Povodně si zaplatíme z daní za benzín a tabák

28.08.2002 | , Finance.cz
DANĚ


Zabít dvě mouchy jednou ranou? Proč ne! V současné době není ve vládě člověka, který by nepřemýšlel, jak financovat škody způsobené povodněmi. Jednou z možností je zvýšení daně z....

....pohonných hmot a tabákových výrobků. Dá se předpokládat, že po zvýšení cen si spousta řidičů dobře rozmyslí, zda jet autem nebo jinak. A co se týče kuřáků, cigarety se stanou finančně obtížněji dosažitelným zbožím zejména pro ty mladší, častokrát nezletilé.

Zvýšení daně z pohonných hmot a tabákových výrobků se plánuje  již od začátku příštího roku. Česká republika dohodla s Evropskou Unií, že zvýší spotřební daň z tabákových výrobků na úroveň v EU do roku 2007. Během následujících čtyř let se tak spotřební daň na cigarety přibližně zdvojnásobí. Záplavy tak povedou pouze k jinému časovému rozložení zdanění během tohoto přechodného období.

Pokud bude nová výše spotřební daně platit již od ledna 2003, dá se předpokládat zvýšený zájem o cigarety. Každý se bude chtít takzvaně "předzásobit". Výjimkou nebudou překupníci, kteří si na konci roku 2002 nakoupí obrovské množství tabákových výrobků a po zdražení je budou opět prodávat. Ať už to dopadne tak či onak, nejvíc na tom letos vydělají výrobci jako např. Philip Morris ČR, kteří již v současné době plánují růst objemu prodeje svých výrobků.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ