Co můžete čekat od zaměstnavatele pod stromeček?

05.12.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Blíží se Vánoce a také doba kdy se firmy snaží před svými zaměstnanci ukázat v dobrém světle. Jedním z již běžných taháků je i penzijní připojištění.

Příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění může být atraktivní zaměstnaneckou výhodou. Ačkoliv se u řady, zejména zahraničních, firem se jedná o samozřejmost pouze 22% ze současných účastníků penzijního připojištění dostává příspěvek na penzi i od zaměstnavatele. Vyplývá to z nedávno zveřejněných údajů zveřejněných Asociací penzijních fondů. Přitom je tato forma motivace výhodná jak pro zaměstnance tak i pro zaměstnavatele.

Příspěvek zaměstnavatele je ve srovnání s prostým zvýšením mzdy atraktivnější, znamenají vyšší příjem pro zaměstnance a nižší náklady pro zaměstnavatele.  Nedělíte se totiž se státní pokladnou.

Výhoda pro zaměstnavatele spočívá v nižším základu pro daň z příjmu a současném neplacení sociálního a zdravotního pojištění. Příspěvek zaměstnavatele je daňově uznatelným základem až do výše cca. 3 % z hrubé mzdy (přesně 3% z vyměřovacího základu zaměstnance pro pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti). Druhou, podstatnější výhodou je neplacení sociálního a zdravotního pojištění z příspěvku, ať už je poskytován v jakékoliv výši. A to na obou stranách, jak firmou tak i pro zaměstnancem. Pro následující modelový příklad si vezmeme zaměstnance s průměrnou mzdou za třetí čtvrtletí 2002 (po zaokrouhlení 15.400 Kč) a štědrou firmu poskytující příspěvek 500 Kč.

Výpočet výdajů na 1 zaměstnance

 

Penzijní připojištění

Přímé zvýšení

Hrubá mzda

15.400,0

15.900,0

Příspěvek zaměstnavatele

500,0

0,0

Sociální a zdravotní pojištění

5.390,0

5.565,0

Daň z příspěvku nad 3%

11,0

0,0

CELKEM

21.301,0

21.465,0

Takto velkorysá firma ušetří měsíčně na jednom zaměstnanci 164 Kč, což při 30 zaměstnancích znamená ročně úsporu 59 tis. Kč.

Na straně zaměstnance se rovněž jedná o úsporu daně z příjmu a sociálního a zdravotního pojištění. Za povšimnutí stojí, že zaměstnanec neplatí daň z příjmu až do výše 5% z hrubé mzdy (resp. vyměřovacího základu pro pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti) oproti 3% hranici pro firmu.

Zásadním problém této alternativy zvýšení mzdy je dostupnost takovýchto peněz. Pokud se chceme vyhnout sankcím za předčasné ukončení musíme vydržet až do 60 let. Náplastí je možnost vybrat si 50% zůstatku na účtu penzijního připojištění po 15 letech. Přesto by zaměstnavatel, který by nabídl penzijní připojištění namísto přislíbeného zvýšení mzdy, se zlou potázal. Jedná se tak především o možnost levně rozšířit balík zaměstnaneckých výhod a zvýšit tak loajalitu a motivovanost zaměstnanců.  Na to je před Vánoci ta nejvhodnější doba.


Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY