Co dělat, když si chcete odečíst příspěvky

26.03.2002 | , Finance.cz
PENZE


Od základu daně si můžete odečíst část příspěvků přesahujících 500 Kč, nejvíce však 12.000 Kč ročně.

Penzijní fondy  začátkem každého roku, posílají svým klientům POTVRZENÍ o zaplacených příspěvcích na penzijní připojištění .

Od základu daně si můžete odečíst část příspěvků přesahujících 500 Kč, nejvíce však 12.000 Kč ročně. Více informací věnované této problematice naleznete též na této stránce.

  • Pokud neplatíte dostatečně vysoké příspěvky pro snížení daně, nabízejí penzijní fondy možnost zvýšit příspěvky. Svoji smlouvu si tak můžete kdykoliv upravit a plně využít nabízených daňových úlev. Podívejte se na adresář penzijních fondů, kde jistě naleznete kontakt i na ten Váš!

  • Čím prokážete nárok na odpočet? Pojistník prokazuje plátci daně uzavření smlouvy o penzijním připojištění a potvrzením penzijního fondu o příspěvcích penzijního připojištění zaplacených poplatníkem na uplynulé zdaňovací období.

  • Zaměstnanec s jedním pracovním poměrem, jemuž zpracovává vyúčtování daně z příjmů mzdová účetní, musí každý rok předložit do 15.2. potvrzení od penzijního fondu a v prvním roce též smlouvu.

  • Zaměstnanec, který má příjmy od více zaměstnavatelů, a tudíž si podává sám Daňové přiznání typu A, musí k daňovému přiznání doložit potvrzení a smlouvu od penzijního fondu.

  • Podnikatel či zaměstnanec, který má příjmy i z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti podává Daňové přiznání typu B a i on musí k daňovému přiznání tyto dva doklady doložit jako přílohy.


TIP! Pokud máte uzavřeno penzijní připojištění a dosud jste neobdrželi potvrzení, i když si myslíte, že splňujte podmínky, neváhejte kontaktovat Váš penzijní fond! Potvrzení se mohlo pouze někde ztratit a bylo by jistě škoda nevyužít nabízenou možnost na snížení daně!

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: PENZE