Co týden dal?

16.04.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Opět jsme byli svědky mnoha vzestupů - zvýšila se produkce vína nebo průmyslová výroba v EU, ale také počet padělků nebo inflace v Maďarsku.

Posledních 7 dní ve světě

  • Čína v loňském roce těsně překonala Německo v produkci energie z větru a patří jí celosvětově druhá příčka. Nejvíce energie z větru vyrobily Spojené státy. Uvedla to Světová rada pro větrnou energii (GWEC), která zastupuje výrobce větrné energie.
  • Spojené státy v březnu hospodařily s rozpočtovým deficitem 65,39 miliardy dolarů (asi 1,21 bilionu Kč). Znamená to horší výsledek, než čekali analytici, je to ale citelné zlepšení proti loňskému březnu, kdy deficit činil 191,59 miliardy USD (asi 3,55 bilionu Kč). Na celý fiskální rok USA počítají s rekordním deficitem. Zlepšení je výsledkem přehodnocení nákladů na program záchrany finančního systému TARP (Troubled Asset Relief Program), do něhož Spojené státy původně vložily asi 700 miliard dolarů (asi 13 bilionů Kč v dnešním kurzu.
  • Mezinárodní měnový fondu zvýšil objem peněz ve fondu pro pomoc zemím zasaženým finanční krizí a následnou ekonomickou recesí již desetinásobně na 550 miliard dolarů. Zároveň se rozšířil rozsah přispěvatelů, mezi nimiž nově figurují přední rozvojové ekonomiky světa. Česká republika přispěla k rozšíření krizového úvěrového rámce jednou miliardou eur (asi 25 miliard Kč).
  • Meziroční inflace v Maďarsku zrychlila v březnu na 5,9 procenta z únorových 5,7 procenta. Přispěl k tomu hlavně růst cen pohonných hmot. Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali inflaci kolem 5,6 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem ceny vzrostly o 0,7 procenta po únorovém zvýšení o 0,3 procenta.
  • Řecko uskutečnilo první prodej vládních dluhopisů poté, co se v neděli ministři financí eurozóny dohodli na konkrétních podmínkách finanční pomoci. Atény snadno prodaly pokladniční poukázky v plánované hodnotě 1,2 miliardy eur (30 miliard Kč) a dodatečně získaly ještě 360 milionů eur. Za nové dluhopisy však musí Řecko i nadále platit příliš vysoké úroky, třebaže již nižší než minulý týden.
  • Malé firmy ve Spojených státech podle průzkumu ještě nepociťují vzestup ekonomiky, který velkým firmám během posledních měsíců již zpřístupnil úvěry na nízký úrok a zvýšil výrobu i vývoz. Národní federace nezávislých podniků uvedla, že malé firmy nejsou o mnoho optimističtější než za hospodářské recese. Tento pesimismus přitom zpomaluje vznik nových pracovních příležitostí i oživování ekonomiky jako celku.
  • Evropská komise chce tvrdší sankce pro země, které opakovaně porušují unijní rozpočtová pravidla, řekl eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Podle něj by se nejspíš nejednalo o finanční pokuty, ale například o zastavení dotací EU. Zvýšit by se rovněž měl dohled nad hospodářských vývojem v jednotlivých členských státech eurozóny a EU, první návrhy by přitom měla komise představit zhruba v polovině května.
  • Průmyslová výroba v eurozóně i v Evropské unii v únoru opět rostla. V zemích platících eurem meziměsíčně stoupla o 0,9 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 0,7 procenta. V lednu letošního roku průmyslová produkce v eurozóně rostla o 1,6 procenta a v EU o 1,7 procenta, což ekonomové označovali za další neomylný příznak končící hospodářské recese.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

Získejte odměnu za sjednání smlouvy on-line!

Za uzavření nového stavebního spoření nebo navýšení cílové částky on-line získáte odměnu až 800 Kč. Uzavřete-li novou smlouvu o penzijním připojištění nebo pokud navýšíte měsíční příspěvek účastníka on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra, získáte až 1 500 Kč. Finanční prémie můžete získat až do konce dubna 2010!

 

 

Posledních 7 dní doma  

  • Ze 147 podnikových kolektivních smluv dosud uzavřených v tuzemském stavebnictví jich 90 procent pro letošní rok počítá se zmrazením mezd, uvedl předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv. Se stagnací mezd stavařů výměnou za udržení zaměstnanosti kmenových pracovníků počítá také již dříve uzavřená kolektivní smlouva pro celé odvětví.
  • Většina velkých developerských firem hlásí za letošní první čtvrtletí růst prodejů nových bytů. Odbyt ovlivnily hlavně slevy a bonusy. Analytik realitní poradenské společnosti King Sturge Ondřej Novotný je ale k údajům o prodejích bytů opatrný, na trhu totiž stále neexistují žádné oficiální statistiky. Za klíčový ukazatel o poptávce po bydlení proto odborník považuje v současnosti objem poskytnutých hypoték.
  • Americký výrobce vědeckých přístrojů FEI Company přesune z Eidhovenu v Nizozemsku do svého závodu v Brně výrobu jedné řady mikroskopů. Roční obrat této výroby je 60 milionů dolarů (asi 1,1 miliardy korun), což je asi desetina celého ročního obratu společnosti. V brněnském závodě kvůli přesunu výroby přibude 50 pracovních míst, tedy asi šestina.
  • Nabídkové ceny bytů v Česku pokračovaly také v prvním čtvrtletí v dalším poklesu. Ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2009 se od ledna do března snížily o 1,3 procenta. V Praze nabídkové ceny bydlení klesly o 0,7 procenta, v mimopražských regionech o 1,8 procenta.
  • Sněmovna v závěrečném čtení schválila návrh ČSSD a KSČM na omezení hazardu. Obcím a městům ponechala právo účastnit se povolovacího řízení k provozování loterií a podobných her. Poslanci neschválili kritizovaný návrh rozpočtového výboru, který obce a města z povolování některých druhů hazardu vylučoval. Pro zákon v původní podobě hlasovalo 163 přítomných poslanců napříč stranami, proti nebyl nikdo, jen někteří se zdrželi.
  • Automobilka Škoda Auto chystá přesun výroby modelu Roomster ze svého závodu v Kvasinách do Vrchlabí. Mělo by se tak stát na konci roku. Vrchlabí je momentálně nejméně vytíženým závodem firmy, vyrábí se tam jen Octavia Tour. O budoucnosti tohoto závodu se diskutovalo zvláště poté, co mu nebyla přidělena výroba jiného koncernového auta - malého rodinného vozu Up!, který se bude vyrábět v Bratislavě. V závodě nyní pracuje asi 1000 lidí.
  • V České republice bylo během prvního čtvrtletí zadrženo podle údajů České národní banky 1600 padělaných a pozměněných bankovek a mincí. Ve stejném období loni bylo zadrženo 933 padělků. Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 1361. Jejich počet se ve srovnání s loňským čtvrtletím téměř zdvojnásobil. Téměř dvojnásobně narostl i počet padělků v dolarech, a to na 73 z loňských 38. Naopak poklesl o osm kusů na 116 počet padělků v eurech.
  • Tuzemští vinaři vyrobili v uplynulé sezoně rekordních 840.000 hektolitrů vína, o 20.000 více než o rok dříve, vyplývá ze situační zprávy ministerstva zemědělství. Z celkové produkce připadlo 530.00 hektolitrů na bílé a 310.000 hl na červené víno. Vzhledem k nižší sklizni hroznů v roce 2009 očekává ministerstvo v aktuálním vinařském roce třetinový pokles výroby vína.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Mateřská - souhlasíte s navrácením její výše na úroveň roku 2009?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Volby do Poslanecké sněmovny se blíží a řada voličů ještě není rozhodnutá, koho bude volit. Jedním z hlavních témat je podoba daňového systému. Spočítejte si na naší kalkulačce, kolik státu platíte ze své mzdy a spotřeby. Možná budete překvapeni.
  • Pracovní úřady plní desítky lidí, kteří chtějí najít práci, která odpovídá jejich kvalifikaci a zkušenostem. Než na úřad práce vydáte, přečtěte si nejprve několik užitečných rad v naší nové sekci sociální podpory pro nezaměstnané.


Anketa

Myslíte si, že by Česko mělo kvůli problémům s rozpočtovým deficitem a trendu nárůstu veřejného dluhu radikálně snižovat rozpočotvé výdaje?

  • Snižování výdajů rozpočtu není nezbytné -  5 %
  • Problém vyřeší navýšení příjmů rozpočtu -  3 %
  • Radikální snížení výdajů alespoň v nejbližší době je nutné -  59 %
  • Přiměřené snížení výdajů v kombinaci s přiměřeným navýšením příjmů je řešení -  33 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU