Komu nemůže vzniknout přeplatek na zdravotním pojištění a proč

06.11.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Osoby samostatně výdělečně činné mohou na zdravotní pojištění během roku formou měsíčních záloh zaplatit více, než činí jejich roční povinnost, a vznikne jim nárok na přeplatek. Proč však většina občanů nemůže vytvořit a obdržet přeplatek na zdravotním pojištění?

Zdravotní pojištění můžeme nazvat povinnou daní, když pouze za státní pojištěnce platí zdravotní pojištění stát. Zatímco u daně z příjmů fyzických osob se v praxi běžně stává, že vzniká nárok na roční daňový přeplatek, u zdravotního pojištění to není běžnou záležitostí, jak si ukážeme dále v textu.

Někteří lidé dokonce platí značně více na zdravotní pojištění než na daň z příjmů fyzických osob. U zaměstnanců a OSVČ na hlavní činnost nemůže být zdravotní pojištění, na rozdíl od daně z příjmů, nulové.

Zdroj: Shutterstock

Za zaměstnance platí zdravotní pojištění zaměstnavatel

S výpočtem zdravotního pojištění nemají zaměstnanci žádné starosti, z hrubé mzdy je jim sraženo 4,5 % a dalších 9 % za ně platí zaměstnavatel, přičemž za výpočet a odvod zdravotního pojištění je zodpovědný zaměstnavatel. Při výpočtu zdravotního pojištění se neuplatňují žádné roční odpočty nebo roční slevy, proto je odvodem měsíčního zdravotního pojištění z hrubé mzdy splněna zákonná povinnost a zaměstnanci nevzniká nárok na přeplatek na zdravotním pojištění.

OSVČ platící minimální měsíční zálohy

Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být vždy placeny alespoň minimální měsíční zálohy. V roce 2023 činí minimální měsíční záloha 2722 Kč. Zaplacené zálohy během roku se následně odečtou od vypočteného ročního zdravotního pojištění, které činí 13,5 % z vyměřovacího základu. OSVČ platící minimální měsíční zálohy však přeplatek na zdravotním pojištění obdržet nemůže, neboť roční zdravotní pojištění již nemůže být nižší, než je právě souhrn měsíčních minimálních záloh.

Obdržet přeplatek mohou pouze OSVČ platící vyšší měsíční zálohy, kterým se v uplynulém roce finančně dařilo hůře než v předcházejícím roce, neboť částka měsíční zálohy se vypočítává v ročním přehledu z dosažených hospodářských výsledků.

 

Podnikající zaměstnanec

Někteří zaměstnanci si přivydělávají výkonem vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Podnikající zaměstnanci neplatí během roku měsíční zálohy na zdravotní pojištění z vedlejší samostatné výdělečné činnosti a doplatí jej následně jednorázově při odevzdání přehledu za příslušný rok. Roční zdravotní pojištění se vypočítá ze skutečného vyměřovacího základu, nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ, jak je to při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti. Podnikajícím zaměstnancům tedy nemůže vzniknout nárok na přeplatek na zdravotním pojištění.

Čtěte také: Platí se vždy a nemá slevy. Co mají vědět zaměstnanci o zdravotním pojištění

OBZP platí pevně danou měsíční částku

Samoplátci zdravotního pojištění jsou i osoby bez zdanitelných příjmů, tedy občané, kteří nejsou ani zaměstnanci, ani OSVČ a ani státními pojištěnci. Všechny OBZP musí v roce 2023 platit měsíční zdravotní pojištění ve výši 2336 Kč. Tato částka je konečná a nemůže být nijak vrácena. U OBZP se nerozlišuje jejich majetková ani příjmová situace. Některé OBZP jsou ve špatné finanční situaci, a přesto musí platit stejnou částku jako OBZP v dobré finanční kondici.

Státní pojištěnci nemají žádné starosti

Za státní pojištěnce (např. studenty, penzisty, příjemce rodičovského příspěvku, občany v evidenci na Úřadu práce) platí zdravotní pojištění stát. Státní pojištěnci si přímo zdravotní pojištění neplatí, a nemohou tedy obdržet ani přeplatek na zdravotním pojištění.

Čtěte také: Platba za státní pojištěnce přesáhne příští rok dva tisíce korun

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ