Firmy nejspíš dostanou v roce 2011 zpět DPH z nedobytných pohledávek

24.06.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


S platností od roku 2011 by měli mít podnikatelé nárok na vrácení DPH, pokud jim jejich odběratel nezaplatí za zboží a soud proti němu zahájil insolvenční řízení.

Ministerstvo financí společně s Hospodářskou komorou poslalo v minulých dnech do meziresortního řízení novelu zákona o DPH, která na straně jedné obsahuje úlevy pro podnikatele a na straně druhé bojuje proti daňovým únikům. Dále novela obsahuje zavedení společné a nerozdílné odpovědnosti za daň z přidané hodnoty.


Vrácení DPH u nedobytných pohledávek


V souvislosti s hospodářskou krizí, jejíž následky na nás stále doléhají, přibývá počet firem, které se nacházejí v konkurzu. Nejsou tak schopny dostát svým závazkům vůči věřitelům. Dodavatel ale musí zaplatit DPH, bez ohledu na to zda byla pohledávka uhrazena. Tento fakt může negativné ohrozit i úspěšnou a životaschopnou společnost. Novela zákona o DPH by měla v tomto ohledu podnikatelům pomoci. Podnikatelé by měly mít v budoucnu nárok na vrácení DPH u nedobytných pohledávek, tzn. pokud mu odběratel nezaplatil za dodané zboží nebo službu a soud proti tomuto odběrateli zahájil konkurz. Toto opatření by se mělo týkat pouze těch pohledávek, které vznikly ve lhůtě šesti měsíců před rozhodnutím soudu o úpadku. V případě pozitivního vyhodnocení daného opatření se může uvažovat o rozšíření na další pohledávky.

Ustanovení tohoto druhu dosud v české legislativě chybělo, a to především z obavy možného zneužití. Nárůst počtu firem, které se nacházejí v konkurzním řízení, a tudíž nejsou schopny dostát svým závazkům vůči věřitelům, pomohl iniciativě zavést toto opatření do českého zákona. S obdobnou úpravou se setkáme i v jiných členských státech EU jako např. v Belgii, Německu, Francii, Rakousku, Itálii či Velké Británii.

Požádat o vrácení daně bude možné jen ve lhůtě do 3 let od konce zdaňovacího období (kalendářní měsíc nebo čtvrtletí), ve kterém vznikla povinnost zaplatit daň.


Boj proti daňovým únikům


Novela dále obsahuje soubory opatření, které by měly vést k omezení daňových podvodů v oblasti daně z přidané hodnoty. Zvyšující se počet daňových podvodů v oblasti DPH v České republice negativně ovlivňuje příjmy do státní pokladny. Ministerstvo financí by mělo v rámci novely zákona o DPH přistoupit k uplatnění nástrojů, které by měli daňovým únikům zabránit nebo je alespoň zmírnit. Tyto nástroje lze rozdělit do dvou oblastí, a to:

  • ručení za daň,
  • režim přenesení daňové povinnosti na příjemce plnění u vybraných plnění.

V současné době ručí za odvedení DPH osoba povinná odvést daň (dodavatel nebo odběratel). Novela zákona stanoví, že za odvod daně ručí společně a nerozdílně jiná osoba než osoba povinná odvést daň.

Ručení za daň nelze uplatňovat automaticky, když dodavatel daň neodvede, ale pouze za zákonem stanovených podmínek.

Ručení bude správce daně moci uplatnit, pokud v okamžiku uskutečnění plnění příjemce věděl například to, že daň nebude úmyslně zaplacena, nebo že se dodavatel záměrně dostane do postavení, kdy nemůže daň zaplatit. Ručení za daň vůči příjemci plnění se bude moci uplatnit také, pokud bude úplata bez ekonomického opodstatnění odchylná od obvyklé ceny.


Režim přenesení daňové povinnosti na odběratele – příjemce plnění


Režim přenesení daňové povinnosti znamená, že dodavatel nebude účtovat DPH na výstupu při poskytnutí vybraných plnění. DPH přizná a odvede odběratel. Ten si zároveň bude moci DPH nárokovat za zákonem stanovených podmínek.

Odběratel bude nově povinen daň přiznat a odvést v následujících případech:

  • dodání šrotu a odpadu,
  • obchodování s emisními povolenkami,
  • poskytnutí stavebních a montážních prací,
  • dodání benzinu a nafty.

Evropská Směrnice o DPH ale neumožňuje přenesení daňové povinnosti na odběratele u dodání benzínu a nafty. Proto bude nutné vyžádat souhlas EU s udělením výjimky pro toto opatření.

V současné době je novela rozeslána v rámci externího meziresortního připomínkového řízení a po jeho vyhodnocení bude předložena vládě České republiky a Legislativní radě vlády. Termín předložení je 31. červenec 2010.

Autor článku

Veronika Tomanová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU