Drsné úspory stovek miliard

05.08.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Letos se ještě stihnou tvrdé úspory na ministerstvech včetně mzdových prostředků (až o 10 %). Bude to jistě nepříjemné, ale musíme se na to připravit. Příští roky bude nevyhnutelně ještě mnohem hůř.

Dluh našeho státu přesahuje už 1,2 bilionu korun. To není nijak hrozivé, i když každý občan tak dluží 120 000 korun (a nikdo jiný to platit nebude). Mnohem horší je totiž další raketový nárůst dluhu o cca 300 miliard korun ročně = schodek státního rozpočtu. Právě to chce nová vláda zarazit, ale co jí zbývá, než šetřit, kde se dá?

Velká čísla málokoho baví a většina lidí s nimi neumí „zacházet“, často je ani nechápou. Zkusme to tedy „na hlavu“, tedy na každého z nás včetně miminek a důchodců. Kdybychom chtěli hospodařit úplně bez schodku, museli bychom každému nějak „vzít“ 30 000 korun. To prakticky není možné, vláda se tedy musí snažit sehnat alespoň kolem 10 000 korun na obyvatele. Ani to však nebude konec, v dalších dvou letech půjde vždy o dalších opět 10 000 korun (schodek musíme stlačit pod 3 % HDP). Přitom nesmíme zapomínat, že plných 1,3 % HDP stojí jen splátky úroků celkového dluhu, a to jsme na tom velmi dobře (třeba Německo a Polsko to přijde na 2,6 % a takové Řecko na celých 5 % HDP).


Kudy vede cesta úspor?


Asi každý si uvědomí, že jak miminka, tak důchodci celých 10 000 neuspoří. Něco ano, ale na každého v produktivním věku bude muset dopadnout šetření mnohem více, tak odhadem kolem 15 000 korun. Řekněme tedy 1250 korun měsíčně – ovšem čistého. Bude to jistě nepříjemné, ale musíme se na to připravit. Letos navíc už moc ušetřit nestihneme, takže příští roky bude nevyhnutelně ještě mnohem hůř.
Letos se ještě stihnou tvrdé úspory na ministerstvech včetně mzdových prostředků (až o 10 %). To se dotkne celkem 285 tisíc veřejných zaměstnanců (včetně vojáků a policistů), ale dalších 150 tisíc učitelů by postihnout nemělo. Navíc se zřejmě vybere na daních a pojistném o dalších 24 miliard méně, než počítala Fischerova vlády, takže se budou zoufale hledat další úspory. Letošní rok tak prakticky dobře dopadnut nemůže, takže bych se vůbec nedivil, kdyby se například základní DPH zvýšila už třeba od září (zvýšení o 2 % vynese ročně 13 miliard korun).


Napřesrok ještě hůř


Tak jak tak, příští rok se bude muset sáhnout prakticky na všechno. Na sociální dávky, porodné, nemocenskou, mateřskou. Zdaní se téměř vše od stravenek po přivýdělky důchodců. Zruší se mnohé příspěvky a zvýhodnění, velká většina daňových výjimek, ve hře bude i zrušení daňového odpočtu úroků z hypoték. Skončí nesmyslná podpora stavebního spoření (kde ti, co jej nemají, vlastně přispívají těm, kdo ho mají).
Méně dostanou a naopak platit budou zkrátka všichni, nikdo jiný tu totiž nežije.


Zdravotnictví navíc


Dříve nebo později bude nezbytné do zdravotnictví „přidat“ 30 až 40 miliard korun ročně, což půjde nejen různými poplatky, ale hlavně prostřednictvím komerčního (při)pojištění. To by dalo dalších pár tisíc korun ročně na obyvatele.

Ne nesnažím se strašit, jen upozorňuji, že musíme přestat žít nad poměry. A jak z toho ven? Nekupovat kraviny, neskákat na špek přitroublým reklamám, nepálit marnotratně benzin, neplatit provize všemožným agentům s teplou vodou. Ani poplatky bankám, když máme jedinou českou, kde jsou účty bez poplatků. K cíli rozumné odpovědnosti vede cesta rozumné skromnosti.

Máme naspořeno skoro 2,5 bilionu korun, což je zhruba dvojnásobek našich dluhů. Stát musí hospodařit podobně.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU