Mzdová statistika ztratila vypovídací schopnosti

09.03.2010 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Průměrná mzda vzrostla loni o 4 procenta na 23.598 Kč. Důvodem bylo však propouštění a odměny.

Průměrná mzda loni v Česku vzrostla o 907 korun na 23.598 Kč. Proti předchozímu roku tak byla vyšší o čtyři procenta. Po odečtení inflace se mzda v loňském roce zvýšila o tři procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Podle analytiků však růst průměrné mzdy neodráží rostoucí příjmy lidí, loni byl způsoben především propouštěním nízkopříjmových zaměstnanců a vyplácením odměn na konci roku kvůli letošnímu zvýšení stropů sociálního pojištění.

V samotném čtvrtém čtvrtletí průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla meziročně o 5,2 procenta, tedy o 1268 korun na 25.752 korun. Reálná mzda se zohledněním inflace podle statistiků vzrostla o 4,8 procenta.

"Údaje o poměrně výrazném zvýšení průměrné mzdy určitě neznamenají reálné zvýšení platů lidí, kteří si svou práci udrželi. Do značné míry je nárůst způsoben také sezónním výkyvem, tedy výplatou mimořádných odměn na konci roku," uvedl analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. Někteří ekonomové dokonce tvrdí, že mzdová statistika ztratila předchozí vypovídací schopnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU