Volby 2010: Koho volit?

20.05.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Volby jsou pomalu za dveřmi a předvolební boj politických stran vrcholí. Připravili jsme pro vás stručný popis programových východisek jednotlivých parlamentních stran a těch, které mají letos šanci ve volbách uspět.

Téma týdne: Volby 2010

Je krátce před volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, které proběhnou ve dnech 28. a 29. května 2010.

Podle průzkumů volebních preferencí mají letos šanci získat hlasy voličů i jiné strany než byly v parlamentu v posledních letech. Připravili jsme pro vás krátký přehled stran s nastíněním jejich volebních programů. Strany jsme seřadili abecedně.

Při rozhodování, které straně dát svůj hlas, nás ovlivňuje několik faktorů. Někdo se nechá nalákat na předvolební sliby nebo třeba dává přednost menším politickým stranám. Jiní zase k volbám nechodí vůbec. Je jen na každém, jak se rozhodne se svým hlasem naložit.


Česká strana sociálně demokratická (ČSSD)


Předseda strany: Ing. Jiří Paroubek

ČSSD je druhou nejsilnější stanou na české politické scéně a prosazuje levicovou politiku. Po vítězství v krajských volbách získala nejvíce křesel v zastupitelstvech. Česká ČSSD je součástí i mezinárodní Socialistické internacionály a Strany evropských socialistů.



Volební program: V ekonomice chce ČSSD návrat daňové politiky z let 2005-2007 a zvýšit sazbu daně z příjmů právnických osob na 21 %. Sociální demokracie slibuje sociální jistoty a působí na levicové voliče především garancí důchodů ve výši 55 % čisté mzdy. Slibuje i vyplacení tzv. třináctých důchodů z výnosů ČEZu. Rodiny chtějí sociální demokraté podpořit společným zdaněním manželů či zvýhodněnými novomanželskými půjčkami. ČSSD je proti poplatkům u lékaře. Nesouhlasí se zavedením školného a slibuje navýšení platů pedagogů. Strana plánuje regulaci cen energií.


Demokratická Strana Zelených (DSZ)


Předseda strany: PhDr. Olga Zubová

Demokratická strana zelených je nově vzniklá strana prosazující zelenou politiku. Vznikla z bývalých členů parlamentní strany zelených, kteří nesouhlasili s vedením strany. Strana získala dokonce parlamentní zastoupení a to tím, že do strany vstoupila Olga Zubová, která byla do Parlamentu zvolena za stranu zelených.



Volební program: Do letošních voleb strana nekandiduje.


Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM)


Předseda strany: JUDr. Vojtěch Filip

KSČM je od svého vzniku 31. března 1990 ideovým i právním nástupcem Komunistické strany Československa (KSČ), která podle zákona o protiprávnosti komunistického režimu z roku 1993 byla organizaci zločinnou a zavrženíhodnou. Komunistická strana je parlamentní stranou.



Volební program: Základním programovým cílem KSČM je socialismus s klíčovou rolí společenského vlastnictví. KSČM slibuje vytvoření minimálně 100.000 pracovních míst. Státní regulaci cen plynu, elektrické energie, užitkové a pitné vody, tepla a paliv, boj proti jejich nadměrnému zvyšování.


Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová (KDU-ČSL)


Předseda strany: JUDr. Cyril Svoboda

KDU-ČSL je stranou, která se hlásí ke křesťanským hodnotám a antikomunismu. Vznikla v lednu roku 1919 sloučením několika katolických stran a je jedna z nejstarších českých politických stran. Strana má zastoupení v Parlamentu České republiky.



Volební program: KDU-ČSL je stranou, která dlouhodobě podporuje rodinu a vnímá ji jako základ zdravé společnosti. Navrhuje obnovit princip společného zdanění manželů a zavedení novomanželských půjček se státní podporou. KDU-ČSL je stranou proevpropskou a je ochotna podpořit návrhy od levicových i pravicových stran, pokud budou v souladu s jejich prioritami. Odmítá však jakoukoliv spolupráci s KSČM. Dále prosazuje zdanění hazardu a nesouhlasí s liberalizaci stávající zákonné úpravy potratu.


Občanská demokratická strana (ODS)


Předseda strany: RNDr. Petr Nečas

ODS je liberálně-konzervativní parlamentní strana a je nejsilnější pravicovou stranou na české politické scéně. V letech 1992–1997 a od podzimu 2006 do jara 2009 byla vládní stranou.



Volební program: Základními principy jejího programu jsou nízké daně, zdravé veřejné finance, nezadlužená budoucnost, podpora rodin s dětmi a sociálně potřebnými, adresný sociální systém, snižování byrokracie, uvolnění podnikání, bezpečný stát a transatlantická vazba.


Strana Práv Občanů ZEMANOVCI (SPOZ)


Předseda strany: Ing. Miloš Zeman, CSc.

Strana Práv Občanů ZEMANOVCI je strana, která vznikla na podzim roku 2009 z členů občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana. Strana Práv Občanů je středo-levicová politická strana v jejímž čele stojí bývalý premiér za ČSSD Miloš Zeman.



Volební program: SPO je stranou, která také prosazuje změnu volebního systému přímou volbu starostů, primátorů a prezidenta. Nabízí i řešení hospodářských problémů, které vychází z teze, že z krize nemůžeme vyjít ani snižováním daní, ani zvyšováním sociálních dávek. Chce situaci řešit tím, že ve státním rozpočtu přesune část rozpočtových prostředků ze spotřeby na investice. Strana plánuje zvýšit daně a omezit spotřební výdaje. Připouští i mírné zvýšení daně z příjmů právnických osob a DPH s tím, že u předmětů základní potřeby ponechá sníženou sazbu a zvýší sazby u tzv. luxusních předmětů. Výplatu sociálních dávek požaduje vázat na plnou účast na veřejně prospěšných pracích.


Strana zelených (SZ)


Předseda strany: Mgr. Ondřej Liška

Strana zelených je stranou, která se hlásí k prosazování zelené politiky. Strana zelených se zviditelnila pod vedením bývalého předsedy Martina Bursíka a v roce 2005 se poprvé dostala do parlamentu.



Volební program: Strana zelených se zasazuje především o prosazování ekologických témat. Zelení stojí proti prolomení těžebních limitů a zastavování orné půdy hypermarkety. V oblasti ekonomiky se chtějí zelení zasadit především za daňový systém založený na progresi, dostupné veřejné služby, prostor pro svobodné drobné a střední podnikání, aktivní mezinárodní spolupráci a prostředí bez korupce.


TOP 09


Předseda strany: Karel Schwarzenberg

TOP 09 je nově vzniklá stana, kterou založil Miroslav Kalousek, bývalý ministr financí ČR. Její název tvoří počáteční písmena slov Tradice, Odpovědnost, Prosperita a číslovky 09, která označuje rok, ve kterém strana vznikla. TOP 09 je pravicová strana a hlásí se k demokracii, konzervatizmu a odsuzuje populismus.



Volební program: TOP 09 bude trvat na zachování rovných podmínek na trhu pro podnikatelské subjekty. V oblasti daní nebude strana daně snižovat ani zvyšovat, ale chce zefektivnit a zjednodušit výběr daní. Daň dědická, darovací a daň z převodu nemovitostí by byla zrušena úplně. Dalším nezbytným krokem pro zotavení z krize jsou pro TOP 09 reformy. Například snížení platů ústavních činitelů o 10 %, které se však nedotkne učitelů a zaměstnanců ve zdravotnictví. Také by se jednalo o snížení všech sociálních dávek o 10 % a po dobu tří let. Toto snížení by se nedotklo pěstounů a peněžité pomoci v mateřství. Strana by se postavila za zrušení porodného a pohřebného. TOP 09 plánuje i nahradit přídavky na děti vyšší slevou na dani z příjmů včetně zvýšení daňového bonusu.


Věci veřejné (VV)


Předseda strany: Radek John

Věci veřejné je nově vzniklá politická strana. Je demokratickou stranou liberálního charakteru. Prosazuje referenda a vychází ze spolupráce se samotnými občany. Prostřednictvím jejich internetových stránek mohou registrovaní členové hlasovat k jednotlivým částem programu. Strana pak bude prosazovat názory občanů podle výsledků referenda.



Volební program: Věci veřejné přicházejí do voleb s myšlenkou nabídnout občanům více možností k přímému rozhodování. Chtějí prosazovat přímou volbu prezidenta, hejtmanů, starostů i dalších veřejných činitelů. Věci veřejné plánují zprůhlednit výběrová řízení a jejich výsledky prezentovat na internetu. Podpory ekonomiky chce dosáhnout snížením přímých daní (tj. daní z příjmů) na úkor daní nepřímých (DPH, spotřební daň), které podpoří investiční aktivity firem (dokončení projektu rovné daně).

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU