Fórum Zlaté koruny přineslo střet politiků a ekonomů

19.05.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ve vypjatém předvolebním období se v pondělí na VII. Fóru Zlaté koruny střetli ve svých názorech přední reprezentanti politických stran s ekonomickými experty, podnikateli a manažery.

V pondělí 17. května se v TOP HOTELu Praha pod názvem „Ekonomika versus politika aneb VOLBY 2010“ konalo VII. Fórum Zlaté koruny. Krátce před volbami obhajovali na ostře sledovaném fóru lídři hlavních politických stran své plány na ozdravení veřejných financí a české ekonomiky před předními ekonomickými experty, podnikateli a manažery.

Lídři hlavních politických stran Petr Nečas (ODS), Miroslav Kalousek (TOP 09), Cyril Svoboda (KDU-ČSL), Miloš Zeman (SPOZ) a Ondřej Liška (SZ) na něm diskutovali o ekonomických prioritách, s nimiž jdou jejich strany do voleb. Účast na fóru odmítl lídr ČSSD Jiří Paroubek. VII. Fóra Zlaté koruny se zúčastnilo na 360 hostů.


Političtí lídři představili hlavní volební témata


Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl nutnost snižování deficitu veřejných financí a zpřehlednění daňového systému. Ondřej Liška (SZ) upozornil na tři oblasti opatření, která mají zajistit, abychom se v budoucnosti vyhnuli současným problémům zejména v oblasti zadlužení. Petr Nečas připomněl, že ODS zaměřuje své priority na státní rozpočty a prosazení reforem důchodového systému a zdravotnictví. Cyril Svoboda (KDU-ČSL) opět zdůraznil nutnost snižování deficitu a podporu nezaměstnanosti. Miloš Zeman naznačil, že řešením, které navrhuje SPOZ, je podpora investic na úkor spotřeby.


Kalousek: Připraveni na krizi můžeme být tím, že budeme mít v pořádku státní rozpočty


Z facebooku zazněla otázka, jak chtějí politici předcházet ekonomickým krizím? Podle M. Zemana bychom neměli vystavovat krachům finanční sektor. Podle M. Kalouska můžeme být připraveni na krizi tím, že budeme mít v pořádku státní rozpočty. Podle O. Lišky je to konkurenceschopnost provázaná se vzděláním a vědou. Podle P. Nečase to není regulace, ale podpora podnikání a ekonomického růstu. C. Svoboda volá po rozpočtech disciplinovanějších v době krize.


Svoboda: Při sestavování rozpočtu nemůže jít jen o účetní položky, ale je třeba zachovat jeho sociální rozměr


Aleš Michl z Raiffeisenbank připomněl, že řada zemí v minulosti zbankrotovala i při nižším dluhu než 20 %. Podle C. Svobody nemůže jít při sestavování rozpočtu jen o účetní položky, ale je třeba zachovat jeho sociální rozměr. Podle M. Kalouska bychom problém veřejných financí vyřešili a bankrot odvrátili, pokud bychom dosáhli vyrovnaných rozpočtů kolem roku 2015.


Liška: Společná měna je pro nás perspektivní


Na to, jak vidí nyní politici přijetí eura, se zeptal analytik Next Finance Vladimír Pikora. O. Liška si myslí, že společná měna je pro nás perspektivní a měli bychom usilovat o splnění kritérií pro její přijetí. Na přijetí termínu eura se však politici neshodnou.


Zeman: Populističtí politici se dostanou do kleští a nebudou chtít okamžitě odvolat své sliby


Prof. Kamil Janáček z Komerční banky varoval před snížením ratingu České republiky. Jako příklad uvedl Řecko postižené zdražením a znehodnocením vládních dluhopisů. Do tří měsíců se o tom, jakou budeme mít vládu, bude rozhodovat i v případě ČR. M. Zeman je podle svých slov pesimista, pokud jde o budoucí vládu a její postoje. Populističtí politici se dostanou do kleští a nebudou chtít okamžitě odvolat své sliby. P. Nečas si myslí, že vláda po volbách vznikne rychle, protože na ni bude velký ekonomický tlak. Odhaduje to na dobu jednoho měsíce.


Nečas: V potírání korupce je zapotřebí větší transparentnosti


Prof. Vladimíra Dvořáková z VŠE položila politikům otázku, která opatření proti korupci považují za nejdůležitější. Upozornila i na to, že většina případů odhalené korupce zůstane nepotrestána. P. Nečas souhlasil, že v boji v potírání korupce je zapotřebí větší transparentnosti, jde i o posílení útvarů boje s korupcí u policie a na státním zastupitelství. M. Zeman prosazuje zákony o prokazování majetku, domnívá se, že největším nebezpečím je korupce vysokých policistů, státních zástupců a soudců.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU