Nastává čas pro výhodné uzavření hypotéky?

20.01.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Mnohé nasvědčuje tomu, že právě následující týdny mohou být tím nejvhodnějším obdobím pro uzavření hypotéky.

Na rozdíl od sněhu a ledu držícího se i ve městech, nastává v bankovních domech hypoteční obleva. Tak se na to podívejme: Třeba Komerční banka snížila úrokové sazby pro všechna období fixace o 0,1 až 0,3 %. Pro období fixace na 3 až 5 let (do 85 % hodnoty zastavené nemovitosti) dostanete úrokovou sazbu od 4,89 %. Raiffeisenbank zase začala poskytovat úvěry až na 90 % zastavené hodnoty nemovitosti (původně 85 %, viz tisková zpráva).

Dostat dobrou sazbu znamená s ohledem na poslední dva roky cokoli pod 5 % ročně. Na takovou hodnotu jde v těchto dnech dosáhnout u stále více bank (viz i tabulka níže). Současné oteplení však nemusí dožít další zimy. Tomáš Drábek, ředitel řízení segmentů retailového bankovnictví UniCredit Bank, uvedl pro Finance.cz: "U úvěrů fyzickým osobám očekáváme v roce 2010 rostoucí trend.“ V podobném duchu komentoval výhled úroků i Jan Urban, ředitel společnosti Simply: „Pokud některé banky půjdou se sazbami dolů, pak pouze v rámci časově omezených kampaní.


Tlak sem a tam


Na aktuální výši úrokových sazeb komerčních úvěrů tlačí především dvě síly: výše úrokových sazeb ČNB a obecně nedobrý stav ekonomiky. Je to třeba vysoká nezaměstnanost, která diktuje bankám nemalé rizikové marže. Na dotaz, kdy konečně banky zjemní rizikovou politiku odpověděl Pavel Voříšek, ředitel kontrolingu úvěrového rizika v České spořitelně: „Určitého snížení se dočkáme po překonání ekonomické krize, protože jedním z faktorů pro stanovení rizikové přirážky je i ekonomický cyklus. K výraznějšímu snížení dojde tehdy,  přestaneme-li vnímat riziko jako faktor s výrazným ekonomickým dopadem.“ (celý rozhovor)

Naopak, rekordně nízké sazby České národní banky by sváděly k nízkým úrokům hypoték. Současná výše úroků je tedy výsledkem nízkých sazeb a pokulhávajícího hospodářství – co bude ale dál? Česká národní banka bude sazby v dalších měsících pravděpodobně zvyšovat. Tomáš Drábek souhlasí: „Domníváme se, že cyklus uvolňování měnové politiky ze strany ČNB je u konce, první zvýšeni základní úrokové sazby očekáváme ve třetím kvartálu letošního roku". Více ve článku: Kam kráčíte, úrokové sazby? 

O kolik sazby ČNB zvýší bude záležet na dalším ekonomickém vývoji. Můžeme říci, že když se bude ekonomice dařit, sazby budou růst. To bude ovšem znamenat i tlak na růst sazeb komerčních úvěrů! „Ve druhém pololetí očekáváme mírný nárůst úroků komerčních úvěrů v reakci na očekávané kroky ČNB," doplnil Tomáš Drábek.


Převládne efekt růstu sazeb ČNB?


Zjednodušme si to tedy – očekávaný růst sazeb ČNB potáhne úroky úvěrů nahoru, ale když se bude ekonomice dařit, firmy budou tvořit nová pracovní místa, tzn.banky umírní svou bezpečnostní politiku – úroky komerčních úvěrů budou klesat. Háček je v tom, že predikce pro další vývoj nezaměstnanosti nejsou moc optimistické. Sestup z vysokých čísel by mohl nastat spíše až v roce 2011. Z tohoto úhlu pohledu bude tedy v roce 2010 působit hlavně efekt růstu sazeb ČNB.

Momentální příznivá výše úrokových sazeb tak nemusí trvat dlouho. Je jasné, že banky zoufale potřebují nové úvěry. Tuzemské hypoteční banky zaznamenaly v uplynulém roce podle očekávání pokles prodeje hypoték zhruba o 40 %. Spořitelny se snaží prodávat rovněž co to jde, protože vidí příležitost zvýšení tržního podílu (viz i zpráva o snížení úroků u Modré pyramidy). Kdo tedy uvažuje o úvěru, pravděpodobně nastala vhodná chvíle.


Tabulka: Sazby vybraných hypoték

Banka Úvěr Vybraná fixace
GE Money Bank Hypotéka do 85 % 4,99 (5 let)
Komerční banka Klasik (do 85 %) 4,89 (5 let) 
LBBW Bank Účelový hyp. úvěr (do 90 %) 4,67 (5 let)
UniCredit Bank Individual (do 85 %) 4,44 (1 rok)
Volksbank CZ Standardní hyp. úvěr (do 85 %)  4,74 (3 roky)

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ