Tři důvody prohlubujícího se deficitu

03.12.2002 | , Finance.cz
DANĚ


Rozpočet pro letošní rok byl sestaven se schodkem ve výši 46,2 miliardy korun, očekává se však ve výši 62,7 miliardy! Ministerstvo financí přesto v pondělí oznámilo, že státní rozpočet vykázal koncem listopadu schodek 41,7 miliardy korun.

Deficit hospodaření státního rozpočtu se během listopadu prohloubil o 9,4 miliardy korun na 41,7 miliardy, uvedlo v pondělí Ministerstvo financí. Zhoršení rozpočtového schodku v listopadu podle ministerstva souvisí s vysokými výdaji na sociální dávky, které nestačil pokrýt výběr pojistného. Kvůli reformě veřejné správy a opravám majetku obcí po povodních se také zvýšil objem finančních prostředků pro územní rozpočty, dodalo ministerstvo. Třetím důvodem prohloubení rozpočtového schodku během listopadu je obvyklý nárůst čerpání investic jednotlivými resorty před závěrem roku. Vysoké platby sociálních dávek a dotace krajům ovlivnily již říjnové výsledky rozpočtu. Na konci listopadu státní pokladna utratila 666 miliard korun, když stačila vybrat pouze 624 miliardy korun. 

Optimistické Ministerstvo financí
Ministerstvo financí hodnotí vývoj státního rozpočtu i přes jeho vysoký deficit pozitivně. "Při meziročním růstu celkových příjmů o 13,3 procenta lze pozitivně hodnotit zejména inkaso příjmů z daní a poplatků a nedaňové, kapitálové a ostatní příjmy, které jsou plněny výrazně lépe než ke konci loňského listopadu," uvedl resort ve zprávě pro tisk. Příznivě se podle ministerstva vyvíjí výběr daně z příjmů právnických osob, který již přesáhl celoroční očekávání.
Naopak u daně z přidané hodnoty, spotřební daně a daně z příjmu fyzických osob zaostává skutečnost za ideálním výběrem, který by měl rozpočet dosáhnout po 11 měsících. Rozpočet pro letošní rok byl sestaven se schodkem ve výši 46,2 miliardy korun, kvůli dodatečným platbám zejména na úhradu minulých ztrát České konsolidační agentury se očekává prohloubení deficitu ke 63 miliardám korun.

Tabulka: Bilance státního rozpočtu (v mld Kč)

Státní rozpočet

01-11/02

01-10/02

01-11/01

příjmy

 624,32    

 576,39    

 550,88

výdaje                   

 666,05    

 608,71    

 610,67

bilance   

 -41,73    

 -32,32    

 -59,79

Německo a rozpočtový schodek
Německý ministr financí  Hans Eichel očekává, že rozpočtový schodek země příští rok klesne na 2,75 procenta hrubého domácího produktu (HDP), uvedl v pátek deník Handelsblatt. List s odvoláním na nejmenované zdroje též uvedl, že Eichel letos počítá s veřejným dluhem ve výši 61 procent HDP. Příští rok má dluh stoupnout na 61,5 procenta HDP.  Evropský Pakt stability a růstu přitom říká, že veřejný dluh může dosáhnout maximálně 60 procent HDP. Německé ministerstvo financí nebylo k dispozici, aby zprávu komentovalo. 
Evropská komise začala Německo kárat kvůli předpovědím, že země letos asi poruší pravidla rozpočtového deficitu. Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) ve čtvrtek uvedla, že vládní deficit největší evropské  ekonomiky letos dosáhne 3,7 procenta HDP a příští rok zůstane nad třemi procenty. Eichel tento týden řekl, že Německo udělá vše pro to, aby schodek zůstal pod tříprocentním stropem, a chce nadále vyrovnat rozpočet do roku 2006 tak, jak to vyžaduje Evropská unie.

Více o schodku státního rozpočtu ČR najdete v článku Chcete žít na úkor svých dětí?

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ