberbank s 0,83 %. Takový úrok získá pouze ten klient, který nehodlá naspořit více než 300 000 Kč a navíc má u banky zřízené FÉR konto AKTIV nebo OPTIMAL. V jiném případě se sazba sníží na 0,53 %.

Srovnání úrokových sazeb na spořicích účtech 2018

MONETA

   1,10 % do 999 999 Kč

Air Bank

1,00 % do 250 000 Kč

Sberbank

0,83 % do 300 000 Kč

Equa bank

0,80 % do 200 000 Kč

Raiffeisenbank

0,75 % do 150 000 Kč

Hello bank!

0,60 %

Banka Creditas

0,60 %

Moneta

0,50 %

ING bank

0,50 % do 300 000 Kč

Expobank

0,30 %

Nabídek je samozřejmě mnohem více. Úroky však už pouze klesají. Čím vyšší pak budou vaše naspořené částky, tím více půjde sazba dolů. Je důležité brát do úvahy, že zde bez zbytečných podmínek měsíčně naspoříte stěží pár korun k dobru.

Spořicí účet vs. terminovaný vklad - výhody, úroky, srovnání

zdroj: Shutterstock

Co je dobré vědět o termínovaných vkladech?

Termínované vklady mají oproti spořákům hned několik odlišností. Tou první je samozřejmě vyšší úroková sazba, která může dosáhnout až k 3 %. Úrok navíc může po nějaké době stoupat. Vedení účtu je také ve většině případů zdarma, ale samozřejmě záleží na podmínkách banky.

Hlavní nevýhodou a rozdílem je, že s penězi nemůžete volně disponovat. Podle délky spoření je vám přistup k nim v podstatě blokován a vybrat je můžete až po skončení smlouvy. Pokud potřebujete dříve, jde to samozřejmě také, ale musíte počítat s tím, že se nevyhnete sankcím a administrativním poplatkům, kvůli kterým i dost možná obdržíte nižší částku, než která na termínovaném vkladě byla, a to zvláště, pokud jste dali spořit pouze desetitisíce. Zde se totiž peníze neposílají pravidelně. Jde o jednorázový vklad, jehož minimální výšši si stanoví sama banka.

Jak vám již určitě došlo, jen uspořené peníze ani zdaleka nevynášejí. Po několika letech tedy budete rádi, pokud se vaše úspory posunou alespoň o 1000 Kč.

Srovnání termínovaných vkladů 2018

Spořitelní družstvo NEY

Až 3,40 %, minimální vklad 20 000 Kč

Artesa

Až 2,85 %, minimální vklad 500 000 Kč

J&T BANKA

Až 2,20 %, minimální vklad 100 000 Kč

Peněžní dům

Až 2,20 %, minimální vklad 100 Kč

Banka Creditas

Až 2,10 %, minimální vklad 5000 Kč

Equa bank

Až 1,20 %, minimální vklad 20 000 Kč

Sberbank

Až 1,00 %, minimální vklad 30 000 Kč

Oberbank

Až 0,90 %, minimální vklad 30 000 Kč

Spoření na běžných účtech

Nebývá to pravidlem, ale některé banky nabízejí úrokovou sazbu i na běžných kontech. Je ale obvykle ještě mnohem nižší než na spořicích účtech. Vyjímkou, která potvrzuje pravidlo, je pak MONETA. S jejích běžným účtem TOM se vám můžou finanční prostředky spořit až 3 %, což je tedy rozhodně nadprůměrná sazba. Podmínkou pro získání ale je, že už jeden běžný účet musíte mít, ale zároveň nesmíte být zákazníkem MONETY. Nabídka tedy platí hlavně pro nové klienty.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ