Jak si dobře vybrat penzijní fond?

17.12.2002 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Penzijní připojištění stalo rozšířeným způsobem jak si našetřit na lepší důchod. Všechny penzijní fondy však ze zákona nabízejí identické služby. Podle čeho tedy vybírat?

Penzijní připojištění je oblíbený finanční produkt k budoucímu vylepšení důchodu. A o tom, že si na důchod budeme muset šetřit sami není potřeba pochybovat. O neudržitelnosti současného penzijního  systému je již dlouho slyšet ze všech možných stran. První hmatatelnou vlaštovkou v tomto směru je minulý týden zveřejněná koncepce reformy penzijního systému Ministerstva práce a sociálních věcí.

Nabídka penzijních fondů je přesně definována zákonem o penzijním připojištění. Ve vlastním produktu tak existují odlišnosti pouze výjimečně. Jediná odlišnost je v delší než minimální době pro vznik nároku na invalidní a pozůstalostní penzi u některých penzijních fondů (Srovnání zde).

V současné době patří převážná většina penzijních fondů do silných finančních skupin a samy jsou dostatečně kapitálově vybaveny. Rovněž státní dozor prostřednictvím Ministerstva financí a Komise pro cenné papíry je důslednější než v minulosti. Vyhlášení konkursu nebo vytunelování penzijního fondu, jako se stalo v minulosti,  jsou tedy pouze velmi teoretickou možností. Penzijní připojištění jako celek je bezpečná investice.

Hlavním kritériem proto především zůstává schopnost penzijního fondu řádně se postarat o vaše peníze. Jinými slovy, jak velký výnos vám penzijní fond každoročně připíše (Připisované výnosy). Penzijní připojištění je dlouhodobá investice. Díky složenému úročení se tak i drobné rozdíly ve výkonnosti jednotlivých penzijních fondů mohou časem akumulovat a výsledný rozdíl může být i několik procentních bodů (Výpočet penzijního připojištění). Penzijní fond má povinnost 5% z dosaženého zisku převést do rezervního fondu a o využití 10% zisku rozhoduje valná hromada, například na výplatu dividend akcionářům. Zbylých, nejméně 85% zisku je rozděleno mezi účastníky penzijního připojištění. Výši vašeho výnosu tak ovlivňují i akcionáři penzijního fondu.

Existuje řada dalších ukazatelů a vodítek, které vám pomohou při výběru nejlepšího penzijního fondu. Prvním z nich je poměr provozních nákladů vzhledem k objemu spravovaných prostředků (resp. počtu účastníků), který ukazuje jak dobře umí penzijní fond kontrolovat svoje náklady. Tento ukazatel na našich stránkách momentálně nemáme, jeho hodnotu lze orientačně určit z finanční části výročních zpráv penzijních fondů. Provozní náklady zachycuje provozní hospodářský výsledek ve výkazu zisků a ztrát a objem spravovaných prostředků naleznete v rozvaze v ostatních kapitálových fondech.

Rovněž samotný počet účastníků je směrodatným ukazatelem, větší fondy mají lepší předpoklady hospodařit úsporněji (tomuto pravidlu se ale například úspěšně vymyká Generali PF). Další ukazatel, který prověří penzijní fond je poměr vytvořeného zisku k průměrnému objemu vlastního jmění účastníků. Tento ukazatel na svých stránkách zveřejňuje Asociace penzijních fondů (pouze u fondů, které tento údaj poskytly). Vzhledem k omezenému místu uvádím pouze vývoj ukazatele v roce 2002. Starší údaje naleznete přímo na stránkách asociace.


Poměr objemu vytvořeného zisku k prům. objemu vlast.jmění účastníků v %

Název penzijního fondu

1Q/02

2Q/02

3Q/02

ABN AMRO PF

2,6

3,5

3,1

Allianz PF

5

4,5

4,6

Commercial Union PF

2,8

2,8

1,7

CREDIT SUISSE LIFE & PENSIONS PF

-

-

-

Českomoravský PF

-

-

-

ČSOB PF

-

-

-

Generali PF

3,9

6,5

5,4

Hornický PF Ostrava

2,6

3,4

4,6

ING PF

5,3

4,6

5,1

PF České pojišťovny

-

-

-

PF České spořitelny

2,5

5,1

4,5

PF Komerční banky

4,3

3,6

4,5

Zemský PF

4,2

4,8

3,7

Posledním významným faktorem je vaše osobní zkušenost a spokojenost, resp. zkušenosti přátel  s daným penzijním fondem a celou jeho finanční skupinou. Penzijní fond bude po dlouhou dobu spravovat postupně rostoucí část vašich úspor. Svěřte je proto pouze takovému fondu, kterému důvěřujete a jste spokojeni s jeho službami. S penzijním fondem do styku příliš často nepřijdete, obdržíte pouze několik dopisů ročně. Kvalitu služeb a ochotu poskytovat dostatek informací můžete ověřit především na internetových stránkách a zelené lince.

Autor článku

Filip Václavík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY